Szakmai napján látogattuk meg az V. Budai Gourmet Fesztivált, melyet április 30-tól május 3-ig tartottak a budapesti Millenáris Parkban. Bár tapasztalataink összességükben kedvezőek voltak, néhány jelenség mellett nem mehetünk el szó nélkül.

 

 Szakmai napján látogattuk meg az V. Budai Gourmet Fesztivált, melyet április 30-tól május 3-ig tartottak a budapesti Millenáris Parkban. Bár tapasztalataink összességükben kedvezőek voltak, néhány jelenség mellett nem mehetünk el szó nélkül.

 A szakmai napra több cég is küldött – érthető módon regisztrációhoz kötött – meghívót. Az első meglepetés a bejáratnál ért: a regisztrációs listán nem szerepeltünk. Legalább is a kapuba állított ifjú hölgyek nem találtak. Kellő igazolás után a belépést engedélyezték, a borok kóstolásához viszont már nem adtak poharat. Ragaszkodtak hozzá, hogy azt meg kell vennünk – 1500 forintért. Nem vettük meg!

A második meglepetés akkor következett, amint odaléptünk az első kiállítóhoz, a Heimann Testvérek pultjához. A rendezőktől ők is megkapták a regisztráltak névsorát – és lássunk csudát: azon bizony ott voltunk! Ők poharat is adtak, amit távozáskor lelkiismeretesen vissza is szolgáltattunk nekik.

Hogy a lényegről is szó essék, a Heimann Kft. a világ szinte valamennyi bortermelő országából hoz be borokat. Tapasztalataik szerint nálunk a gyengébb minőségű, olcsó, chilei, spanyol és olasz borok iránt van kereslet, ezért próbálnak a vásárlók fogyasztási szokásain kicsit változtatni. Az általuk megfizethető áron kínált Rose de la Chevalière 2007 például igazán kellemes illatú, enyhén szénsavas francia tájbor, melyet baráti beszélgetésekhez ajánlanak. Egészen más kategória viszont a kaliforniai Opus One; ennek egyetlen palackja hatvanezer forintba kerül!

 A Bor és más Kft. pultjánál a látogató nemcsak bort, kiváló pezsgőt is kóstolhatott. Az italok a francia Taittinger Pezsgőháztól érkeztek. A pincészet több száz éves múltra tekint vissza, Jacques Fourneaux pezsgő- és borkereskedő alapította 1734-ben, bár akkor még nem ezen a néven. A Champagne-i vidéken elterülő, több pincéből álló komplexum legrégibb része a IV. századból származó gall-római mészkő bányában fekszik. A ma működő pezsgőházat ezeken az alapokon hozta létre Pierre Taittinger 1931-ben. Ez a Champagne régió három legnagyobb kiterjedésű szőlőbirtokának egyike, ahol szinte kizárólag Chardonnay-t termelnek. Pezsgőiket évjáratok szerint is megkülönböztetik. Majd' háromszáz éves hagyományaik ellenére igyekeznek – legalább részben – modernek is lenni. Néhány terméküknél neves képzőművészek festik a palackot.

Az sem csalódott, aki pedig mégis inkább a bort választotta. Az Argentínából származó Alta Vista Malbec Rosé 2007 kifejezetten málnás illatú, testes, fűszeres, izgalmas ízkombinációt mutató, határozott karakterű bor. Ugyancsak argentin szőlőfajta a Bonarda. Az ültetvény 1200 – 1600 méter magasan van. Nappal napsütéses, éjjel hideg, az íz- és illatanyagok koncentrálódnak. Nyolcvan dkg/tőke korlátozással dolgoznak, így jön létre a különleges minőségű bor. Nyolc hónapig tölgyfahordóban érlelik. A látogatók közül többen javasolták, hogy ezzel kellene bemutatni az argentin borokat, mások véleménye szerint: „bele lehet szeretni az illatába."

 Érdekes nevével hívta fel magára a figyelmet a Haraszthy Vallejo Pincészet. Tulajdonosai Haraszthy Ágoston, a nagy magyar reformer előtt tisztelegnek, aki saját hazájában nem lett ugyan próféta, ám ma is a kaliforniai borászkodás atyjaként említik. Tervei és ötletei messze megelőzték korát, Etyeken a pincészet létrehozásával neki állítottak emléket. Különlegességük a Sir Irsai Cuvée, amiben Királyleányka, Irsai Olivér és Chardonnay található, 20 : 55 : 25 arányban. Érdemes megkóstolni a Haraszthy-ház borát is: Szürkebarát (30%), Királylenyka (10%), Zenit (30%) és Chardonnay (30%) összetétele ellenére a Zenit finoman kiérezhető belőle.

 A szakmai napra szóló meghívó küldői között ott volt a Mátrai Borvidék is, illik tehát felkeresni őket. Annál is inkább, mert ők illat felismerő játékra hívták a látogatókat. Azt szeretnék ezzel tudatosítani a borfogyasztó közönségben, hogy a mátrai borok különösen illatosak. Fejlődőben lévő hazai italfogyasztási kultúránkat jól jelzi – tegyük hozzá, szerencsénk is volt – egy meglepő eset. Néhány perccel utánunk érkezett a pulthoz egy pár, így teljes bizonyossággal állíthatjuk: összejátszásról nem lehetett szó. Megkapták a hat illatmintát és egyikük mind a hatot azonnal felismerte!

 Nyitott szemmel járva a kiállítók faházai között egy meghívásra is felfigyelhettünk. Június 5-6-7-én rendezik meg Orosháza – Gyopárosfürdőn az első hazai Libamájfesztivált. Hát, ha valamire, akkor erre igazán elmondhatjuk: Ilyen még nem volt! A program rendkívül kecsegtető. Prémium kategóriájú éttermek fogtak össze tokaji borászatokkal, hogy bemutassák a libamájat hagyományos és ultramodern formában, előtérbe helyezve az étel és a bor harmóniáját. Szórakoztató rendezvényekben sem lesz hiány, mint például a liba-szépségverseny élő és sült kategóriában, libahajtó verseny vagy libahang utánzó verseny. A fesztivál helyszíne a Gyopárosfürdő Park. Bővebb tájékoztatás a http://www.libamajfesztival.hu/ oldalon található.

Ha pedig már úgyis az ínyencségeknél tartunk, együnk a bor mellé egy kis sajtot – gondoltuk mi naivan. Egy meglehetősen tágas sajtpultra nem is volt nehéz rábukkanni, de sokkal okosabbak ott nem lettünk. A „főnök" nem volt jelen, a többiek pedig sem a sajtokról, sem azok árairól nem tudtak semmit. Feladatuk mindössze annyi volt, hogy néhány előre összeállított csomagocskát adjanak el, tartalmához képest aránytalanul magas áron. Mit mondjunk? Nem tolongtak a vásárlók. Pedig az üveg mögött ott kínálta magát a szép Old Amsterdam, hogy csak az egyik legismertebb holland márkát említsük. Megvenni nem lehetett.

Vigasztalódjunk akkor inkább ismét az italokkal, főleg, ha megkóstolhatunk egy pohár Törley Chardonnay nyerspezsgőt, ami – és ez vitán felül áll – a pezsgőgyártás csúcsa! A „nyerspezsgő" szó itt azt jelenti, hogy a gyártás során a „likőrözés" folyamata elmarad, az ital minden utóízesítés nélkül kerül a palackba, ahol legalább három évig még érlelik. Csakis a tökéletes, a minden hibától mentes, legfinomabb borból készíthető. Méltó versenytársa volt a Louis Francois Brut Nature 2005 nyers fehér pezsgő, és a kettő között mi bizony nem tudtunk dönteni, rangsort felállítani. Az értő látogató akár ennél a pultnál is leragadhatott, a gyártók ugyanis 24 féle pezsgőt hoztak a fesztiválra. Volt közöttük alkoholmentes, de ott volt például a villányi borból készült Hungária Villányi Grande Cuvée Rouge száraz, vörös pezsgő is.

 Ha pedig már villányi pezsgőt is ittunk, fejezzük be körsétánkat egy villányi pincészet meglátogatásával! Bizonyára feladná a leckét bárkinek, ha összefüggés magyarázatát kérnénk a következő szavak között: lator, taurus, apropó, vízió. A megoldás egyszerű: erre büszke a Pünkösdkor 10. születésnapját ünneplő Maul Pincészet. Minden borversenyen kimagasló eredményeket érnek el velük. Vegyük őket sorra!

Lator: Cabernet Franc selection hordóválogatás 2006. Emberfeletti erejű, tiszta vérű Cabernet Franc, melyben pokoli tűz ég – mondják róla a termelői. Sötét, mélylila színe, veszélyesen vadító ízvilága lángra lobbantja az érzékeket.

Taurus: Ez egy Cabernet Franc – Cabernet Sauvignon – Merlot (40 : 40 : 20) cuvée. Másféléves, új tölgyfahordós érlelés után házasítva – a bika jegyében. Palackba további, nyolchónapos együtt érlelés után kerül. Kóstolása után megértjük, miért tisztelték szent állatként a bikát az ókori Egyiptomban.

Apropó – megállni egy percre, elgondolkodni életünk folyásán. Ez az a bor, ami segít megfejteni a részletekben rejlő titkokat. Engedjük el magunkat a társaságában, meglátjuk majd: kifinomult, könnyed eleganciája segít megtalálni az egyensúlyt magunk és a világ között.

Vízió: Én vagyok a te víziód – sugallja a bor. Bekúszom a bőröd alá, amibe beleborzong a tested. A Merlot – Kékfrankos – Pinot Noir (20 : 60 : 20) cuvée minderre képes, csak teljesítsük kívánságát – nézz, szagolj, tapints, ízlelj meg!

Hát – valljuk be; ezekért a borokért érdemes volt kilátogatni az idei Gourmet Fesztiválra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük