2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felhőtlenül a felhőben

6 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44643"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/clcomp.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span> <p>A Novell Magyarország bejelentette a felhő alapú számítástechnikai környezetek felügyeleti és biztonsági kihívásaira optimalizált megoldáscsaládjának elérhetőségét. </p><p> 

 clcomp.thumbnail

A Novell Magyarország bejelentette a felhő alapú számítástechnikai környezetek felügyeleti és biztonsági kihívásaira optimalizált megoldáscsaládjának elérhetőségét.

 

 clcomp.thumbnail

A Novell Magyarország bejelentette a felhő alapú számítástechnikai környezetek felügyeleti és biztonsági kihívásaira optimalizált megoldáscsaládjának elérhetőségét.

 

A gazdasági környezet változásának hatására egyre inkább előtérbe kerülnek a költséghatékony új technológiák.  A Gartner független elemzővállalat 2010-es[1] előrejelzése szerint 2012-re a vállalatok egyötödénél nem lesznek saját tulajdonú informatikai eszközök, hanem vagy bérelni fogják a fizikai szervereket, vagy virtuális szervereket vesznek igénybe hagyományos hoszting cégeknél, esetleg az újonnan megjelenő cloud-szolgáltatóknál.

Ezt támasztják alá Harris Interactive elemzőcég Novell által támogatott, nagyvállalati IT vezetők bevonásával készült felmérésének eredményei is, amely kimutatta, hogy a felhőalapú számítástechnika sokkal elfogadottabb, mint azt a korábbi kutatások jelezték. A felmérés szerint a piacon jelentős igény mutatkozik a biztonság és az informatikai szolgáltatások felügyeletének integrált megközelítésére a felhőalapú számítástechnika terén.

 A Novell felhő alapú megoldásai a biztonság, a felügyelet, a költséghatékonyság és a törvényi megfelelőség legfontosabb kihívásainak együttesen képesek eleget tenni.

„A költséghatékony informatikai megoldások, mint például a virtualizációs és a felhő alapú technológiák bevezetése egyre inkább elterjedőben vannak, azonban még számos olyan kihívás akad, amelyek széleskörű elterjedésüket gátolhatják. A Harris Interactive felméréséből kiderül például, hogy míg a nyilvános felhőben a biztonság kezelése jelenti a legnagyobb kihívást, addig a privát felhőben a rendszer felügyeletéhez kapcsolódó költségek okoznak nehézségeket az IT szakembereknek" – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője. „Olyan integrált termékekre van tehát szükség, amelyekkel ellenőrzötten, biztonságosan és a megfelelőség fenntartásával hozhatók létre és üzemeltethetők a felhőalapú környezetek. A Novell megoldásai ehhez nyújtanak megoldást: segítenek megvalósítani a felhő alapú környezetek költséghatékony felügyeletét és garantálják a különböző iparági előírásoknak és vállalati házirendeknek történő megfelelést a létrehozott vagy igénybevett felhőben" – tette hozzá Hargitai.

A Harris Interactive felmérése

A Harris Interactive elemzővállalat több mint 200 nagyvállalati és informatikai vezető körében végzett felmérést a virtualizáció és a felhő alapú informatika elfogadottságáról. A Novell által támogatott felmérés eredményei alapján a nyilvános és a privát felhőre épülő számítástechnika a nagyvállalati informatikai erőforrások egyre fontosabb alkotóelemét képezi. A kutatás másik fontos megállapítása, hogy a piacon jelentős igény mutatkozik a biztonság és az informatikai szolgáltatások felügyeletének integrált megközelítésére a felhőalapú számítástechnika terén.

A felhő alapú technológiák jelenével és jövőjével kapcsolatos főbb megállapítások:

 • – A megkérdezettek 77 százaléka már jelenleg is használja a felhőalapú számítástechnika valamilyen formáját, ez sokkal magasabb arány a korábban tapasztaltaknál.
 • – A válaszadók 89 százaléka a privát hálózati felhőkben látja a virtualizációs megoldásokat alkalmazó szervezetek számára a következő logikus lépést.

