2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ziffer Sándor kiállítás az egri Dobó István Vármúzeumban

5 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1900"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cinteremnagybanyan.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ziffer Sándor Cinterem Nagybányán 1912" title="Ziffer Sándor Cinterem Nagybányán 1912" width="100" height="69" /></a></span><strong>Kiállítást rendez Ziffer Sándor festõmûvész munkáiból 2007. május 24-tõl az egri Dobó István Vármúzeum az MKB Bankkal közös szervezésben ?Vad színek Egertõl Nagybányáig" címmel. A tárlat megvalósításával hiánypótló eseményre kerül sor a magyar mûvészeti életben, mert gyûjteményes kiállítást az egri születésû festõnek </strong><strong>Magyarországon még nem rendeztek.   </strong><strong><p><em>Az egri Dobó István Vármúzeumban 2007. május 24-én megnyílt Ziffer Sándor  gyûjteményes tárlat, 2007. szeptember 2-ig hosszabították meg  nyitvatartását a látható nagy érdeklõdésre tekintettel.</em><strong> UPDATED 2007-05-25 06:29 CET ST</strong></p></strong><p>

  ziffer sándor cinterem nagybányán 1912Kiállítást rendez Ziffer Sándor festõmûvész munkáiból 2007. május 24-tõl az egri Dobó István Vármúzeum az MKB Bankkal közös szervezésben ?Vad színek Egertõl Nagybányáig" címmel. A tárlat megvalósításával hiánypótló eseményre kerül sor a magyar mûvészeti életben, mert gyûjteményes kiállítást az egri születésû festõnek Magyarországon még nem rendeztek.  

Az egri Dobó István Vármúzeumban 2007. május 24-én megnyílt Ziffer Sándor  gyûjteményes tárlat, 2007. szeptember 2-ig hosszabították meg  nyitvatartását a látható nagy érdeklõdésre tekintettel. UPDATED 2007-05-25 06:29 CET ST

  ziffer sándor cinterem nagybányán 1912Kiállítást rendez Ziffer Sándor festõmûvész munkáiból 2007. május 24-tõl az egri Dobó István Vármúzeum az MKB Bankkal közös szervezésben ?Vad színek Egertõl Nagybányáig" címmel. A tárlat megvalósításával hiánypótló eseményre kerül sor a magyar mûvészeti életben, mert gyûjteményes kiállítást az egri születésû festõnek Magyarországon még nem rendeztek.  

Az egri Dobó István Vármúzeumban 2007. május 24-én megnyílt Ziffer Sándor  gyûjteményes tárlat, 2007. szeptember 2-ig hosszabították meg  nyitvatartását a látható nagy érdeklõdésre tekintettel. UPDATED 2007-05-25 06:29 CET ST

A festõ minden alkotói korszakát átfogó kiállításon a Bank saját gyûjteményének darabjai mellett magánygyûjtõk és aukciós házak tulajdonában lévõ festmények is megtalálhatóak.

Az MKB Bank, mint az egyik legnagyobb  múltú hazai pénzintézet, már másfél évtizede foglalkozik a  magyar festészet klasszikus értékeinek gyûjtésével és ezzel összefüggésben a magyar képzõmûvészet támogatásával. ?A klasszikus értékek õre" elnevezésû koncepció  keretében mára közel négyszáz olajfestmény, félszáz akvarell, gouache-, pasztell és temperaképbõl, valamint rajzból, grafikából és néhány szoborból álló anyag gyûlt össze. Ennek a kollekciónak legszínvonalasabb részét a 19. és 20. század elsõ felébõl származó magyar festmények képezik, ebben található meg az MKB tulajdonában lévõ hét  Ziffer-festmény is (köztük olyan neves alkotásokkal, mint Virágcsokor az ablakban, Cinterem Nagybányán és Nagybánya az István-toronyból).

Címképünk:

ziffer sándor cinterem nagybányán 1912Ziffer Sándor Cinterem Nagybányán 1912

1912, Olaj, vászon, 90 x 130 cm.

Jelezve jobbra lent: Ziffer Sándor

Kiállítva:valószínûleg ez a kép szerepelt a Nagybányán megrendezett

1912-es jubileumi kiállításon, az V. teremben, 184/a. katalógusszám alatt.

Kieselbach Galéria, Nagybánya-kiállítás, 1996.

Az elmúlt években régióközponttá emelkedett egri MKB bankfiók kezdettõl fogva aktív szereplõként jelent meg a terület kulturális életében, évek óta patronálja a Múzeumot, így egyértelmû volt az összefogás a Ziffer-kiállítás kapcsán is. ?2003. augusztusában nyílt meg az MKB bankfiók Egerben. A kezdetek óta arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben legyünk jelen a térség szellemi életében. A mûvészet támogatásával a bank hozzá kíván járulni ahhoz, hogy pezsgõ és színes kulturális élete lehessen a városnak"- mondta Für Dezsõ, az MKB egri régióvezetõje.

 ? A Dobó István Vármúzeummal kialakított együttmûködés lényege eddig abban a támogatásban állt, melynek köszönhetõen minden évben egy keretösszeget szántunk a Múzeum tulajdonában lévõ festmények restaurálására. Az egri Vármúzeummal kapcsolatos pártfogói munka azért kiemelkedõ, mert a múzeum egyetemes képtárának csak a töredéke kerülhetett eddig kiállításra, a többi mûalkotás ugyanis mind felújításra szorul. Sem a Múzeumnak, sem az önkormányzatnak nem áll elegendõ tartalék a rendelkezésére ahhoz, hogy ezt a felbecsülhetetlen értékû képgyûjteményt karbantartsa, így az MKB, a mûvészet elkötelezett támogatójaként vállalta a részvételt ebben a feladatban. Bízom benne, hogy a Múzeummal közösen szervezett kiállítás is legalább olyan sikeres lesz, mint az  MKB Banknak a  térség életében tanúsított eddig munkássága" – nyilatkozta a régióvezetõ.

ziffer sándor virágcsokor ablakban 1937

Virágcsokor ablakban

olaj, vászon, 69 x 100 cm.

Jelezve jobbra fent: Ziffer Sándor 1937

A vakkereten retrospektív kiállítási címke 1957-bõl

Kiállítva:Kieselbach Galéria téli árverése,

1999. november 27.-december 9. kat. sz.: 154.

Ziffer Sándor 1880-ban született Egerben. A budapesti Iparmûvészeti Iskolában, majd 1900-tól a müncheni akadémián tanult, 1904-ben Hollósy Simon tanítványa lett. 1906-tól Nagybányán dolgozott. Párizsban, Berlinben megismerkedett az expresszionizmussal, csatlakozott a Vadak stílusához. Késõbb Európa több nagyvárosában (München, Hamburg, Párizs, Berlin) voltak kiállításai. 1918-ban végérvényesen letelepedett Nagybányán, ahol 1935-tõl 1945-ig tanított. Fontos szerepe volt a modern román festészet kialakításában. Stílusát dekorativitás, vastag kontúrok, erõteljes színek jellemzik. 1957-ben Nagybányán rendeztek utoljára gyûjteményes kiállítást mûveibõl. Erre a tényre alapozva a pénzintézet és a Dobó István Vármúzeum közös együttmûködés keretében már régóta tervezi az önálló tárlat létrejöttét, melynek megvalósítása során a szervezõk arra törekedtek, hogy az alkotó életmûvének minden karakteres korszakából megtekinthetõ legyen egy-egy mûalkotás, így összesen 48 festmény és 10 grafika lesz látható a kiállítás ideje alatt. A látogatók a tárlat megtekintésével bepillantást nyerhetnek egy hihetetlen színvilágú, szuggesztív önarcképekbõl, energikus frissességet sugárzó tájképekbõl és alakos kompozíciókból álló életmû egy-egy jellemezõ korszakába. Az MKB Bank támogatásának köszönhetõen az odalátogatók átélhetik mit jelent a ?felfokozott, sajátosan zifferi-élmény".

A Ziffer-kiállítás 2007. május 24-augusztus 16-ig látható az egri Dobó István Vármúzeumban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.