2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fenntartható Vidékjáró

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80220"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image65_0.jpg" border="0" width="284" height="61" /></a></span>A <strong>Vidékjáró civil, marketing alapú hálózatszerű együttműködés országos programsorozatának kiemelt célja a</strong> vidéki Magyarország természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése turisztikai attrakciókon, csomagajánlatokon és országos programsorozatokon keresztül, ezen belül is nagy figyelmet fordítva a környezettudatos szemlélet elterjesztésére, valamint a tudatos vásárlói magatartás erősítésére is.

A Vidékjáró civil, marketing alapú hálózatszerű együttműködés országos programsorozatának kiemelt célja a vidéki Magyarország természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése turisztikai attrakciókon, csomagajánlatokon és országos programsorozatokon keresztül, ezen belül is nagy figyelmet fordítva a környezettudatos szemlélet elterjesztésére, valamint a tudatos vásárlói magatartás erősítésére is.

A Vidékjáró civil, marketing alapú hálózatszerű együttműködés országos programsorozatának kiemelt célja a vidéki Magyarország természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése turisztikai attrakciókon, csomagajánlatokon és országos programsorozatokon keresztül, ezen belül is nagy figyelmet fordítva a környezettudatos szemlélet elterjesztésére, valamint a tudatos vásárlói magatartás erősítésére is.

Az iménti gondolatok szellemében több 2014-ben megszervezésre kerülő Vidékjáró tematikus nap a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés népszerűsítésén alapul, mivel a fenntartható fejlődés hosszú távú gondolkodást, rendszerszemléletet, helyes értékrendet és embertársaink, valamint a természet tiszteletét jelenti, ami a Vidékjáró projektek meghatározó alapköve. A Csillagséták nemzeti parkjainkban, a Geotóp-nap, a nemzeti parkok és natúrparkok ízei, a Pünkösdi hétvége a Zöldutakon, a „Természet lágy ölén" című Környezettudatos Nap, a Gyógynövényhét és a Pannonhalmi Kolostori Vásár mind-mind a fenti célokat kívánja támogatni.  

A Vidékjáró keretében a Magyar Nemzeti Parkok az év további időszakában három kiemelt programsorozattal vesznek részt.

2014. május 24-én, az Európai Nemzeti Parkok Napján a Csillagséták nemzeti parkjainkban program alkalmával a távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolják az érdeklődőket a szakképzett vezetők. Minderre olyan helyszíneken kerítünk sort – köztük a két hazai csillagoségbolt-parkban, a Zselicben és a Hortobágyon -, amelyek a zavaró városi fényektől távol esnek, így a csillagok megfigyelésére kiválóan alkalmasak.

A Magyar Nemzeti Parkok másik kiemelt programja az október 4-én és 11-én megrendezésre kerülő Geotóp-nap, ami a földtudományi értékek napja. A szakvezetéses túrák egyfajta időutazást jelentenek évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekre, amelyek mai napig meghatározzák hazai tájaink arculatát.

2014. október 24 és 26 között új kezdeményezésként kerül sor a Nemzeti parkok és natúrparkok ízei című rendezvénysorozatra. A program célja a Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkező termelők, gazdálkodók, valamint a natúrparkok életében kiemelkedő szerepet betöltő helyi termelők termékeinek bemutatása, megismertetése az érdeklődőkkel. A rendezvény során megannyi ízű és fajtájú alapanyagból előállított, a tájegységre jellemző ínyenc falat várja a látogatókat. A hétvége programját kézműves kirakodóvásárok, szakvezetéses túrák is gazdagítják.

 

A nyár közepén esedédes „Természet lágy ölén" című országos Környezettudatos Nap (2014. július 25-27.) az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. önkéntes szervezésével valósul meg.

A rendezvény fő mottója a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, amely egyre jobban foglalkoztatja az embereket. A program célja a minél környezettudatosabb és egészségesebb életmód népszerűsítése zöld programok, zöld porták, nemzeti parkok, zöld civil szervezetek és helyi termelők termékeinek megismertetésén keresztül. Az ország minden tájáról gyűjtik a programokat, így egy igen gazdag programcsokorból lehet majd szemezgetni július végén.

 

A NAKVI Falusi és Zöldturizmus Programiroda célja, hogy a vidékfejlesztés és a vidéki turizmus kapcsolatát a tervezési folyamatoktól a megvalósításig segítse, támogassa. A Programiroda a NAKVI VFI szakmai csoportjain és más programirodáin keresztül is napi kapcsolatot ápol a vidéki közösségekkel, LEADER HACS-okkal, IKSZT-kel és a vidék civil szereplőivel egyaránt. A FATOSZ, mint stratégiai partner feladatai, területi szervezetei élő hálóként szövik át Magyarország tájait, így a központi szervezés, koordinálás mellett rendszeres kapcsolat alakult ki a terepen megvalósuló projektekben is.

A NAKVI MFTPI olyan projektekben is szerepet vállal, melyek a helyi közösségek megmozgatásán, aktivizálásán keresztül a vidéki turizmus lehetőségeit, kínálatát bővítik. Ilyen például a nemzetközi összefogásban megvalósuló Eurovelo13, Vasfüggöny Kerékpárút projekt, mely során az egykori vasfüggöny nyomvonalán alakul ki Európán átívelő, elsősorban a kerékpáros turistákat vonzó, turisztikai célpont. A Kárpát-medence turizmusát és a helyi közösségek együttműködését az országhatárokon túl is segíti a Hetés Mintaprojekt. Az Európai összetartozás jegyében szlovén és magyar helyi közösségek együttműködésében alakult ki a Barátság Park, melyben a „Határtalan Madár" emlékmű is helyet kapott. Ez a látványosság is része a Hetést átszelő kellemes túraútvonalaknak, melyek a Zöldutak Módszertani Egyesület koordinálása mellett alakultak ki 2013. október – 2014. május között.

 

A ZöME, mint a hazai zöldutak hálózatának koordináló szervezete, több olyan programot is ajánl a pünkösdi hétvégére, melyben változatosan, aktívan és környezettudatosan tölthetik a családok ezt a hosszú hétvégét. A Mecsekben, az Ormánságban, a Balaton körül és Nógrád megyében is várják a helyi zöldutasok mindazokat, akik örömmel pattannak a kerékpár nyergébe, vagy ismernek meg különleges hagyományokat és gyönyörű hazai tájakat.  

 

www.videkjaro.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.