Az autógumi felépítéseAz autógumi felépítéseA keveset vezető autósok több mint egynegyede jár télen is nyári gumival, pedig az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.

Az autógumi felépítéseAz autógumi felépítéseA keveset vezető autósok több mint egynegyede jár télen is nyári gumival, pedig az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.

 

   Azok a gépjárművezetők törődnek kevésbé a gumiabroncsok téli cseréjével, akik kevesebbet vezetnek. A többség szerencsére felelősségteljesebb, a megkérdezettek több mint 82 százaléka a szezonnak megfelelő abroncsokat használ – többek között ez derült ki a KutatóCentrum felméréséből, melyet az Automax szakszerviz megbízásából készített 2008 decemberében.

Az egy hónapban 500 kilométernél kevesebbet vezető sofőrök több mint egynegyede ugyanakkor nem cseréli le gépkocsijának abroncsait annak ellenére, hogy ez a szakértők szerint komoly veszélyt jelenthet.

„Az évszaknak megfelelő abroncs használata mellett komoly biztonsági érvek szólnak. 7 fok alatt érdemes téli gumira váltani, hiszen az anyagának és mintázatának köszönhetően a hideg, csapadékos időben sokkal jobb tapadást biztosít. Ugyanakkor az is fontos, hogy a téli gumi a meleg hónapokban, száraz aszfalton veszít tapadásból, ami nagy forróság esetén akár több mint 10 méterrel növelheti a fékutat" – figyelmeztet Nagy Tibor, az Automax tulajdonos-ügyvezetője.

A közel 600 bérautóval rendelkező, és emellett 2000 gépkocsi flottakezelését is ellátó Sixt Magyarország ügyvezetője, Dévai Gábor hozzátette: "Az elmaradt gumicsere, vagy a nem megfelelő gumiválasztás a biztonsági kockázaton túl gazdaságilag sem kifizetődő, hiszen már egy megcsúszás okozta apróbb koccanás javítása is annyiba kerül, mint amennyiért egy jobb minőségű téli vagy nyári gumiszett beszerezhető."

Szeretünk spórolni a biztonságon
Legyen azonban bármilyen évszak, a vezetőkre nem jellemző, hogy rendszeresen vásárolnak új abroncsokat. A döntéshozók fele csak akkor áldoz gumikra, amikor a régiek már alig tapadnak, és a csere elkerülhetetlen. A megkérdezettek 80%-a vásárlás előtt alaposan tájékozódik az árakról és az elérhetőségekről, és a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező ajánlatot választja, a felmérésben részt vevők ötödének viszont csak az ár számít. A válaszadók 12%-a vallotta, hogy az újrafutózott vagy használt gumik is tökéletesek számukra.

A kutatás hátteréről
A felmérést a KutatóCentrum az Automax megbízásából 2008 decemberében, 1 590 fő online megkérdezésével végezte. A minta a főbb mutatók – nem, kor, településtípus – reprezentatív a rendszeresen internetező 18-69 éves lakosságra.

http://www.kutatocentrum.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük