A februári programokat olvasgatva most igen erőtejesen hiszek abban, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. Még alszunk néhányat, még fázunk egy keveset, még lapátolhatjuk a havat egyszer-kétszer, de már lassacskán megérkezik. Akár telet is temethetünk.

 

 

A februári programokat olvasgatva most igen erőtejesen hiszek abban, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. Még alszunk néhányat, még fázunk egy keveset, még lapátolhatjuk a havat egyszer-kétszer, de már lassacskán megérkezik. Akár telet is temethetünk.

 

 

 

Vizes Élőhelyek Világnapja – Hótaposó túra, február 2. Gyenesdiás, Nagymező, www.bfnp.hu. Téli túra a gyenesdiási Nagymezőtől, a Csider-völgyön és a Vadvízárkon keresztül a büdöskúti erdészházig, majd visszafelé a Pető-hegyen álló Berzsenyi-kilátót is érintve érkezik vissza a Nagymezőre a csoport. Információs: 30/491-0063; sinkagbr@gmail.com

 

 

 

Badacsonytördemici Kocsonya Szépségverseny, február 09. Badacsonytördemic, faluház, www.badacsony.com. A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Kocsonya Szépségversenyen régi szép tálakba, cserépedényekbe helyezik a kocsonyákat – van hagyományos, hal és gyümölcskocsonya. Az értékelés része a látvány, a tálalás (minél patinásabb edény), az ötletesség.

 

 

 

Farsang Farka – Tihanyi Téltemetés, február 9. Tihany, faluközpont, Művelődési Ház, Visszhang-domb, www.tihany.hu. Február 9-én vidám maskarások vonulnak végig az utcákon a Visszhang-dombig, ahol Carneval herceg köszönti őket. A dombon menyegzőt tartanak, Carneval elveszi Tihany Szépét, minden pártában maradt helyi lány képviselőjét. Az esküvő után hatalmas máglyát raknak, rádobják a tél koporsóját, és hajnalig táncolnak a tűz körül. Sőt, a bizarr, esküvővel és temetéssel tarkított farangi mulatságon még a Fánk királynő is tiszteletét teszi!

 

 

 

Fonyódi Kolbászfesztivál, február 8-9. www.kolbaszfesztival.info. A Kolbászfesztiválon a látogatókat jófajta házi pálinkával és borral kínálják, és természetesen megkóstolható a frissen kisült kolbászok is. És ha nem csak enni, de készíteni is szeretjük, akkor érdemes benevezni a kolbásztöltő vagy a házikolbász versenyre.

 

 

 

Téltemető – Tavaszköszöntő, február 24., Balatonalmádi, Szent Erzsébet liget, Öregpark, www.balaton-almadi.hu. A hagyományos téltemető-tavaszköszöntő során a Mólónál búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt. A délután folyamán bábuégetés lesz, sőt a bátrabb résztvevők akár meg is mártózhatnak a jeges Balatonban.

 

 

 

Budapest és környéke, Cirque du Soleil – Michael Jackson The Immortal, február 5-6. BudapestAréna, www.cirquedusoleil.com/michaeljackson; http://www.budapestarena.hu. Az Immortal show a látvány, a tánc, a zene és a fantázia fúziója, amely a nézőket Michael Jackson kreatív világába repíti, időnként feje tetejére állítva az ismert motívumokat, úgy bemutatva az énekes művészetét, ahogy azt közönség még nem láthatta. Célja, hogy mindenkivel megismertesse ezt a generációkon átívelő örökséget, a rajongókon felül azokkal is, akik esetleg először találkoznának Michael Jackson zsenialitásával.

 

 

 

Swan Lake on Ice – Hattyúk Tava, Az Imperial Ice Stars társulat előadása – jégbalett, 02.16. 20:00, 02.17. 20:00, Budapesti Kongresszusi Központ, http://www.bcc.hu. Az Imperial Ice Stars társulata 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a klasszikus balett hagyományokat merőben új szemlélettel mutassa meg a közönségnek. Előadásukban az olyan lenyűgöző mesék világa, mint a Hattyúk tava, a Diótörő, a Csipkerózsika vagy a Hamupipőke a jégtánc varázslatos dimenzióiban tűnik fel a színpadon, amely a gyerekek mellett a felnőtt közönség figyelmét is magával ragadják.

 

 

 

Hagyományos Hajdúsági Disznótor, február 04. Hajdúböszörmény, Hajdúböszörményi Tájházak, Polgári u. 92-100., www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu. A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával.

 

 

 

Ádámok és Évák Ünnepe, február 5-6., Szolnok, Szigligeti Színház,  A szolnoki középiskolások lépnek fel a Szigligeti Színházban a teátrum és a városi önkormányzat szervezésében. 2013-ban már negyedik alkalommal ünneplik az Ádámokat és Évákat. A Szigligeti Színház kezdeményezéséhez egyre több színház és város, így Sopron, Debrecen, Zalaegerszeg, Keszthely, Békéscsaba és Veszprém is csatlakozott már. A teátrum vezetőségének reményei szerint az Ádámok és Évák ünnepe hamarosan országos, majd a határokon is átívelő nemzeti mozgalommá is válhat. 

 

 

 

Debreceni Maskarádé, február 19-21. 10.00 és 14.00 órától, Debrecen, Vojtina Bábszínház, www.vojtinababszinhaz.hu. A Vojtina Bábszínház minden év februárjában megrendezi a Debreceni Maskarádét, 2013-ben immár a tizenharmadik alkalommal. Fagyos Boldogasszony Havában, annak is 19-20-21. napján télűző farsangi játékokkal múlatják az időt a Bábosházban, kiseprűzik a tél minden ivadékát.
Komédiások várják itt a mulatni vágyó gyermeknépet ezeken a napokon, alakoskodók csapnak nagy csinnadrattát az érkező aprónépnek.

 

 

 

Kaposvári Farsang – Dorottya Napok, február 2-3., www.egyud.somogy.hu. A karnevál idejére Kaposvár belvárosa, elsősorban a Kossuth tér népművészeti vásár színtere lesz, ahol nem csak a kézművesek remekeit csodálhatják és vásárolhatják a látogatók, de a lacikonyhások hada is gondoskodik arról, hogy a Dorottya Farsangi Napok évről-évre a térség igazi télbúcsúztató ünnepsége legyen.

 

 

 

Busójárás, február 7-12., Mohács, www.mohacsibusojaras.hu, A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

 

 

 

Mátyás-nap, Sopron, február 24., www.prokultura.hu. Tervezett program: 15.00-18.00 reneszánsz játszódélután a középpontban Mátyás alakjával, Mátyás-mesékkel. 18.00-kor Berecz András mesemondó estje.

 

 

 

Vizes élőhelyek Világnapja, február 2., Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló, Kossuth u. 41. www.ttoc.hu, Szakmai előadás, rendhagyó tárlatvezetés, egész napos természetismereti játék a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben.

 

 

 

Jégszobrászat az Ökocentrumban, február 9. Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló, Kossuth u. 41. www.ttoc.hu. Megfelelő időjárás esetén a Tisza-tavi Ökocentrumban kipróbálható a jégszobrászat. Bátran lehet kockáztatni, maradandó alkotás itt nem jön létre, a kevésbé sikeres művek is vízzé válnak a jó idő beköszöntével.

 

 

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük