2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

FEOSZ: Megkárosítja a fogyasztókat az Electro World Magyarország Kft

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/1897"><img class="image thumbnail" src="/files/images/feosz.thumbnail.jpg" border="0" alt="Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége http://www.feosz.hu/" title="Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége http://www.feosz.hu/" width="100" height="53" /></a></span>  <p>A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közérdekû keresetet indított a héten az Electro World Magyarország Kft ellen a jótállási idõvel kapcsolatos - álláspontunk szerint - jogszabálysértõ gyakorlat miatt.</p><p>

fogyasztóvédelmi egyesületek országos szövetsége http://www.feosz.hu/ 

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közérdekû keresetet indított a héten az Electro World Magyarország Kft ellen a jótállási idõvel kapcsolatos – álláspontunk szerint – jogszabálysértõ gyakorlat miatt.

fogyasztóvédelmi egyesületek országos szövetsége http://www.feosz.hu/ 

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közérdekû keresetet indított a héten az Electro World Magyarország Kft ellen a jótállási idõvel kapcsolatos – álláspontunk szerint – jogszabálysértõ gyakorlat miatt.

            Ez a gyakorlat a következõ:

Az Electro World Magyarország Kft áruházaiban tavaly decemberben árultak olyan párásító készüléket, melyre a gyártó 3 év jótállást vállalt, ezzel szemben a jótállási jegyen csak 12 hónap jótállás szerepel. Amikor ezt a fogyasztó szóvá tette, beírt a vásárlók könyvébe, a válasz mindössze annyi: ? A termék dobozán magyarul nem lett feltüntetve jótállási idõ és Magyarországon a kötelezõ jótállási idõ egy év."

            A FEOSZ tájékoztatta az Electro World Magyarország Kft-t, hogy véleménye szerint jogszabálysértõ gyakorlatot folytat, ill. kérte, hogy nyilatkozzon, hogy a jövõben is fent kívánja-e ezt tartani. Másfél hónap óta nem érkezett válasz, ezért került benyújtásra a közérdekû kereset.

            Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelezõ jótállásról szóló 151/2003. (IX.22.) Kormányrendelet értelmében a jótállás idõtartama 1 év, amely a termék átadásával, vagy ha az üzembe helyezést a forgalmazó vagy annak megbízottja végzi, az üzembe helyezés napjával kezdõdik. Azonban, ha a gyártó a fogyasztási cikkre a rendeletben foglaltaknál kedvezõbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megilletõ jogok a fogyasztói szerzõdés teljesítésének idõpontjában átszállnak a fogyasztóra.

            Tehát a rendelet világosan megfogalmazza, hogy ha a gyártó a fogyasztási cikkre a jogszabályban foglaltaknál kedvezõbb jótállási feltételeket vállal, azt a forgalmazónak át kell ruháznia a fogyasztóra. A jogszabályban nem szerepel semmilyen feltétel, hogy mikor ruházhatja át a forgalmazó, így az sem, hogy csak akkor, ha magyar nyelven is szerepel ez a tájékoztatás.

            Ezek alapján a FEOSZ kérte a Bíróságtól, hogy kötelezze az Electro World Magyarország Kft-t arra, hogy valamennyi terméke vonatkozásában ruházza át a fogyasztók számára a gyártók által vállalt kedvezõbb jótállási feltételeket, és errõl minden esetben állítson ki szabályos jótállási jegyet.

www.feosz.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.