BonVino HotelBonVino HotelGombamódra szaporodnak a magyar tenger partján az új szállodák, de nem maradnak le a régiek sem, új köntösbe öltöznek, tágasabbak lesznek a szobák és csodák csodájára, még télre is meg tudják tartani a személyzetet, így a legtöbb helyen szezonban sincs hiányzó szakács, vagy felszolgáló. UPDATED: 2017-06-29 02:04:07

BonVino HotelBonVino HotelGombamódra szaporodnak a magyar tenger partján az új szállodák, de nem maradnak le a régiek sem, új köntösbe öltöznek, tágasabbak lesznek a szobák és csodák csodájára, még télre is meg tudják tartani a személyzetet, így a legtöbb helyen szezonban sincs hiányzó szakács, vagy felszolgáló. UPDATED: 2017-06-29 02:04:07

Magyarföldi tökmagos kalácsMagyarföldi tökmagos kalácsMint minden évben, idén is május végén turisztikai szakújságírók számára rendezett több napos tanulmányutat a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda, hogy képet kapjunk az induló szezon kínálatáról. Megszálltunk a BonVinoban és a felújítás előtt álló Helikon hotelben is. A Libás kikötőbe elektromos hajóval utaztunk, Balatongyörökön az idén megnyitott halsütödét mutatták be, Vonyarcvashegyen a Helikon Tavernában a tervezett fejlesztésekről hallottunk, valamint több helyszínt is meglátogattuk a Kis Balatonon, többek között megkóstoltuk Gyenesdiás világbajnok fagylaltját. Az Art Hotel Zalakarosban a térségi receptgyűjtő verseny győztes magyarföldi tökmagos kalácsot is megkóstoltuk.

Tapolcai TavasbarlangTapolcai TavasbarlangA Tapolcai Tavasbarlangnál kezdtük, ahol a látogatóközpontban egymásnak adtuk a kilincset és a csónakokat, az iskolások és a külföldi látogatók is legalább fél napot eltölthetnek itt, annyi a látnivaló.

Kiasfaludy ház-gombaleveseKiasfaludy ház-gombaleveseBadacsonyban a Kisfaludy házban ebédre invitáltak minket. Egykoron Kisfaludy Sándor présháza volt az épület, ma a Balaton gyöngyszemének is nevezik. Kecskesajtos, virágsalátás előétel, majd pirítóssal és egy 4 gombából főzött gombakrémlevessel vártak. A főétel szürkemarha-hátszín grillezett zöldséggel volt. Csontos Gábor séffel arról beszélgettünk, hogy lépést kell tartani a vendégek kívánságaival, ők is készítenek mentes ételeket. Mivel ugyanaz a tulajdonosi kör, ezért ide tartozik szorosan a BonVino Hotel, amely 2017-ben az év borszállodája – a legjobb boros hotel kategória győztese.

A felújítás előtt álló keszthelyi Helikon HotelA felújítás előtt álló keszthelyi Helikon HotelÉrtékesítési igazgatója Cseh András úgy tájékoztatott, hogy a hotel megálmodásakor olyan szobákat képzeltek el, melybe belépve a vendég úgy érzi: „ez igen, ha bátrabb lennék, ilyen lenne otthon is". Szobáik nem is unalmas szállodai szobák, mert mind a 48 szobájuk különleges, a minimalista bútorzatot a rusztikus szobákban natúr, a modernekben a fémes színek és feketék egészítik ki. Egy-egy meglepő színfolt pedig meghökkentő, különleges harmóniát teremt a stílusban. A folyosókon a borkészítés módjáról és a borról található rajzok, leírások, a fogadó tér "borfelhője" vagy a szobaszámokat jelző palackok mind érdekesek. Érdemes megemlíteni a "beszélő design" megálmodóját: Gepetto Belsőépítész Stúdió.

HalsütőHalsütőBadacsonyban az Istvándy Pincészet és Borműhelyben megtudtuk, hogy a hangsúlyt a Badacsonyi Borvidéken termő, egyedülálló Kéknyelű szőlőfajtára teszik, valamint az itt jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre. Borműhelyükben a vendég maga készítheti el Cuvée-jét, jazz-esteken szórakozhat, túrázhat a bazaltkövek között, mozizhat, s a jó vacsora után szállást is kaphat. Vendéglátónknak, Istvándy Gergőnek tervei vannak a községben lévő volt internáló tábor emlékének megőrzéséről is.

Közvetlen a Balaton partján, Keszthely város mólója mellett található a Hunguest Hotel Helikon, amely mellett játszótér, kültéri fitnesz gépek és gyönyörű park csábítja a vendégeket. Joós Adél szállodaigazgató, és Rádli Krisztina értékesítési vezető tájékoztatott arról, hogy a Hotel Helikont idén januártól „vezénylik", és november 6-án már be is zár. Nemcsak ráncfelvarrást terveznek a tulajdonosok, hanem teljes átalakítást, egy csillaggal több lesz, nagyobbak lesznek a szobák is, teljesen korszerű szálloda lesz a Helikonból.

ÖkojátszóparkÖkojátszóparkA szállodában turisztikai termékfejlesztésekről, Keszthely fejlődéséről és a bringakörutak fejlesztéséről Tar Lászlótól, a Nyugat-Balatoni TDM vezetőjétől hallgattunk meg beszámolót. A kerékpáros régió alapjait 2009 – 2013 között rakták le, a jelenleg folyó fejlesztések (2014-17) a Fertő-Balaton kerékpáros útvonal kidolgozása, illetve a Kis-Balatoni kerékpáros útvonal. A közeljövő fejlesztési feladatai 2017 után újabb kerékpáros pihenők, esőbeállók telepítése, új útvonalak kitáblázása, attrakciók kitáblázása, útjel felfestések tervezése. Szlogenjük: Minden kerékpáros út Keszthelyre vezet! – ennek jegyében Bécsből, a Bodeni tótól, illetve Grazból terveznek túrákat az Eurovelo utak bevonásával.

A Libás kikötőhöz Mártonnal, az elektromos hajóval mentünk, és Bezerics Dani Paletta Bisztrójába a hazai mesterséges körülmények közt előállított szarvasgombáról kaptunk tájékoztatást, és meg is kóstoltuk, milyen íze van.

Zalakaros - ÖkopartZalakaros – ÖkopartA BEFAG Keszthelyi Erdész sportlövő oktatója, Bogatin István avatott be bennünket a lövészet rejtelmeibe, majd Balatongyörök következett, a templom alatti dísztéren idén megnyíló Halsütödével, ahol a hagyományos halételek mellett haltepertő és szálkamentes keszeg is kóstolható.

Vonyarcvashegyen a Helikon taverna, Zenit Hotel Balaton wellness szálloda várt minket izgalmas gasztronómia élményeket kínáló Bock Bisztró éttermével, interaktív borászati kiállítótermével. Vezetője, Fodor Márk úgy gondolja, hogy ma már nem elég négy fal és egy kényelmes ágy, ezért építették be szolgáltatásaikba az élőzenés borvacsorákat, a tárlatvezetést, a wellnesst vagy egy jó könyvbemutatót.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alá tartozik a Diás szigeti Fekete István Emlékhely (az emlékezetes „Matula kunyhóval"), a telken jelenleg az elismert ornitológusról, Vönöczky Schenk Jakabról elnevezett kutatóház áll.

A Laki István zsiliprendszerhez és környékéhez érkezve láttuk, hogy az ipari műemléknek is beillő zsilip műszaki bravúrjaként a halugratón, avagy hallépcsőn a fürgén úszó halak a levegőbe bucskáznak a sodrás hatására, de van madárles is.

Az épülő Park Inn HotelAz épülő Park Inn HotelLamperth Judit értékesítési igazgató vezetésével jutottunk be a Carlson Rezidor Hotel Group-hoz tartozó, júniusában nyitó Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa Hotelbe, amely a híres Zalakarosi Gyógy- és Élményfürdő szomszédságában fekszik, és a szállodából egy fedett, fűtött folyosón keresztül lesz elérhető. Már tető alatt van az összesen 500 m2-es két szekcióra bontható konferencia terem, a benti munkák gőzerővel folynak.

Szarvasgombás falatkákSzarvasgombás falatkákA Regina étteremben hagyományos húslevessel, és gombás szelettel, házi csalamádéval búcsúztattak minket, majd a híres Zalakarosi fürdő kipróbálásával búcsúztunk ebből a balatoni vendégszerető régióból.

Bódi Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük