2022.június.25. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Finisben Budapest legnagyobb műemléki kereskedelmiingatlan-fejlesztése

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52261"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_86.thumbnail.jpeg" border="0" width="94" height="100" /></a></span>Bejáráson tekinthette meg a sajtó a befejező fázisba érkező VÁCI1-et, az utóbbi évek egyik legnagyobb magyarországi műemléki jellegű kereskedelmiingatlan-fejlesztését, amely a tervek szerint október 13-án nyitja meg kapuit a vásárlók előtt. Az eseményen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Dr. Tamási Judit is részt vett, hogy felhívja a figyelmet az örökségvédelmi fejlesztések fontosságára.

images 86.thumbnailBejáráson tekinthette meg a sajtó a befejező fázisba érkező VÁCI1-et, az utóbbi évek egyik legnagyobb magyarországi műemléki jellegű kereskedelmiingatlan-fejlesztését, amely a tervek szerint október 13-án nyitja meg kapuit a vásárlók előtt. Az eseményen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Dr. Tamási Judit is részt vett, hogy felhívja a figyelmet az örökségvédelmi fejlesztések fontosságára.

images 86.thumbnailBejáráson tekinthette meg a sajtó a befejező fázisba érkező VÁCI1-et, az utóbbi évek egyik legnagyobb magyarországi műemléki jellegű kereskedelmiingatlan-fejlesztését, amely a tervek szerint október 13-án nyitja meg kapuit a vásárlók előtt. Az eseményen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Dr. Tamási Judit is részt vett, hogy felhívja a figyelmet az örökségvédelmi fejlesztések fontosságára.

„Örökségvédelem és fejlesztés nem áll kibékíthetetlen ellentétben egymással. Kompromisszumokra van szükség mindkét oldalon annak érdekében, hogy a lehető legteljesebben, anyagi valóságukban megőrizzük az örökségi értékeket, ugyanakkor ne szabjunk lehetetlen feltételeket napjaink igényeinek. Hosszú, kemény munka előzte meg, míg ez az épület eljutott idáig. Kétségtelen eredmény, hogy olyan értékleltár is született, amely dokumentálja az eredeti épület értékeit, s a jövőben talán abban is hihetünk, hogy a fejlesztők még nagyobb empátiával viseltetnek az épületek iránt." – mondta Dr. Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Hozzátette, hogy bízik benne, hogy a jövőben mások is kedvet kapnak hasonló fejlesztésekhez, amelyekben az örökségvédelem által képviselt értékek találkozhatnak a jelen kor értékeivel, ezáltal több régi épület kaphat új funkciót a fővárosban.

A budapesti belváros új üzletházát abban a Váci utcai, egykor a tőzsdének is helyt adó épületben alakították ki, amelyet Alpár Ignác tervei alapján építettek 1911 és 1915 között. 1933 óta az épület az UNESCO által nyilvántartott Világörökség része, és műemlékvédelem alatt áll.

Az ORCO örökségvédelmi kereskedelmiingatlan-fejlesztése a finisbe érkezik, hogy idén ősztől új pezsgést adjon Budapest belvárosának. Az épület átalakítási munkái befejeződtek, így az újjászületett, egyedülálló belvárosi üzletközpontban megkezdhetik a bérlők üzleteik kialakítását. A VÁCI1 fejlesztése jól szemlélteti, hogy miként férhet meg egymás mellett az értékmegőrzés, a modern funkcionalitás és az üzleti elvárások teljesülése: például a korábban a Budapesti Értéktőzsde kereskedőtermének is helyt adó impozáns, üvegtetős terem ad majd otthont az üzletház egyik legnagyobb kereskedelmi egységének. E mellett a fejlesztő megőrizte a Róth Miksa üvegablakaival díszített lépcsőházat, amely szervesen illeszkedik a modern kereskedelmi térhez is, de többek között megmentésre került egy több mint 20 négyzetméteres gipszdombormű illetve több padlómozaik, amelyeket az újonnan kialakított lépcsőházakban helyeztek el. Az üzletház építése 2009 őszén kezdődött, szoros és folyamatos együttműködésben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal.

„A VÁCI1 nem az első műemléki fejlesztés Magyarországon, amely az ORCO csoport beruházásában jön létre, azonban a maga nemében az első, amely során egy műemléki épületet a jelen korban is stílusos és egyedi kiskereskedelmi épületté alakítottunk át, hogy ezáltal teremtsünk egyedi értéket" – hangsúlyozta Kalapács Kornél, az ORCO magyarországi vezetője. Hozzátette, hogy bár 2011-ben három fővárosi retail fejlesztés is lezárul, az ingatlanpiac jelenlegi állása mellett a következő években nem várható a piacon hasonló jellegű ingatlanfejlesztés. A VÁCI1 a meglévő kereskedelmi ingatlanok mellett olyan egyedi pozicionálással bír, amely mindenképpen lényeges előnyt kínál a leendő bérlők számára.

Az októberi nyitást követően a valamivel több, mint 60 millió eurós VÁCI1 beruházás 11.000 négyzetméternyi területén elsősorban a divatra fókuszál, és ezt kiegészítve szórakoztató és vendéglátó egységeknek is teret ad. Az amerikai étteremlánc, a Hard Rock Café a VÁCI1-ben nyitja meg többszintes magyarországi egységét, de szintén a szórakozást szolgálja majd a Pesti Jam étterem és music pub, amely 1000 négyzetméteren várja a szórakozni vágyókat, de lesz Szamos kávézó, cukrászda és „csokoládészalon" is.

Visszaköltözik az épületbe a korábbi bérlő, a Tatuum divatlánc is. Az épület tetőterén exkluzív étterem is helyet kap, melynek bástyaszerű teraszairól lélegzetelállító kilátás tárul a Budai hegyekre, a Vörösmarty térre és a pesti belvárosra.

A VÁCI1 fejlesztése során a generálkivitelezői feladatokat a HÉROSZ Zrt. végezte, a műemléki elemekben gazdag tereket pedig a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. restaurátorai varázsolták újjá.

 

A VÁCI1-hez kapcsolódó fontosabb adatok

 

 images 87.thumbnail

 • Projekt kezdete: 2006. augusztus
 • Kivitelezés kezdete: 2008.május
 • Fejlesztés tervezett átadása: 2011.október 13.
 • A beruházás költsége több mint 60 millió euró
 • Bérbe adható terület: 11.000 m² – 2 (pince,alagsor) + 7 (fsz., mezzanine, 1,2,3,4,5) + 1 (terasz) szint
 • Tervező: Christian Biecher, világhírű francia építész
 • Fejlesztő: ORCO Property Group
 • Műemléképület
  • Alpár Ignác tervei alapján épült
  • Eredetileg az Első Pesti Takarékpénztár székháza volt
  • Építés éve: 1911-1915
  • 1933 óta az UNESCO Világörökség része
 • Műemléki terek alapterülete: nettó 1.800m2 (restaurált műemléki falburkolat, stukkó, padló, teljes homlokzat)
 • Modern terek alapterülete: nettó 16.700m2 (régi és új tartószerkezet új burkolattal)
 • Felhasznált anyagmennyiségek:
  • Felhasznált acélmennyiség: 490 tonna
  • Üvegkorlát: 370 fm
  • Üzletportál: 1300 m2
  • Speciális 3mm vastag 1×3 m -es greslap fal és pillér burkolat: 3500 m2
  • Padló hidegburkolat: 7600m2
  • Aranycsipke: 1400 m2

Műemléki részek:

o        Műemléki homlokzat restaurálás: 4500m2

o        Gipsz stukkó a restaurálás: 1150m2

o        Beltéri kőfelület restaurálás: 2500m2

o        Róth Miksa ablak restaurálás: 50 db – 120m2

o        Földszinti előcsarnok oszlopok sárgaréz díszítése: 240 fm

o        Mozaik burkolat restaurálás: 800m2

o        Mozaik burkolat rekonstrukció: 276 m2

 • Kb. 650 fő dolgozott a projekthez kapcsolódóan
 • A műemléki fejlesztésen 85 restaurátor dolgozott
 • Megcélzott bérlői kör: közel 80 divat és kiegészítő üzlet, kávézó és étterem
 • Érdekességek, magas színvonal
  • Egyedülálló lokáció – Budapest belvárosának legforgalmasabb és legkedveltebb sétálóutcájában, a Vörösmarty tér sarkán
  • Nagy kapacitású panorámaliftek (2 db: 13 és 21 személyes) és mozgólépcsők (12 db), melyek segítségével az egyes szintek könnyen megközelíthetők
  • Felújított műemléki elemek: Stukkó, fém, fa, kő, mozaik, üveg restaurálás (alagsor, fsz., mezzanine, 1 és 2. emelet, külső homlokzat). Ezek közül is kiemelkedik a századforduló jelentős művésze, Róth Miksa által készített ólomüveg ablakok restaurálása.
  • Érdekes elemek, egyedi megoldások: elegáns, homogén cégtáblák, színes üveg virágfal a mozgólépcsőnél, tetőterasz panoráma, trezorajtók megőrzése, egyedülálló műemléki tér restaurálások, egyedi burkolathasználat, exklúzív vizesblokkok, különleges látványelem – eloxált alumínium aranycsipke, kék és piros „udvar"
  • Földszinti áthajtó, amely lehetővé teszi az egész napos feltöltést a lakosság zavarása nélkül

§         Árumozgatás 4 teherlift segítségével történik

o        Környezettudatos megoldások:

§         III. generációs levegő- és hőszivattyús rendszer, amely 25% energia-megtakarítást jelent a hűtési-fűtési energiában

§         WC-öblítés a -2. szinti meglévő kút vizével történik

§         Villamosenergia-ellátás saját transzformátorokkal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.