http://www.buchmesse.de/http://www.buchmesse.de/  

A spanyolországi Katalónia régiója Andorra és a Baleár-szigetek kormányaival, valamint Perpignan és Alghero városok önkormányzataival együttműködve készül a katalán nyelvű világ kultúrájának bemutatására Frankfurtban és egész Németországban.

http://www.buchmesse.de/http://www.buchmesse.de/  

A spanyolországi Katalónia régiója Andorra és a Baleár-szigetek kormányaival, valamint Perpignan és Alghero városok önkormányzataival együttműködve készül a katalán nyelvű világ kultúrájának bemutatására Frankfurtban és egész Németországban.

 A bemutatkozást szervező barcelonai Institut Ramon Llull kiállításokkal, filmvetítésekkel, táncbemutatókkal színesített, a régió kulturális, irodalmi és könyvszakmai életének egészét átfogó programmal készül a vásárra, aminek gerincét az az előadás-sorozat adja, melynek keretében tavasz óta számos katalán művel és művésszel ismerkedhettek meg az érdeklődők Németországszerte, így Lipcsében, Stuttgartban, Brémában, Frankfurtban és számos további német városban. A vásár tájékoztatása szerint közel 100 katalán szerző mutatkozik be személyesen a könyvvásáron.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a vásár központjában álló 5.0 számú csarnok földszintjén, a szokásos helyen, az egyik főbejárattal szemben állította fel a 120 m² alapterületű magyar nemzeti standot. A tavaly elkészített installációból álló standot úgy alakították ki, hogy a középső, átriumos tér alkalmas helyszínt kínáljon a friss magyar könyvtermés bemutatkozásának, s egyúttal irodalmi és kulturális programoknak is helyet biztosítson.

A programokat a stuttgarti Magyar Kulturális Intézettel közösen szervezte az MKKE. Október 11-én, csütörtökön 17 órakor fogadást adnak a vásáron részt vevő magyar szerzők és könyvkiadók tiszteletére. Tavaly a nemzeti standot a forradalom 50. évfordulója tiszteletére korabeli fotókkal, fotómontázsokkal, plakátokkal díszítették, idén Burger Barna fotóművésznek a kortárs magyar irodalom alkotóiról készült felvételeivel illusztrálják.

Résztvevő írók: Krasznahorkai László, Bartis Attila, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Böszörményi Gyula, Elmer István, Győrffy Attila, Kipke Tamás, Szappanos Gábor, Szirmai Péter, Gyurkovics Tibor és Turcsány Péter.

A részletes program:

Október 11. (csütörtök), 15.00-16.30 – Internationalies Zentrum, H 5.0 D901

Revisiting Memory – Az emlékezet nyomában

Felolvasás és pódiumbeszélgetés Arno Geiger (Bécs), Bartis Attila (Budapest) és Wilhelm Droste (Budapest) részvételével.

Egy kísérlet az "emlékezés" jelenségének körbejárására. Két művész, egy fotográfus és egy író – egyik Magyarországról, másik Németországból – közösen járja végig gyermekkoruk és ifjúságuk színtereit. (Szervező: a Magyar Köztársaság Stuttgarti Kulturális Intézete. Ez a program a Bipolar Német-Magyar Kulturprojekt keretében valósul meg. A Bipolar a Kulturstiftung des Bundes kezdeményezése.)

Október 11. (csütörtök), 17.00-18.00 – Magyar nemzeti stand, H 5.0 C902

Fogadás a magyar szerzők tiszteletére

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és a Magyar Köztársaság Stuttgarti Kulturális Intézete, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára nagy szeretettel várja a magyar szerzők tiszteletére adott fogadás vendégeit. A fogadás díszvendége Krasznahorkai László.

Október 11. (csütörtök), 20.00 – Hessisches Literaturbüro im Mousonturm

Felolvasás és beszélgetés Krasznahorkai László és kiadója, Egon Ammann (Ammann Kiadó, Svájc), valamint Jaume Vallcorba (Acantilado, Spanyolország) és Jean Mattern (Gallimard, Franciaország) részvételével. Felolvasás a német kiadásból: a fordító, Christina Viragh tolmácsolásában. Felolvasás a spanyol és francia kiadásokból: a kiadók, Jaume Vallcorba és Jean Mattern. A felolvasások után koccintás várja az érdeklődőket. (Szervező: a svájci Ammann Kiadó és a Magyar Köztársaság Stuttgarti Kulturális Intézete.)

Október 12. (péntek), 11.00-12.00 – Magyar nemzeti stand, H 5.0 C902

A Lázár apokrifek

(12 novella, Shurkamp Kiadó, 2007). Felolvasás és beszélgetés Bartis Attilával. Moderátor: Wilhelm Droste (Budapest). (Szervező: a Magyar Köztársaság Stuttgarti Kulturális Intézete.)

Október 12. (péntek), 14.00-15.00 – Magyar nemzeti stand, H 5.0 C902

A magyar nemzeti stand díszvendége, Krasznahorkai László olvas fel az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó című regényéből. Bevezetőt mond Keresztury Tibor, a stuttgarti kulturális intézet igazgatója. (Szervező: a Magyar Köztársaság Stuttgarti Kulturális Intézete.)

Október 12. (péntek), 15.30-16.30 – Magyar nemzeti stand, H 5.0 C902

Felolvasás és beszélgetés Böszörményi Gyulával

Julius Bessermann beszélget a szerzővel a Gergő és az álomfogók című meseregényéről (Schenk Kiadó, 2007). (Szervező: a Magyar Köztársaság Stuttgarti Kulturális Intézete és a német  Schenk Kiadó.)

Október 13. (szombat), 12.00-13.00 – Magyar nemzeti stand, H 5.0 C902

Felolvasás és beszélgetés Grecsó Krisztiánnal az Isten hozott című regényéről (Claassen Kiadó, 2007). Moderátor: Dalos György (Berlin). (Szervező: a Magyar Köztársaság Stuttgarti Kulturális Intézete.)

Október 13. (szombat), 13.30-14.30 – Magyar nemzeti stand, H 5.0 C902

"Kráter az élő irodalomért"

Felolvasás és beszélgetés a Kráter Műhely Egyesület szerzőivel. Résztvevők: Elmer István, Győrffy Attila, Kipke Tamás, Szappanos Gábor, Szirmai Péter, Gyurkovics Tibor és Turcsány Péter. (Szervező: a Kráter Műhely Egyesület.)

Október 13. (szombat), 15.00-16.00 -Magyar nemzeti stand, H 5.0 C902

Felolvasás és beszélget Darvasi Lászlóval az ?Amikor egy csatár álmodik" című kötetéről (Shurkamp Kiadó, 2006). Moderátor: Dalos György. (Szervező: Magyar Köztársaság Stuttgarti Kulturális Intézete.)

http://www.buchmesse.de/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük