Több ezer kilométer, több mint százharminc helyiség, tizenkét UNESCO kulturális világörökség, sok száz megnézésre javasolt műemlék, nyolcvanhat sörfőzde és körülbelül kétszáz söröző-étterem röviden a leletár, amit ez az útikönyv tartalmaz.

 

 Több ezer kilométer, több mint százharminc helyiség, tizenkét UNESCO kulturális világörökség, sok száz megnézésre javasolt műemlék, nyolcvanhat sörfőzde és körülbelül kétszáz söröző-étterem röviden a leletár, amit ez az útikönyv tartalmaz.

Trunkó Barnabás A Hibernia Kiadó legújabb könyvének bemutatására egy humorista, Trunkó Barnabás vállalkozott. Okkal, hiszen a jó sör és a jó kedély cseppet sem áll távol egymástól. A könyv elolvasása után az a szilárd meggyőződés alakult ki benne – mondta – hogy úgy vagyunk vele, mint egy Menzel film után, amikor pillanatok alatt megtelnek a környékbeli sörözők. Ez a könyv két olyan dologról szól, amit mi magyarok nagyon szeretünk: a sörről és az utazásról! Nagyon szeretünk utazni, mert már nincsenek bennünk a régi görcsök. Bármit vásárolhatunk, jóval szabadabban mozoghatunk. Csehországról először mindenkinek Prága jut eszébe, noha tudjuk, hogy ez az ország nem csak a fővárosából áll. Valószínűleg az egyetlen ország a világon, ahol biztosak lehetünk abban: minden csodálatos műemlék mellett – ötven méteren belül – van egy söröző. A csehek hatszáz féle sört gyártanak és talán ebben rejlik híres sörkultúrájuk titka. Tavaly összesen húszmillió hektoliter sör készült náluk és ebből tizenötmilliót maguk fogyasztottak el. Első helyen kell említeni a pilsenit, vannak – mint például a híres író, Hrabal – akik csak ezt hajlandóak meginni. Ott van azután Budĕjovice, ahol a Budweiser készül. Már a története is érdekes. Egy Bush nevű amerikai látogatott ide 1870-ben, sörfőzést tanulni. Majd hazament és 1876-ban St. Louisban nyitott sörgyárat, a sörét elnevezte Budweisernek. Mivel a mai cseh gyár is ezt a nevet használja, ebből majdnem egy évszázadik tartó jogvita alakult ki. A perlekedés lassan okafogyottá válik, mert a cseh sörgyárakat is utolérte a privatizációs végzet. A jelentkező vevő természetesen nem más, mint az amerikai „nagy testvér". Ha pedig már Hrabalt említettük, nem maradhat említés nélkül szülőhelye, Nymburk, hiszen az ottani sörgyárat az egész világ megismerte a Sörgyári Capriccio című filmből. A híres mondás is tőle származik: „Milyen a jó söröző? Ahol nevetnek az emberek!" A csehek barátságos, vendégszerető emberek. Nincs olyan telt asztal egy sörözőben, ahol ne tudnának még egy helyet szorítani maguk mellett. Érdemes hát odalátogatni.

Léderer Betty a Cseh Idegenforgalmi Hivatal vezetője, A Cseh Idegenforgalmi Hivatal vezetője, Léderer Betty, ennél azért több okot is tud említeni, amiért érdemes felkerekedni. Csehországnak – tengerparton kívül – mindene van, amit a turista csak kívánhat. Még ha a pénztárcája vékonyabb is. A magyar turisták kilencven százaléka első alkalommal Természetesen Prágát választja célnak, de utána szívesen megy máshová is. Csehországban olcsó a belföldi közlekedés, alacsonyak a szállás, az étel és italárak, ezért a csehek maguk is sokat utaznak. A vendégforgalom pedig eltartja a „kis" helyeket is. Van olyan középkori kocsma, ahol saját sört főznek, de a sört – konzerválatlan állapotban – ott kell meginni. A privatizáció nyomán a régi-új tulajdonosok visszaállítják az eredeti állapotot, olykor például az 1600-as évekből származó kádak adnak különleges ízt a helyi sörnek.

Kocsis Péter A könyv egyik szerzője, Kocsis Péter, két jó tanáccsal is szolgált. Először is, nálunk azt hiszik, az a jó kocsma, ahol sokféle sört csapolnak. Csehországban ennek pont az ellenkedője igaz! Másodszor pedig: lehet bármilyen kedvenc márkánk, de ha belépünk valahová, nézzünk körül és azt igyuk, ami a legtöbb asztalon áll.

A könyv útikönyvnek és kedvcsinálónak egyaránt alkalmazható. Kilenc térségre osztja az országot, ezeket egyenként tárgyalja. Külön gasztronómiai fejezet szól az ételekről, van sörfőzdemutató is, hogy könnyebb legyen bármelyiket megtalálni.

Jó hír az érdeklődőknek, hogy a sorozat folytatódik. Rövidesen egy friss Prága útikönyv jelenik meg új adatokkal. Mivel Csehországot jórészt elkerülte a két világháború, a kastélyok, műemlékek csodás épségben maradtak meg. Érdemes körülnézni, kipróbálni néhány helyi ételt, az italokat, sok élménnyel lesz gazdagabb, aki erre vállalkozik.

Kocsis Péter, Marton Jenő, Vétek György

Sörmentén Csehország

ISBN 978-963-7617-18-8

Hibernia Kiadó 2007

Aduprint Nyomda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük