2009. május 6-án  mutatták be a médiának Budapesten a  Sinol orrsprayt, s azt ígérik, napokon belül országszerte kapható lesz a gyógyszertárakban.  Az összetevőjében, ill. orrspray-ként való használatában is újdonságnak számító fejfájás-csillapító készítmény az elhangzottak szerint áttörést jelenthet a fejfájás, a migrén és az allergia kezelésében.  A Sinol a hazai piacon az első capsaicin hatóanyagú fejfájás-csillapító készítmény, amely kizárólag természetes adalék-anyagokat tartalmaz.  Az  orrspray formájú hatóanyag szervezetbe juttatásával 4-5 millió fejfájással küzdő ember fájdalmait lehet enyhíteni, percek alatt.

 

2009. május 6-án  mutatták be a médiának Budapesten a  Sinol orrsprayt, s azt ígérik, napokon belül országszerte kapható lesz a gyógyszertárakban.  Az összetevőjében, ill. orrspray-ként való használatában is újdonságnak számító fejfájás-csillapító készítmény az elhangzottak szerint áttörést jelenthet a fejfájás, a migrén és az allergia kezelésében.  A Sinol a hazai piacon az első capsaicin hatóanyagú fejfájás-csillapító készítmény, amely kizárólag természetes adalék-anyagokat tartalmaz.  Az  orrspray formájú hatóanyag szervezetbe juttatásával 4-5 millió fejfájással küzdő ember fájdalmait lehet enyhíteni, percek alatt.

Az Egyesült Államokból származó készítmény hazai bevezetését indokolja, hogy a fejfájás Magyarországon népbetegségnek számít, a lakosságnak csaknem fele érintett benne.

Az új készítmény bevezetéséről Dr. Bozsik György, a SOTE Neurológiai Klinika főorvosa, a Magyar Fejfájás Társaság egyik alapítója, elnökségi tagja, Dr. Ertsey Csaba,  a SOTE Neurológiai Klinika egyetemi adjunktusa, a Magyar fejfájás Társaság elnöke és Tóth Judit,  a Sinol hazai forgalmazójának képviselője szólt a megjelenteknek.

Milyen fő formái ismeretesek a fejfájásnak?

-Migrénben a lakosság 10 százaléka, azaz közel 1 millió ember szenved, ez az arány jellemző az egész világra.

A migrén az idegrendszer működési zavara, oka a fájdalomérzésért felelős agyideg és más agyi központok aktivizálódása.  A  féloldali, lüktető, görcsös fejfájás néhány óráig, de akár három napig is eltarthat, és társulhat hányingerrel, hányással, fények, hangok ill. illatok iránti túlérzékenységgel, általános gyengeséggel is.  

A mozgás, lehajolás a fájdalmat fokozza, célszerű ezért ilyenkor a nyugodt fekvő helyzet. Sokan vannak, akik  számára ezek az órák-napok elviselhetetlennek tűnnek.

Az Európai Unióban a migrén az egyik legköltségesebb idegrendszeri betegség (27 milliárd euró veszteséget okoz évente),  komoly hatással van a betegek életminőségére,  ezért az Egészségügyi Világszervezet a 20 legnagyobb fokú korlátozottságot okozó betegség közé sorolja.

Sok neves ember szenvedett migrénben;  Kálvin János, Frederic Chopin,  Sigmund Freud,  B. Pascal, 

P.I. Csajkovszkij,  I. Kant,  C. darwin,  Julius Caesar,  E.A. Poe,  Karl Marx,  Lev Tolsztoj  és a neves fejfájás-kutató

H.C. Diener.   (US adatok szerint a fejfájás-kutatók 80%-a maga is szenved evvel.)

Globális viszonylatban, a nők 18%-a, a férfiak 6%-a migrénes.   Európában mintegy 10 millió,  hazánkban kb. 1 millió a migrénben szenvedők száma. Magyarországon mintegy 20 millió a száma évente a migrénes rohamoknak.

Serdülőkorban gyakoribb, időskorban lecsengő gyakoriságúak a migrénes rohamok.

Az USA-ban évente kb. 36 millió munkanap kiesést okoz a  migrén, ill. 70 millió nem teljesértékű munkanappal lehet számolni a migrén miatt.  Magyarországon ezek a számok:  1,4 millió – 2,8 millió.  Az aktív korúak körében ez komoly veszteséget jelent. Az életminőség rontásán belül, az érintettek 90%-ánál nagymértékben rontja a munka minőségét!  Elő- és utó-jelenségei vannak, álmosság v. éppen felfokozott állapot formájában.  Az érintettek negyede érzékszervi zavarokról, vagy „aura jelenségről" számol be, szem előtti fénylő foltok, zsibbadás, gyengeség mutatkozhat.  Tudni kell, a migrén nem az agyi erek betegsége!  A migrén kezelésében a roham kezelése és a megelőző kezelés kerülhet szóba, utóbbi vizsgálatok tárgya jelenleg.

-A vérnyomással összefüggő,  un. tenziós fejfájással  hazánkban, 3-4 millió ember él együtt.  Ez a fajta enyhe, vagy közepes erősségű fájdalom félóráig, de akár egy hétig is tarthat, rendszerint az egész fejre kiterjed.  Gyakran kíséri szorongás, hangulatzavar is, kialakulását a stressz is elősegítheti.  Maga az elnevezés is a megnövekedett belső feszültségre (pszichés tenzió) utal.

