2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fókuszban a megelőzés és a gyors ellátás

5 perc olvasás
<p><em><span class="inline left"><a href="/node/21371"><img class="image thumbnail" src="/files/images/infarktus1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="73" /></a></span>Erős mellkasi fájdalom, halálfélelem, verejtékezés. Ha a szívizmot vérrel ellátó valamelyik érágat vérrög zárja el, infarktus következik be, amely - az ér helyétől és átmérőjétől függően - észrevétlen is lehet, ám a beteg életébe is kerülhet.</em></p><p>

infarktus1.thumbnailErős mellkasi fájdalom, halálfélelem, verejtékezés. Ha a szívizmot vérrel ellátó valamelyik érágat vérrög zárja el, infarktus következik be, amely – az ér helyétől és átmérőjétől függően – észrevétlen is lehet, ám a beteg életébe is kerülhet.

infarktus1.thumbnailErős mellkasi fájdalom, halálfélelem, verejtékezés. Ha a szívizmot vérrel ellátó valamelyik érágat vérrög zárja el, infarktus következik be, amely – az ér helyétől és átmérőjétől függően – észrevétlen is lehet, ám a beteg életébe is kerülhet.

 

   A magyarok több mint 50 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, egy millióan cukorbetegek, a lakosság fele túlsúlyos.

Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebben iktatják étrendjükbe a zöldség- és gyümölcsféléket, és nagyon nagy százalékuk mozgásszegény életet él. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, és ha már megtörténik a baj, akkor elengedhetetlen a gyors és szakszerű segítségnyújtás.

Kiáll az eredményesebb kardiológiai gyógyítás mellett a Nemzeti Egészségügyi Tanács /NET/ – olvasható többek között a szervezet állásfoglalásában. A Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára, dr. Kiss Róbert Gábor egyetért és támogatja a „Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos nemzeti program" javaslatait.

Mint a közleményből kiderült, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és gyógyítása témakör prioritásának elfogadásában teljes a szakmai és a civil szervezetek közötti konszenzus.

A NET állást foglal az infarktus-halálozást jelentősen csökkentő azonnali életmentő szívkatéteres eljárás mellett, amely köztudott, hogy 90 percen belül elvégezve a legeredményesebb. Az elmúlt 10-15 évben jelentősen csökkent a szívinfarktus okozta halálesetek száma, ez elsősorban – mint dr. Kiss Róbert Gábor mondta – azzal magyarázható, hogy a szív- és érrendszeri betegeket sokkal korszerűbb és gyorsabb eljárásokkal tudják megmenteni és ez a módszer nem más, mint a szívkatéterezés.

A legnagyobb probléma jelenleg, hogy az akut infarktusok kezelése úgynevezett teljesítmény-volumenkorlát alá esik, amely hátrányosan befolyásolja a betegek ellátását. Még kaotikusabbá teszi a helyzetet, hogy a súlyszám 100% feletti teljesítése esetén a társadalombiztosító egyáltalán nem finanszírozza a beavatkozást.

Vannak olyan centrumok, például Szeged, ahol közel három-négy hónapos várólista van, amely veszélyezteti a betegek gyors ellátását. A főtitkár éppen ezért üdvözítőnek tartja a NET ezzel kapcsolatos állásfoglalását, miszerint a szívinfarktus szívkatéteres gyógyítását a teljes lakosság számára hozzáférhetővé kell tenni, és biztosítani kell a volumenkorlát-mentes finanszírozását.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében közel 15-20 százalékos szerepe van az egészségügyi ellátórendszernek, éppen ezért kormányzati szinten maga a prevenció döntő része mindenképpen össztársadalmi lépéseket igényel – áll az állásfoglalásban.

A Magyar Kardiológusok Társasága, mint szakmai testület mindig is a megelőzés mellett kardoskodott. Élő példa erre az állandó kommunikáció, az évek óta megrendezésre kerülő Szívünk Napja, valamint a neves rendezvényhez kapcsolódó kampány.

Mint a főtitkár elmondta, ebben az évben a kommunikáció fő csapásvonala továbbra is az elsődleges és a másodlagos prevenció, ezen belül a nők és gyermekek megismertetése az egészséges életmód lehetőségével, valamint a kockázati tényezők kivédésének vagy csökkentésének módjaival. A dohányzás és az elhízás visszaszorítása kiemelten fontos a szívinfarktusok megelőzésében – áll a közleményben -, hiszen köztudott, hogy mindezek fontos rizikófaktorként jelennek meg a betegség kialakulása során.

A tanács álláspontja szerint a kormányzati gondolkodásban és intézkedésekben jelentős késéssel ugyan, de megjelent ez a sokakat érintő felismerés, a szív és érrendszeri prevenció fontossága.

Ugyanakkor a NET megállapítja, hogy az ambuláns kardiológiai rehabilitáció országos kiterjesztése és megfelelő finanszírozása nélkül nem várható a rekordösszegű rokkantjáradék mérséklése. E nélkül sem az egészségügyi tárca rehabilitációs programja, sem pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztérium foglalkoztatást elősegítő paradigmaváltási terve nem érhet célba.

A NET véleménye szerint a „szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyítása és megelőzése nemzeti program" megvalósítására biztosított anyagi forrás igen szűkös, az Uniós források felhasználására pedig nincs célzott akcióterv. Ez azt jelenti, hogy a 2007-2010-ig terjedő időszakra már jóváhagyott akciótervhez kell kapcsolódnia a szív és érrendszeri fejlesztéseknek.

Ennek összehangolása sürgető fejlesztéspolitikai feladat.

http://www.mkardio.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.