2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felvidékre került az „Év tájházvezetője” szakmai elismerés

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80182"><img class="image image-preview" src="/files/images/t%C3%A1jh%C3%A1z%20(1).preview.jpg" border="0" width="490" height="703" /></a></span>Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartotta éves közgyűlését a Magyarországi Tájházak Szövetsége 2014. május 10-én. A közgyűlésen ünnepélyes keretek között díjazták az „Év tájházvezetőjét". Idén a cím birtokosa Duba Ernőné, a garamszentgyörgyi Duba Tájház irányítója lett. </p> <p> 

Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartotta éves közgyűlését a Magyarországi Tájházak Szövetsége 2014. május 10-én. A közgyűlésen ünnepélyes keretek között díjazták az „Év tájházvezetőjét". Idén a cím birtokosa Duba Ernőné, a garamszentgyörgyi Duba Tájház irányítója lett.

 

Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartotta éves közgyűlését a Magyarországi Tájházak Szövetsége 2014. május 10-én. A közgyűlésen ünnepélyes keretek között díjazták az „Év tájházvezetőjét". Idén a cím birtokosa Duba Ernőné, a garamszentgyörgyi Duba Tájház irányítója lett.

 

Duba Ernőné a Sebestyén Gyula díjas önkéntes néprajzi gyűjtő, születésétől a felvidéki Garamszentgyörgyön él, ahol csaknem négy évtizeden át pedagógusként, majd iskolaigazgatóként dolgozott. Férje szülői házában a családtagok segítségével rendezték be és 1996-ban nyitották meg a Duba Tájházat, amelyet jelenleg a Verőce Polgári Társulás működtet. Duba Ernőné a családjával, férjével, Duba Ernővel és a lányával, Szalayné Duba Ottíliával közösen végzi a gyűjtemény szakszerű feldolgozását és irányítja a programok megvalósítását.

 

A tájház a község kulturális élettérének biztos pontja. Rendszeres programjai között szerepel a húsvéti kavalkád, a néptánc oktatás óvodásoknak, a gyermeknapi program, kenyérsütés a biciklitúrázóknak, a nyári kézműves tábor, a tökparádé és a karácsonyi kavalkád, de a Tájházak napjához kapcsolódó Kisbúcsú a Duba Tájházban című program is. 2013. május 30-án Szúdy Nándor, elfelejtett festő, egykori garamszentgyörgyi református lelkész emléktáblájának felavatására is sor került a tájházban.

Éves tevékenységük során rendszeres kapcsolatot tartanak fenn testvér tájházukkal, a Felpéci Tájházzal. Duba Gizella további érdemei közé tartozik, hogy a 2013-as év második felében bekapcsolódva a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Magyar Néprajzi Társaság által meghirdetett gyűjtőpályázatba összegyűjtötte és feldolgozta a szülőfalujában fennmaradt első világháborúval kapcsolatos élettörténeteket.

 

Duba Tájház

A 19. század közepén épült lakóház első átépítése 1919-ben, a második 1955-ben történt. A soros udvaron álló több osztatú, hosszúház első helyiségeiben egy 20. század eleji garamszentgyörgyi középparaszti sorban élő család lakáskultúrát bemutató enteriőrök láthatóak. A tájház gyűjteményének az alapját a család eredeti lakberendezési, ill. a mindennapi élethez szükséges használati tárgyai képezik, kiegészítve a községből és a környező falvakból származó emlékekkel. A tájházban kapott helyet a Tóth Gáspár Emlékszoba, amelyben az 1945-ig működő református népiskola berendezése, tárgyi és írásbeli dokumentációja kerül kiállításra. A portán a kisebb gazdasági épületek mellett található a földművelés, az állattartás és a szőlőművelés eszközeinek kiállítása. Az udvaron áll

a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó fedett kiállítási tér és egy újonnan épített kemence.

 

Az „Év tájházvezetője" díjat dr. Bereczki Ibolya elnök, dr. Füzes Endre tiszteletbeli elnök és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át. A díjátadáson és a közgyűlésen részt vett a Duba család és Helena Valentová, Garamszentgyörgy polgármestere, Danter Izabella, a Galántai Múzeum muzeológusa, a Tájházszövetség elnökségi tagja.

 

www.tajhazszovetseg.hu

http://hu.dubatajhaz.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.