2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Feltörekvő piacok? Csak szelektíven!

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97636"><img class="image image-preview" src="/files/images/map.gif" border="0" width="472" height="500" /></a></span>Az ázsiai régióban még ma is vonzó, valódi versenyelőnyökkel, a fogyasztási trendek strukturális átalakulásával és a kormányok reformszemléletével alátámasztott növekedési lehetőségek kínálkoznak. A Fidelity International szakértői a jövő évre nézve is bizakodóak az ázsiai piacokkal kapcsolatban. </p>  <p><strong>

Az ázsiai régióban még ma is vonzó, valódi versenyelőnyökkel, a fogyasztási trendek strukturális átalakulásával és a kormányok reformszemléletével alátámasztott növekedési lehetőségek kínálkoznak. A Fidelity International szakértői a jövő évre nézve is bizakodóak az ázsiai piacokkal kapcsolatban.

 

Az ázsiai régióban még ma is vonzó, valódi versenyelőnyökkel, a fogyasztási trendek strukturális átalakulásával és a kormányok reformszemléletével alátámasztott növekedési lehetőségek kínálkoznak. A Fidelity International szakértői a jövő évre nézve is bizakodóak az ázsiai piacokkal kapcsolatban.

 

Fogyasztás alapú Kína

Kína egy nagy potenciállal rendelkező piac, melynek fényét a rövid távú makrogazdasági aggodalmak árnyékolják be. Bár a kínai reformok tempója 2015-ben csalódást keltő volt, és néhány esetben, például a jüan leértékelésekor az intézkedés időzítése és kommunikálásának módja lehetett volna szerencsésebb is, ezzel együtt Kína elhatározása, hogy rugalmasabb devizapolitikát fog folytatni, hosszú távon mindenképpen pozitívnak mondható.

Kínában jelentős változás zajlik: az ország továbbra is nagyobb ütemben fejlődik, mint a fejlett világ, a személyi fogyasztás pedig valószínűleg még ezt a növekedési ütemet is meghaladja majd, ahogy a gazdaság lassan átalakul a fogyasztáson alapuló piacgazdasággá. Érdekes figyelemmel kísérni az internet elterjedése által előidézett változásokat, főleg ha az internetre, mint a korábban feltáratlan piacok elérésének eszközeként tekintünk. Például amíg a hagyományos kiskereskedelmi hálózatoknak még bőven van hova fejlődniük a vidéki Kínában, az e-kereskedelem már gondoskodott arról, hogy mind az áruk, mind a szolgáltatások a korábbinál jóval szélesebb vidéki és középosztálybeli fogyasztói réteg számára legyenek elérhetők. „Ahogy az emberek egyre tehetősebbek lesznek, növekszik a jobb minőségű áruk és szolgáltatások iránti kereslet is, például az egészségügy és az oktatás területén. Mindez számos lehetőséget teremt az alap számára. Az általános megfizethetőségi trendek alapján kevesebb okunk van a kínai ingatlanpiac miatti aggodalomra is – a közelmúltban végrehajtott kamatcsökkentés pedig csak tovább erősíti ezeket a folyamatokat, és a kínai fogyasztási mérleg meggyőzőnek mondható"- magyarázza Dale Nicholls, a FF Pacific alap portfólió menedzsere. „Ugyanakkor továbbra is aggasztóak a kínai vállalatok mérlegei, mivel jelentősen megnőtt az adósságállományuk, valamint óvatosan kell kezelni a bankokat is, mert ma még nem ismerjük a beragadt hiteleik teljes nagyságrendjét."

 

Idős Japán

Japánban egyre nagyobb figyelem fordul a vállalatirányítás és a részvényeseknek fizetett hozamok kérdése felé. Bár Japán nagy és számos lehetőséget tartogató piac, az értékpapír-kiválasztás fontos kérdés, mivel a lakosság öregedése és a kormány pénzügyei komoly hosszú távú kockázatokat rejtenek. Néhány konkrét pénzügyi, valamint meggyőző üzleti háttérrel rendelkező ipari papírban lehet fantázia.

 

Árualapú gazdaságok

A kínai lassulás és a gazdaság letérése a befektetés-alapú növekedési útvonalról számottevő hatással volt az olyan árualapú gazdaságokra, mint Indonézia, Malajzia és a szomszédos Ausztrália. Az alacsony árupiaci árakkal jellemezhető környezet részvény- és deviza-eladási hullámot váltott ki ezeken a piacokon, és lelohasztotta a befektetői bizalmat. Indonézia vonzó demográfiai jellemzőkkel bír, melyekhez számos termék és szolgáltatás tekintetében kevéssé kiaknázott piacok társulnak. Ebből következően a vonzó értékeltségű, erős kezű vezetőség által irányított vállalkozásokra érdemes összpontosítani, melyek ki tudják használni a demográfiai adottságokban rejlő hosszú távú lehetőségeket, és melyek további értékkel gazdagítják a portfóliókat. Az ausztrál piac jelentős részével kapcsolatban tartózkodó álláspontra helyezkedik a Fidelity, mivel az árutermelők előtt álló kihívások széles körű, kedvezőtlen hatásokkal járhatnak, és inkább azokat a pozíciókat részesíti előnyben, amelyeknek a növekedése kevésbé függ a makrogazdasági kilátásoktól.

 

Reformer India

Az árupiaci árcsökkenés nem mindenkinek tett rosszat. Nézzük például Indiát. Nettó áruimportőrként az üzemanyag- és élelmiszerárak csökkenése lejjebb nyomta az inflációt, ami egyértelműen kedvező fejlemény volt, mivel az indiai jegybank pontosan akkor tudta csökkenteni a kamatokat, amikor az éppen folyamatban lévő kormányzati reformprogram mind a fogyasztók, mind a vállalkozások bizalmának, a befektetési étvágy és a hitelek iránti kereslet növelésére törekedett. Ez a gazdasági környezet hátszelet szolgáltat azoknak a jól irányított, független bankoknak, melyeket nem terhelnek problémás múltbeli hitelkihelyezések.

Középtávon bizakodva tekint a Fidelity India jövőjére. A reformprogram új lendületet adhat az ország gazdaságának, és felszabadíthatja a világ egyik legnagyobb társadalmában szunnyadó potenciált. Indiában 1,3 milliárd ember éli át az évi 6-7 % körüli gazdasági fejlődést, de az IMF arra számít, hogy Kínával ellentétben itt gyorsulni, és nem csökkenni fog a GDP-növekedés üteme.

 

Gazdasági reformok vs Populista politikák

A feltörekvő országok gazdasági divergenciája 2016-ban is ugyanúgy fennáll majd, mint az elmúlt években. A gazdaságuk megreformálására készen álló országok jobban viselnék a pénzügyi megszorításokat, mint azok, melyek az alacsony árupiaci árak és az export iránt megnyilvánuló lanyha kereslet tartóssá válása esetén valószínűleg úgyis fenntarthatatlan populista politikát követnek.

„A piacok volatilisek maradhatnak, de ez nem feltétlenül rossz hír egy aktív portfólió menedzser számára" – teszi hozzá Nick Price, a FF EMEA alapok portfólió menedzsere. A lefelé mutató volatilitás vonzó értékeltségek mellett történő pozíció-kiépítésre kínál lehetőséget olyan vállalkozások papírjaiból, melyeknek előnyére szolgál, hogy márkaelismertségük és árképzési erejük szilárd, valamint a költséghatékonyság és/vagy az alkalmazott technológia terén vezető szerepet töltenek be. A felfelé mutató volatilitás pedig azt teszi lehetővé, hogy a befektetők aktivitásának fokozódása idején realizáljuk a nyereséget, majd azt más, kedvezőbb hozam/kockázati jellemzőkkel bíró értékpapírokba fektessük be.

A feltörekvő piaci részvények időközönként volatilis eszközosztálynak számítanak. Azonban ahol az értékeltségek továbbra is kimondottan kedvezőek, főleg az egyéb részvénypiaci területekhez képest, a Fidelity feltörekvő piaci részvényekkel foglalkozó csapata hű marad eredeti befektetési filozófiájához és folyamatához. Ennek lényege, hogy kiválasztja azokat a vállalkozásokat, melyekben ott van a lehetőség, hogy a tőkéjük értéknövekedése és osztalékfizetés útján idővel vonzó és méltányos hozamot biztosítsanak a részvényeseiknek. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a következő években is stabilan, előre mutató stratégia mentén működjenek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.