A felhő alapú megoldások használata az alábbi legfontosabb előnyöket és kihívásokat nyújtja:

ELŐNYÖK

Nyilvános felhő

Privát felhő

68 % a hardverek kihasználásának szabadsága

55 % hatékonyság növelése

60 % kevesebb költség

53 % adatbiztonság

59 % skálázhatóbb erőforrások

51 % skálázhatóbb erőforrások és gyorsabb válaszidők

KIHÍVÁSOK

Nyilvános felhő

Privát felhő

76 % adatbiztonság hiánya

53 % kezdeti költségek

68 % szolgáltatási szintek körülményes beállítása

50 % biztonság kérdése

60 % a hatáskörök nehezen értelmezhetők

45 % információhiány

 


A Novell megoldása a felhők biztonsági kihívásaira

A Novell Cloud Security Service, a Novell felhőbiztonsági szolgáltatása, amely egy egységes és biztonságos személyazonosság-kezelési keretrendszer kialakítását teszi lehetővé a vállalatok fizikai, a virtuális és a felhő alapú informatikai rendszereiben. A Novell szolgáltatása hozzáférés-kezelési, biztonsági és megfelelőségi megoldásokat kínál a felhő alapú informatikai rendszerekhez, így gyorsan és egyszerűen kiterjeszthetők a házirendek és a személyazonosság-kezelési infrastruktúrák a nyilvános felhőkre. A Novell ezzel az integrált, költséghatékony és egyszerűen használható csomaggal segíti a vállalatokat a nyilvános és a privát felhő alapú környezetek összetett biztonsági és megfelelőségi követelmények kezelésében.

A Novell Cloud Security Service által biztosított legfontosabb szolgáltatások:

 • – Egyszerű és gyors kiterjesztés bármilyen felhőre
 • – Egységes biztonsági keretrendszer
 • – Integráció a vállalati személyazonosság-kezelő rendszerrel
 • – Felhasználói adatok és jogosultságok automatikus beállítása
 • – Egypontos bejelentkezés
 • – A felhasználói tevékenység naplózása

A Novell megoldása a felhők felügyeleti kihívásaira

A Novell Cloud Manager, a Novell felhő alapú környezetek felügyeletét biztosító megoldása az összes vezető hypervizoron, operációs rendszeren és hardverplatformon biztosítja a felhőalapú környezetek kiépítését és biztonságos kezelését. A megoldás automatizált, munkafolyamat támogatással kiegészített igénylési rendszere egyszerűbbé teszi az új informatikai szolgáltatások üzembe helyezését. A Cloud Manager kontrollálhatóvá teszi az informatikai szolgáltatások, erőforrások és szolgáltatási szintek valós költségeit a felhőben, emellett biztonságos, a törvényi és iparági előírásoknak megfelelő IT-környezetet teremt a felhőben. Az eszköz kiegészíti az üzleti szolgáltatás-felügyeleti megoldásokat, hiszen a beépített Novell Sentinel-csatlakozó lehetővé teszi a felhőben elvégzett tevékenységek naplózását.

A Novell Cloud Manager által biztosított legfontosabb szolgáltatások:

 • – A vezető hypervisorok és operációs rendszerek támogatása
 • – Új szolgáltatások egyszerű üzembe helyezése
 • – A költségek átláthatóvá tétele
 • – Szabályozott üzemeltetés
 • – Integráció BSM termékekkel

Elérhetőség

A Novell felhő alapú környezetekre optimalizált megoldásai már elérhetők. A Novell Cloud Security Service megoldásról a http://www.novell.com/products/cloud-security-service/, a Novell Cloud Manager megoldásról pedig a www.novell.com/cloudmanager weboldalon érhető el bővebb információ. A Novell felhő alapú megoldásairól a http://www.novell.com/cloud/ weboldalon, a Harris Interactive felmérésével kapcsolatban pedig a http://www.novell.com/promo/vwm/private-cloud-survey.html weboldalon érhető el bővebb információ.


[1]Gartner: Gartner Highlights Key Predictions for IT Organizations and Users in 2010 and Beyond, jan 2010

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.