Ha a hosszabb nyaralás helyett vagy mellett épp csak egy rövid hazai kiruccanásra van lehetőségünk, érdemes ellátogatni a baranyai megyeszékhelyre. A mediterrán hangulatú Pécs is számos izgalmas programmal várja az egyedülállókat és családosokat, a kicsiket és a nagyokat. A helyi cukrászdák, kávézók teraszai mellett, a kultúra városában mindenki megtalálja a számára megfelelő programot.

 

Ha a hosszabb nyaralás helyett vagy mellett épp csak egy rövid hazai kiruccanásra van lehetőségünk, érdemes ellátogatni a baranyai megyeszékhelyre. A mediterrán hangulatú Pécs is számos izgalmas programmal várja az egyedülállókat és családosokat, a kicsiket és a nagyokat. A helyi cukrászdák, kávézók teraszai mellett, a kultúra városában mindenki megtalálja a számára megfelelő programot.

 

Pécs autóval és vonattal is kényelmesen elérhető, még egy balatoni nyaralás programjába is könnyen beilleszthető. A Balaton déli partjától autóval kétórányira fekszik a mediterrán hangulatú Pécs, de Szegedről és Budapestről is kevesebb, mint három óra alatt elérhető. A Leonardo-kiállításra utazóknak pedig a MÁV-Start Zrt. most 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít (http://pecsimuzeumok.hu).


A baranyai megyeszékhely idén az Európában egyedülálló „Leonardo, a reneszánsz zseni" című kiállításával került a figyelem középpontjába. A polihisztor közel 60 méretarányos találmányát bemutató tárlat megtekintése kitűnő program esős napokon, de a nyári melegben is garantált a kellemes és élményekben gazdag időtöltés a Janus Pannonius Múzeum hűs falai között. A kiállításnak szerves része a Széchenyi téren elhelyezett 8,5 méter magas, 13 tonnás Kolosszus. Leonardo lova kihagyhatatlan turista látványosság, a helyiek és turisták kedvenc találkozóhelye.

 www.leonardopecs.hu

A legfrissebb hírek, információk: https://www.facebook.com/leonardopecs

Osztálykirándulások szervezéséről információ kérhető a kiállítás weboldalán, a jegyvásárlás menüpontban megadott telefonszámokon, továbbá a leonardopecs@gmail.com e-mail címen.

A Leonardo-tárlat mellett a pécsi JPM rendkívül gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, állandó kiállításai között megcsodálhatjuk többek között Csontváry és Vasarely remekműveit, valamint a Zsolnay gyűjteményt is. Az időszakos kiállítások közül ajánljuk a Vasváry-házban látogatható „111 év – 111 kesztyű" című tárlatot, amely a vaskesztyűtől az indián kesztyűig a legkülönfélébb kesztyűket mutatja be. A Néprajzi Múzeumban látható „Konyha a tükörben: A mindennapok kiállítása" című ideiglenes tárlat a hagyományos múzeumfelfogással szakítva ismert, ám meglepetésekkel teli világba kalauzol minket. (http://pecsimuzeumok.hu)


Engedjük el magunkat, és élvezzük a mediterrán hangulatú várost! Bóklásszunk kedvünkre, vagy tudatosan keressük a látványosságokat, nem fogunk csalódni. A város főterén mindjárt hazánk legnagyobb török kori emlékével, a Gázi Kászim pasa dzsámijával találjuk magunkat szemben. A Széchenyi teret elhagyva, a Janus Pannonius utcán végigsétálva elérjük a Sétatéri Cella Septichora Látogató Központot, amely az UNESCO Világörökség része.


Nem is gondolnánk, hogy mennyi programot kínál a város a kicsiknek is. A gyerekeknek felejthetetlen élményt nyújt a Reneszánsz Kőtár területén megnyílt Hőspróba reneszánsz játszóház, amely a nyári szünidőben szerdától vasárnapig tart nyitva (www.hosproba.hu). Az egész család számára kitűnő szórakozást ígérnek szombatonként a Bóbita Bábszínház „Síppal – dobbal – bábbal) című nyári szabadtéri előadásai. A hétköznapokon sem maradnak a családosok gyerekprogram nélkül, hiszen nyitva tart az Akvárium és Terrárium, a legkisebbek kedvence a Városnéző kisvonat pedig igazi pihenést és sok érdekes látnivalót kínál.  (www.iranypecs.hu)


Ha több napot is lehetőségünk van Baranya megyében tölteni, akkor érdemes a környéken utazgatni. A Villányi Borvidék nemcsak a finom boráról, hanem páratlan természeti szépségéről is híres (www.villanyiborvidek.hu). A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő pedig igazi felüdülést kínál minden korosztálynak, családosoknak is (www.harkanyfurdo.hu). Ne is törjük tovább a fejünket, hogy hová menjünk kirándulni a nyáron, legyen az Pécs!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük