http://www.hoyanet.hu/http://www.hoyanet.hu/

Szemünk akkor van nyugalmi helyzetben, ha kb. 5 méteres távolságra, magunk elé lefelé nézünk. Ez a kényelmes „szemtartás", ami nem jelent megerőltetést számunkra. Amikor közelebbre, például a képernyőre szegezzük a tekintetünket, szemünk azonnal alkalmazkodni kezd a helyzethez.

 

 http://www.hoyanet.hu/http://www.hoyanet.hu/

Szemünk akkor van nyugalmi helyzetben, ha kb. 5 méteres távolságra, magunk elé lefelé nézünk. Ez a kényelmes „szemtartás", ami nem jelent megerőltetést számunkra. Amikor közelebbre, például a képernyőre szegezzük a tekintetünket, szemünk azonnal alkalmazkodni kezd a helyzethez.

 

Ez egy egészséges szemnek nem jelent problémát, ám miközben a monitor előtt dolgozunk, szemünk is folyamatosan „dolgozni" kényszerül. Nem csoda tehát, ha nap végére teljesen elfárad.

Ilyenkor a leggyakrabban előforduló panaszok: fejfájás, viszkető és égő szemek, esetenként a látás vibrálása. Homályosan látunk távolra, szemünk elfárad, nehezen tud fókuszálni a papírról a képernyőre – és vissza. Ez zavaró a munkában, eltévesztjük, hol is tartottunk. Az is előfordul, hogy nem látjuk tisztán a távoli dolgokat, ha sokáig néztük a képernyőt. Ezek a panaszok egyértelműen a szem túlerőltetését jelzik.

A mai '20-as, '30-as korosztály többsége igen aktív életet él és használja a modern technikai vívmányokat – számítógép képernyője / laptop, zsebszámítógép (palmtop), mobiltelefon, gépkocsi navigációs rendszere, és még folytathatnánk a sort. Ezek az eszközök kényelmesebbé teszik életünket, ugyanakkor extra munkát jelentenek szemünknek, amelynek így folyamatosan fókuszpontot kell váltania. Ám ma már léteznek olyan szemüvegek, amelyek a látásélesség javítása mellett megkönnyítik szemünk munkáját. Ezek használatával megelőzhetőek a hosszú munkanap után jelentkező kellemetlen tünetek, mint a fejfájás vagy a szemfáradtság.

A Hoya a közelmúltban egy nemzetközi felmérést végzett szemüveget viselő munkatársai körében. A megkérdezett 50 holland, német és svéd nemzetiségű kolléga 72%-a rendszeresen tapasztalta magán a szemfáradtság tüneteit, 92%-ban ezek a problémák a nap végén jelentkeztek. A vállalat ezután munkatársai rendelkezésére bocsátott egy speciális, a szem munkáját közeli távolságra megkönnyítő szemüveget (Nulux Active). Bár eredetileg a válaszadók 87%-a teljesen elégedett volt korábbi szemüvegével, 1 hét viselet után 81%-uk mégis az új típusú lencsét részesítette előnyben. Az egyhetes teszt után 54%-uk érezte pihentebbnek a szemét a számítógépes munkavégzés során.

45 éves kor után szemünk is öregszik, szemlencsénk elveszti rugalmasságát. Ez ellen nem lehet védekezni, természetes biológiai folyamat. Akik monitor előtt dolgoznak, ilyenkor azt tapasztalják, hogy a képernyőn látható szöveg nem elég éles. Ám ez esetben nem a képernyőbeállítással van probléma, hanem hogy közelre már nem látunk élesen. A problémára kifejezetten irodai munkához kifejlesztett szemüveglencsék kínálnak megoldást. A hagyományos olvasószemüveg csak 40-50 cm-es távolságon belül nyújt éles képet, ám a jól beállított képernyő rendszerint egy karnyújtásnyira, úgy 80 cm-re helyezkedik el tőlünk. (Kivételt képeznek ez alól a laptopok.) A folyamatos dioptria átmenetnek köszönhetően az irodai munkához kifejlesztett szemüveglencséken keresztül a közeli billentyűzet vagy könyv ugyanolyan jól látható, mint a kissé távolabbra eső képernyő.

Miután a látszerész segítségével kiválasztottuk a munkánkhoz legmegfelelőbb típusú szemüveglencsét, érdemes megfogadni a szakember tanácsait abban is, hogy milyen rétegeket és színezést kérjünk új szemüvegünkre.

Az irodai munkához leginkább az Office zöld színezés javasolt, ugyanis nyugtatja a szemet és csökkenti a számítógép képernyőjének zavaró vibrálását. Ezen kívül tompítja az éles fényt anélkül, hogy sötétítené a képet.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a neonfény bántja a szemünket. Ha munkahelyünkön mesterséges megvilágítás van, a Skylite kék színezés jó megoldást nyújt a műfény zavaró hatásainak kiküszöbölésére.

A karcmentesítő bevonat védi a lencsét a mindennapi használatból eredő apró karcoktól, ezáltal megnöveli szemüveglencsék élettartamát. Létezik olyan különleges réteg, ami a hagyományosnál háromszor karcállóbbá teszi szemüveglencsénket.

A tükröződésmentesítő (antireflex) réteg még tisztább képet nyújt a mesterséges fénynél, és szemünk kevésbé fárad el a monitor előtt.

TIPPEK:

A monitor elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy enyhén lefelé kelljen néznünk, a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A szemmagasságunknál feljebb elhelyezett képernyő használata megerőltető!

A monitor előtti munka során általában mereven nézünk, és hajlamosak vagyunk arra, hogy a kelleténél kevesebbet pislogjunk. Ezért kiszárad és elfárad a szemünk. Figyeljünk arra, hogy időnként tudatosan pislogjunk!

Óránként pihentessük a szemünket néhány percig: nézzünk el a szoba távolabbi sarkába vagy ki az ablakon. Álljunk föl és tornáztassuk meg nyakizmainkat, nyújtózkodjunk!

http://www.hoya.hu/

http://www.hoyanet.hu/

http://www.irisoptika.hu/hoya/index2.html

http://www.irisoptika.hu/link/index.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük