3 az 1-ben és benne 2 elérhető ajánlat, a Godot Filmklub valamint Kassán kortárs művészeink kiállítása valamint 1, ami nem nagyon esik útba, de igazi siker, BORSOS LŐRINC a Viltinnel az India Art Fair-en.

 

3 az 1-ben és benne 2 elérhető ajánlat, a Godot Filmklub valamint Kassán kortárs művészeink kiállítása valamint 1, ami nem nagyon esik útba, de igazi siker, BORSOS LŐRINC a Viltinnel az India Art Fair-en.

 

A Moha Kávéház és Kultúrtérben folytatódik a szokásos három napon a Godot Filmklub.

A hét filmjei: 

Január 29. kedd: Nyomkövető (ausztrál, Rolf de Heer, 2002, 96')

Ez a nem akármilyen képzőművészeti és zenei háttérrel megáldott, elképesztő tájakon játszódó, minden szempontból rendhagyó western-ballada ékes cáfolata azon tévhiedelemnek, miszerint a filmművészetnek rég bealkonyult… (A címszerepben egy original aboriginal: a felülmúlhatatlan David Gulpilil!)

Január 30. szerda: A világ végéig (német, Wim Wenders, 1991, 138')

És a vakok szemei megnyílának és lőn… Sci-fi és road movie elegyébe ojtott filozofikus és audiovizuális ámokfutás egészen a világ végéig – térben és időben egyaránt… Guruk a kenguruk földjén, avagy előre a közelmúltba… (A főszereplőnő, Solveig Dommartin 6 éve januárban távozott, 45 évesen. A németektől is érzékeny búcsút veszünk!)

 Január 31. csütörtök: A nap szépe (francia, Luis Buñuel, 1967, 100')

A Nagy Hispán Mágus egyszerre magasan szárnyaló és mélybe merülő fantáziavilága ezúttal egy örök nőalakot vetít a vászonra: a felszínen tisztes burzsoá életet élő, ám házasságában frigid gyönyörű szőkeség (Catherine Deneuve) titkos másik énje mind vadabb helyzetekben tárul elénk…

A vetítések kezdési időpontja 19 óra.

Belépő: 500 Ft – vagy bérlet is váltható (3.000 Ft / 10 tetszőleges alkalom).

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmész (további információ hétköznap 10 – 18 ó: +36 70 238 7583).

Godot Filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

godot.filmklub@gmail.com

 

2013. január 31-én kortárs művészeink mutatkoznak be Kassán, Európa Kulturális Fővárosában. Somhegyi Zoltán művészettörténész, a kiállítás kurátora az alábbiakkal ajánlja figyelmünkbe a tárlatot.

„Jelen kiállítás olyan alkotók munkáit mutatja be, akik merészen lépnek át műfaji, technikai és mediális határokon, hogy ezáltal új lehetőségeket bontsanak ki jól ismert, vagy annak vélt megközelítésekből. A kreativitás így nem csupán valami újnak a létrehozását jelenti, hanem azt is, hogy miként lehet a hagyományos kifejezési- és megjelenési formák innovatív felülírásával és keverésével újabb jelentésrétegeket létrehozni. Ennek változatait láthatjuk a művészeknél."

Magyarország Főkonzulátusa, Kassa és a kassai Löffler Béla Múzeum várja Olvasóinkat is a „Creative Transgressions" című csoportos kiállítás ünnepélyes megnyitójára.

Kiállító művészek:

Bereczki Kata, Czigány Ákos, Duronelly Balázs, Milorad Krstic, Makláry Lilla, Orr Máté,

Szabó Dezső, Szabó Franciska, Szöllősi Géza, Takács Szilvia.

A kiállítást megnyitja Somhegyi Zoltán művészettörténész, a tárlat kurátora.

A kiállítás Kassán, Európa Kulturális Fővárosában a főkonzulátus szervezésével,

Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával valósul meg.

Partnerek: EDGE Communications, Art Market Budapest 2013.

A kiállítás 2013. március 3-ig látogatható.

„Creative Transgressions"

Megnyitó: 2013. január 31., csütörtök, 16:30

Löffler Béla Múzeum

Alžbetina (Erzsébet utca) 20., Kassa, Szlovákia.

www.cassovia.sk/vlmuzeum

 

Első magyar galériaként büszke kiállító a VILTIN Galéria az ötödik INDIA ART FAIR-en! Solo show keretében (S8 stand) mutatják be a BORSOS LŐRINC művészpár legújabb projektjét. (A BORSOS LŐRINC formáció: Borsos János és Lőrinc Lilla képzőművészek.)

Központi motívum a rakéta-forma, az emberi akarat egyik metafórája. A zsidó-keresztény kultúrkör szerint a motívum forrása Bábel tornya, a Paradicsomból – a testi-lelki-szellemi harmónia állapotából – kiűzetett ember kísérlete a visszajutásra egy égig érő torony építésével. A Paradicsomba való visszatérés igénye az ég felé törő formában azóta is kifejeződésre jut a világ minden kultúrájában és területén, az űrkutatástól a szakrális és profán építészeten át, a harcászati eszközök formarendszeréig. A nagyon hasonló formai kifejeződések viszont egymástól radikálisan eltérő célokat reprezentálnak.

A műegyüttes nagy része Indiában készült a tematika helyi kifejeződéseire koncentrálva.

Ugyanakkor BORSOS LŐRINC magyar művészként, a kortárs művészet eszközével szeretne tisztelegni a Magyarországon született Amrita Sher-Gil, az indiai modern festészet úttörője előtt születésének 100. évfordulója alkalmából. Így kerül kiállításra Amrita egyik leghíresebb művének parafrázisa, amelyet BORSOS LŐRINC az eredeti kép tanulmányozásával a National Gallery of Modern Art Delhi-ben, az intézet engedélyével készített el.

Az INDIA ART FAIR-en a vezető indiai művészeti galériák mellett 24 országból érkezik több mint 100 kiállító galéria. A Delhi szívében található 20 000 négyzetméteres kiállító sátor Sumant Jayakrishnan, neves indiai dizájner nevéhez fűződik.

VIP Preview: 2013. január 31.

2013. február 1-3.

NSIC Exhibition Grounds, Okhla Phase III., New-Delhi 110020

http://www.nsic.co.in/exhibitionsgrounds.asp

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük