Frenák Pál Társulat: Birdie – Premier a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2015. április 17-én és 18-án a Művészetek Palotájában láthatja a nagyközönség először a Frenák Pál Társulat legújabb darabját, a Birdie-t.

 

Frenák Pál Társulat: Birdie – Premier a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2015. április 17-én és 18-án a Művészetek Palotájában láthatja a nagyközönség először a Frenák Pál Társulat legújabb darabját, a Birdie-t.

 

Frenák Pál koreográfus ez alkalommal is nemzetközi csapattal dolgozik, kubai, francia és magyar táncművészek lépnek színpadra együtt és természetesen az előadás hangkulisszája is nemzetközi együttműködésben születik, a zenei anyag a fiatal berlini zeneszerző, Norman Levy munkája. A társulatra jellemző intenzív, magával ragadó elektroakusztikus zenei világ most gyönyörű klasszikus zenei etűdökkel ellenpontozódik.

 

Bezártság és izoláció. Szabadság és végtelenség.

Frenák Pál koreográfus új előadása a bennünk és körülöttünk emelt falakról, határokról és azok túllépéséről szól – legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Mi az, ami bezár és elválaszt minket? Mi az, ami megnyit és felszabadítja a korlátokat? Hogyan működik a fantázia, a képzelet – hogyan konstruálunk új, párhuzamos valóságokat azért, hogy élhetővé tegyük jelenünket vagy újrarajzoljuk a múltunkat? Repülés? Szárnyak? Kalitkák? Mi történik, ha a külvilág szembesít minket azzal, hogy a valóság, amiben élünk, mégsem a közösség által valóságosnak ítélt realitás?

 

Az új kreációban Frenák Pál számára az őt hosszú évek óta foglalkoztató repülés-motívumon túl, Alan Parker Birdy című filmdrámája, William Wharton amerikai író 1978-as, azonos című regénye, valamint Raymond Depardon's San Clemente című dokumentumfilmje szolgál inspirációul, és ahogy az alkotótól megszokott, az új produkció is izgalmas és egyedi tér-élményt kínál. Frenák Pál ez alkalommal a Tervhivatal építészcsoport tervezőivel együttműködésben alkotja meg a táncelőadás különleges díszletét. A 3D-s grafikai tervezőprogramok világát idéző, közel 2,5 méter magas elemekből, szabadon variálható, dinamikusan változó fém-labirintus, lenyűgöző és grandiózus térrendszer épül, melyet Lakos Dániel építész formatervezési díjat nyert, innovatív térbeli kirakós játéka, a Logifaces ihletett.

 

Az előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Nemzeti Táncszínház, a Művészetek Palotája és a Frenák Pál Társulat együttműködésével jött létre.

A bemutatót követően a produkció 2015 júniusában látható újra a Művészetek Palotájában.

 

2015. április 17., 18. 19:00

Frenák Pál Társulat: Birdie

Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

 

http://btf.hu

http://www.frenak.hu

https://www.youtube.com/watch?v=bTwHEgU3cag

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük