2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Filmipar: A filmszakma európai uniós támogatását az egész világra kiterjesztik

4 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/21922"><img class="image thumbnail" src="/files/images/filmglobe.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="92" /></a></span>Az Európai Bizottság ma elfogadta az új MEDIA MUNDUS programot, az audiovizuális ágazatban megvalósuló nemzetközi együttműködés eszközét, amely az európai filmipar és harmadik országok filmgyártói közötti kulturális és kereskedelmi kapcsolatokat hivatott erősíteni.</p><p> 

filmglobe.thumbnailAz Európai Bizottság ma elfogadta az új MEDIA MUNDUS programot, az audiovizuális ágazatban megvalósuló nemzetközi együttműködés eszközét, amely az európai filmipar és harmadik országok filmgyártói közötti kulturális és kereskedelmi kapcsolatokat hivatott erősíteni.

 

filmglobe.thumbnailAz Európai Bizottság ma elfogadta az új MEDIA MUNDUS programot, az audiovizuális ágazatban megvalósuló nemzetközi együttműködés eszközét, amely az európai filmipar és harmadik országok filmgyártói közötti kulturális és kereskedelmi kapcsolatokat hivatott erősíteni.

 

 Az EU a 2011 és 2013 közötti időszakra 15 millió euro összegű támogatást tesz elérhetővé az uniós és harmadik országbeli audiovizuális szakemberek számára. Világszerte nagy az igény az európai filmiparral való együttműködésre, ezt bizonyítja a MEDIA International elnevezésű előkészítő intézkedés sikere. Az intézkedés keretében az EU 2 millió euróval járult hozzá 18 olyan projekt támogatásához, amelyben nemzetközi partnerek vettek részt. (lásd: IP/08/1273) Az új MEDIA MUNDUS program 2011-2013 között a növekvő érdeklődésre építve használja ki az audiovizuális szakmában kínálkozó globális együttműködési lehetőségeket. A fogyasztók számára a filmkínálatot kulturálisan sokszínű termékekkel bővíti, a filmszakma képviselői előtt pedig új üzleti lehetőségeket nyit meg, legyenek akár európaiak, akár más kontinensen élők.

„Az elmúlt két évtizedben jelentősen megváltozott a nemzetközi audiovizuális színtér, elsősorban az olyan technológiai fejlődéseknek köszönhetően, mint a lekérhető videofilmek, az internetes televízió vagy a többcsatornás digitális televízióadás. Ez az újabb audiovizuális tartalmak iránti egyre nagyobb kereslet kialakulásához vezetett, következésképp újszerű és érdekes tartalommal kell megtöltenünk az új technológiát. – nyilatkozta Viviane Reding, az EU médiaügyekért felelős biztosa. – Úgy vélem, a MEDIA MUNDUS megfelelő kulturális válasz a globális technológiai kihívásokra. A jelenlegi MEDIA és MEDIA International programok sikere folytatásért kiált. Ideje világszinten fellépnünk. Remélem, az európai uniós polgárok hamarosan a közeli mozikban is láthatják majd ezen új kezdeményezés eredményét."

Az új MEDIA MUNDUS program céljai a következők:

  • elősegíteni a szakmán belüli információáramlást, különösen az audiovizuális ágazat európai és harmadik országbeli szakemberei közötti hálózatépítést elősegítő képzési programok és ösztöndíjak révén. Ezáltal javul a külföldi piacokhoz való hozzáférés, és bizalom, valamint hosszú távú kereskedelmi együttműködés alakulhat ki;
  • a nemzetközi koprodukciók megkönnyítésével javítani az audiovizuális alkotások versenyképességét és nemzetközi forgalmazását;
  • az audiovizuális alkotások világszintű terjesztésének és bemutatásának előmozdítása, és a kulturális szempontból sokszínű tartalmak iránti igény növelése különösen a fiatal közönség körében.

Az új MEDIA MUNDUS program 2011-től 2013-ig tart.

Előzmények:

A jelenlegi MEDIA 2007 program a 2007-2013 közötti időszakban 755 millió eurós támogatást nyújt Európa audiovizuális ipara számára, amit szakemberek képzéséhez, filmgyártáshoz, valamint az alkotások európai terjesztéséhez és reklámozásához lehet használni. (lásd: IP/07/169).

2008 májusában a cannes-i fesztiválon a MEDIA támogatásával készített filmalkotások közül négy nyert neves díjakat. A francia Falak közt (Entre Les Murs) Aranypálma-díjat kapott, a Gomorra című olasz film pedig a zsűri nagydíját nyerte el (IP/08/800). E két filmmel együtt Cannes-ban tizennégy olyan filmet mutattak be, amelyet a MEDIA programból származó, összesen több mint 900 000 eurós támogatás felhasználásával forgattak vagy forgalmaztak (IP/08/741). A MEDIA támogatásával készült filmek között már Oscar-díjas alkotások is vannak: A pénzhamisítók (Die Fälscher, osztrák-német koprodukció) és a Piaf (La Môme – La vie en rose/Franciaország) (IP/08/298).

A MEDIA International projektfelhívásai és a nyertes pályázók jegyzéke a következő weboldalon találhatók:

http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

A MEDIA MUNDUS:

http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.