-A „cluster" (halmazokban jelentkező) fejfájás  előfordulása is gyakori,  főleg fiatal-középkorú férfiakat érint, rohamokban jelentkezik és általában fél-egy órán át tartó fájdalommal jár (a szemüregben, a homlokon, a halántékon).  Rendszerint éjszaka lép fel, de a nap folyamán többször is visszatérhet. Jellemzője, hogy a fájdalom oldalán a szem könnyezik, a kötőhártya piros, és orrdugulás vagy orrfolyás is észlelhető.

Bozsik György szerint, a fejfájások a hetedik leggyakoribb panaszt jelentik, de az emberek 2%-a fordul csak miatta orvosához,  a panaszok 3 ezreléke kerül kivizsgálásra.  A közhiedelemmel ellentétben, 100 fejfájós ember közül egynek lesz egy éven belül agydaganata, de akinek agydaganata van és nem kezelik, annak bizonyosan lesz fejfájása…A fejfájást tekinthetjük tünetnek és betegségnek.

Fejfájás tünet sokféle betegséggel (agydaganatok, egyes vérzések, gyulladások, szemészeti, fül-orr-gégészeti betegségek, állkapocs-izület betegségei, anyagcsere betegségek, stb.) járhat együtt, az önállóan jelentkező fejfájásoknál viszont nincsenek kimutatható szervezeti elváltozások.

Mit tehetünk a fejfájás ellen?

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy nincs olyan fejfájás, amit ne lehetne kezelni, csillapítani vagy enyhíteni. Ezt azért fontos tudni, mert például a migrénes betegek közel fele nem fordul orvoshoz.

A friss ajánlat a fejfájástól szenvedő betegek számára a Sinol,  a felhasználói csomagolásban és hatóanyag-összetevőjében is újdonságnak számító orrspray.  A készítmény a hazai piacon az első capsaicin tartalmú, kizárólag természetes anyagokat tartalmazó fejfájás-csillapító szer.

Maga a capsaicin a  cayenne paprikában  megtalálható természetes vegyület.  Hatását tekintve;  a capsaicin a fájdalomérzékelő idegvérződésekre hat, így a fej fő érzőidegére is.  Csökkenti a fájdalmat közvetítő anyagok mennyiségét. Érzéketlenné teszi az orrnyálkahártya idegvégződéseit, és javítja a környékbeli szövetek keringését, így rendkívül gyors enyhülést jelent a felfájásra és az arcüregi fájdalomra, allergiára.  Az orrspray használata után 4-5 másodpercig erős, égő hatás érezhető, ezután azonban megnyugtatja és ellazítja a görcsös ereket és az arcizmokat.  A fejfájás teljes megszűnése egyéntől és a fejfájás típusától függően mindössze 2-20 percet vesz igénybe.

A Sinol orrspray minden összetevője természetes alapanyagokból készül, ezért nincs mellékhatása, használatát nem kell szigorú korlátokhoz kötni.  A paprikából kivont, fájdalomcsökkentő  capsaicin mellett a Sinol tartalmaz

eukaliptusz olajat (orrdugulás csökkentő), tengeri sót (arcüreg tisztító), C-vitamint (fertőzés-gátló), rozmaring kivonatot, tisztított vizet és Aloe Vera (gyulladás csökkentő) kivonatot. A szer rendkívül gyorsan hat, mivel nem az emésztőrendszeren, hanem a nyálkahártyán keresztül fejti ki hatását, így kíméli a gyomrot és a májat, valamint gyomorpanaszok esetén is használható.

A capsaicin és a paprika kutatásában magyar tudós, dr.Jancsó Miklós professzor (Pécs) korai vizsgálódásai alapozó szerepet játszottak. Megállapította, a capsaicin érintett az idegvégződések átvivő képességét csökkenti, így hat.

Az ismertetés szerint, a Sinol orrspray alkalmazása minden fejfájásban szenvedő, vagy allergiával küzdő számára ajánlott, nőknek és férfiaknak egyaránt.  Allergiás fejfájásoknál reggel és este, fejfájásra kb. 6 óránként javallt az alkalmazása. Erős fájdalomnál orrlyukanként egyszerre 2-3 fújás is alkalmazható. A termék célközönsége; akik számára kiemelten fontos a minőség, a természetes alapanyagok, valamint a gyors hatás.  Egyértelmű előnyt jelent a praktikus és egyszerű használat is.

A migrénben szenvedők többnyire érzékelik a roham előjeleit, ezért már a fejfájás kezdete előtt előnyösen alkalmazhatják a Sinolt, megelőző kezelésben.  A készítményt 1-1 vagy 2-3 adagban naponta  3-12-szer lehet alkalmazni,  töménysége nem éri el azt a fokot, ami allergiás reakciót váltana ki a szervezetből.

Az orvostechnikai eszköznek minősülő  Sinol orrspray 10 ml-es csomagolásban (kb. 60 fújásra elegendő adagban) kapható május elejétől, országszerte a gyógyszertárakban és gyógynövény szaküzletekben, ajánlott fogyasztói ára  2.995 Ft.

A forgalmazók szlogenje a készítményre: Ne feledje: Fejre vigyázni!

http://www.sinol.hu/

Nemzetközi Fejfájás Társaság – International Headache Society:  

http://www.i-h-s.org/

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.
10.10. 11.11. 12.12.
13.13. 14.14. 15.15.
16.16. 17.17. 18.18.
19.19. 20.20.  

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük