Egy példa: http://www.jamba.hu/Egy példa: http://www.jamba.hu/ Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa a mai napon ismertette a mobiltelefonos szolgáltatásokat – például csengőhangokat és háttérképeket – kínáló honlapokra irányuló, az Unió egészére kiterjedő vizsgálat eredményeit.

 

Egy példa: http://www.jamba.hu/Egy példa: http://www.jamba.hu/ Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa a mai napon ismertette a mobiltelefonos szolgáltatásokat – például csengőhangokat és háttérképeket – kínáló honlapokra irányuló, az Unió egészére kiterjedő vizsgálat eredményeit.

 

A vizsgálat, mely a 27 tagállam, valamint Norvégia és Izland több mint 500 honlapjára terjedt ki, megállapította, hogy az ellenőrzött honlapok 80%-át további vizsgálatnak kell alávetni, mivel felmerült az uniós fogyasztóvédelmi szabályok megsértésének gyanúja. Számos honlap célcsoportjai a gyermekek és a fiatalok. A feltárt problémák között szerepel, hogy az árra vonatkozó árinformációk nem egyértelműek, vagyis nem a teljes árat tüntetik fel, az ár nem tartalmazza az adókat vagy a fogyasztók nincsenek tisztában azzal, hogy előfizetésre iratkoznak fel. Sok honlap nem tartalmazza az előírt kapcsolattartási információkat a szolgáltatóról. További problémát jelentenek a félrevezető információk, melyek esetében a legfontosabb információk az apró betűs részben szerepelnek vagy nehezen találhatók a honlapon vagy az „ingyenes" szó megtévesztő használatával ráveszik a fogyasztókat hosszú lejáratú szerződések megkötésére. A jogsértések eltérő súlyosságúak. Európában több mint 495 millió mobiltelefon van használatban. A becslések szerint 2007-ben a teljes európai „mobiltartalom"-piac 29%-át tették ki csak a csengőhangok (ez 10%-kal haladta meg a 2006-os arányt). 2007-ben Európában a csengőhang-értékesítések összegét 691 millió euróra lehetett becsülni. Hét ország (Norvégia, Finnország, Svédország, Lettország, Izland, Románia és Görögország) nyilvánosságra hozza azon honlapok nevét, melyek esetében szabálytalanságokat tapasztaltak (MEMO/08/516).

„Ez az uniós szintű intézkedés közvetlen válasz arra a több száz fogyasztói panaszra, melyek a nemzeti hatóságokhoz érkeztek. Nagyon sokan esnek olyan rejtélyes költségek, díjak és csengőhang-előfizetések okozta költséges meglepetések áldozatául, melyekről először mobiltelefon-számlájuk láttán értesülnek. Egész Európában jogérvényesítési intézkedéseket fognak elrendelni az ilyen szolgáltatók felkutatására. Egyértelmű üzenetet kell azonban intéznünk különösen a tizenévesekhez és a gyermekekhez: „legyetek résen!" Mindenekelőtt az apró betűs szövegre kell odafigyelni. Sok a jóhírű szolgáltató, de e szolgáltatások biztonságos megvásárlása érdekében mindig el kell olvasni az apró betűs részt és meg kell bizonyosodni arról, hogy csak a kívánt szolgáltatásra iratkoztunk fel."

„Nagytakarítás"

A „nagytakarítás" az Unió újfajta vizsgálata és jogérvényesítési intézkedése. A tagállamok egyidejűleg végzik a honlapok összehangolt ellenőrzését, hogy felderítsék a fogyasztóvédelmi jog megsértését egy adott ágazatban. Kapcsolatba lépnek az állítólagos szabályalanságot elkövető szolgáltatókkal és kérik, hogy tisztázzák helyzetüket és/vagy korrekciós intézkedéseket hoznak e szolgáltatókkal szemben.

A mobilszolgáltatásokra vonatkozó „nagytakarításra" június 2 és 6. között került sor. Az európai jogérvényesítő hatóságok ellenőrizték a mobilszolgáltatók honlapjait az uniós fogyasztóvédelmi jog – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló 2005/29/EK irányelv, a távollevők között kötött szerződésekről szóló 1997/7/EK irányelv és az elektronikus kereskedelemről szóló 2000/31/EK irányelv – gyanított megsértésének felderítése céljából.

Az eredmények

A „nagytakarítás" a mobilszolgáltató ágazatban feltárt három olyan gyakorlattípusra összpontosított, melyek sértik a fogyasztók jogait: az ajánlatban szereplő árra vonatkozó, nem egyértelmű információk; a szolgáltatóra vonatkozó információk; félrevezető hirdetések.

  • Az ellenőrzött honlapok 80%-át további vizsgálatnak vetik alá. Összesen 558 honlapot ellenőriztek és 466 honlapot kell még részletesebben megvizsgálni. 76 esetben lehetséges, hogy a különböző nemzeti hatóságok között határokon átnyúló együttműködésre lesz szükség (fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat). Az országonkénti lebontást lásd a (MEMO/08/516)-ban.
  • Az ellenőrzött honlapok 50%-ának a gyermekek voltak a célcsoportjai (558-ból 279 honlap). E honlapok a gyermekek rajzfilmhőseit, jól ismert TV-szereplőket használtak fel vagy szülői beleegyezést kértek. E honlapok esetében is jelentős arányban (80%) fordultak elő szabálytalanságok.
  • Számos honlap esetében többszörös szabálytalanságot állapítottak meg. A számadatok a következők (a részleteket a MEMO/08/516 tartalmazza):
  • Az összes ellenőrzött honlap csaknem 50%-a esetében tapasztaltak szabálytalanságokat az ajánlatban szereplő árra vonatkozó információkat illetően (558-ból 268 honlap). Számos honlapon nincsenek egyértelműen feltüntetve – vagy egyáltalán nem kerülnek említésre – az árak és a kapcsolódó költségek illetve díjak egészen addig, amíg azok meg nem jelennek a fogyasztó telefonszámláján. Az árak nem tartalmazták az összes adót, előfizetés esetén az „előfizetés" szó nincs egyértelműen feltüntetve vagy nem világos, hogy meddig tart az előfizetési időszak.
  • Az összes ellenőrzött honlap több mint 70%-a esetében hiányosak voltak az előírt kapcsolattartási információk a szolgáltatóról – a szolgáltató neve, földrajzi címe, vagy hiányosak voltak az elérhetőségi adatai (558-ból 399 honlap). Ez ellentmond az uniós jognak; az elektronikus kereskedelemről szóló 2000/31/EK irányelv előírja, hogy fel kell tüntetni a szolgáltató adatait, többek között az e-mail címét.
  • Az ellenőrzött honlapok több mint 60%-a félrevezető módon tüntette fel az információkat (558-ból 344). A szerződésre vonatkozó információk megtalálhatók ugyan a honlapon, de csak az apró betűs részben vagy nehezen található helyen. Az „ingyenesként" hirdetett áruk és szolgáltatások félrevezetik a fogyasztót, aki később veszi észre a költségeket vagy hogy szerződés köti.

További teendők

A nemzeti hatóságok kapcsolatba lépnek a vállalkozásokkal annak érdekében, hogy ez utóbbiak tisztázzák illetve hárítsák el a feltárt problémákat.

Ennek elmulasztása jogi következményekkel járhat, mely bírságot vagy honlapjuk leállítását eredményezheti. Határokon átnyúló esetekben a nemzeti hatóságok más uniós tagállamok hatóságainál dolgozó kollégáikkal működnek majd együtt. A hatóságoknak 2009 első felében kell jelentést készíteniük az elért haladásról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük