2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Futár Iván: E-sélylatolgatási technika – az Úszó Eb véghajrájában

13 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/42387"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/lg_7.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="69" /></a></span> <p>Karosszékes sportoló vagyok. A közvetítéseket szoktam végigszurkolni. Azért, mert annak idején sportoltam olyant, vagy azért mert nem olyant, azért mert magyarok, vagy azért mert nem.</p><p>

  lg 7.thumbnail

Karosszékes sportoló vagyok. A közvetítéseket szoktam végigszurkolni. Azért, mert annak idején sportoltam olyant, vagy azért mert nem olyant, azért mert magyarok, vagy azért mert nem.

  lg 7.thumbnail

Karosszékes sportoló vagyok. A közvetítéseket szoktam végigszurkolni. Azért, mert annak idején sportoltam olyant, vagy azért mert nem olyant, azért mert magyarok, vagy azért mert nem.

Két kedvenc sportom van: a sörkorcsolya és a 100 női mell. (netizen grafitti)

Ülök a törzshelyemen, a Montázs teaházban. Tegnap este koncert volt, ma délelőtt úszó döntő. Mint műélvező mindkettőnek részese lehettem. Tegnap jázminos zöld teát ittam, most natúr feketét – Darjeeling (Sungma). Még se igyam ugyanazt két ennyire eltérő esemény nézőjeként! A délelőtti közvetítésnek vége, jön az esélylatolgatás. Pontosabban azon meditálok, hogy mennyire várható el az egyenlő esély, amit hirdetünk és szabályokkal egyszerre támogatunk és ellehetetlenítünk. Szeretem a sportot. Nem csak a focit, a sportot is.  Szeretném az egyenlőséget, de úgy látom, hogy még víziónak sem valósítható meg. Esélytelen. Szerintem ez tény, de nem baj. Csak tudnunk kell róla.

Képernyőn követhető kecsek. Forma1 és foci, úszás és műlesiklás. A félkezes korsóemelés már elmarad. Gyerekkoromban a nagybátyámmal voltam Fradi meccsen, de a saját gyermekeimet már nem mertem kivinni a B középre. Ez már nem az a sportos légkör. Nézem a TV-ben, vagy a számítógépemen, ahol egy Pinapple kártya segítségével a képernyő egynegyede a szolgáltatóm által nyújtott csatornák valamelyikével tölthető fel. És egyre inkább az internet! Az idén a Foci VB alatt a magyar királyi televízió egy új oldalával mutatkozott be, az internetessel. Nem csak az, hogy letölthető, illetve megnézhető egy-egy sportesemény képernyős változata, hanem webkettes értelemben a közönséggel (itt élő közösséggel) együtt hoznak létre eseményeket. A facebukos csoport, a videobloggok, ezek mind olyanok, amik más dimenzióját mutatják a sportközvetítési lehetőségeknek. Fiatalkoromban a tévén Vitrayt néztük (lehalkítva) és Szepesit hallgattuk (felhangosítva), mert akkor úgy tetszett. Ma egy Forma-es közvetítés Palik nélkül nem igazi. Nekem. Vannak személyes kötődések, ízlésbeli eltérések, korosztályi változatok. A Solaris melyik változatát ismered, és melyiket szereted? Tarkovszkij (1972) rendezését vagy a George Clooney (2002) főszereplését esetleg az ukrán XBOX360  játékverziót?Ugyan az de mennyivel más! A SportGéza is megjelent, mint netes konkurencia! Nézem a meccset a királyi tv netes szolgáltatását a Telesporton, és olvasom hozzá SportGéza szöveges értékelését. Mint néző teljesen ki vagyok szolgálva. Mondjuk egy jeges tea még jól jönne! Ha visszanézek most a SportGéza FociVb-s cikkeire, egy érdekes feliratot találok: „A 2010-es foci-vb mozgóképes jogai lejártak. Ajánljuk helyette szöveges beszámolóinkat és állóképeinket ." Lehet hogy jobb, de a jogtulajdonos az a Telesport. Ott megnézem a filmet, itt elolvasom a szöveget … És Murdoch már bejelentette a telefonos napilapot! Technikailag valóban megoldható.

A sportot lehet nézni a szépségéért, egy személyes kötöttségéért, valakihez tartozásért, de akár fontosnak tartjuk akár nem, a sportot helyezésekért űzik. A részvétel az megemlíthető a háziasszonyok fitnesz óráin, a kórházi rehabilitációnál, de a sportot az éremért ússzák olyannyira, hogy sok esetben csak az arany számít. Ha az az elvárás. Mondjak sportágakat, országonként?

A 4×100-as női mell után a győztes lányok összeborultak és sírtak a medence szélén, a nem sokkal utána következő riportnál még látszottak a könnyek.

A 4×100-as férfi mell elődöntő után a győztes holland fiuk lepacsiztak, vagy a vállukkal megbökték a másikat, amikor elmentek mellette. Macho stílusú érzelmi visszafogottság. Persze ez lehet érdektelen, hiszen csak az eredmény számít. Biztos?

Milyen a sors: Takács Krisztián a szétúszás után nem jutott az 50m gyors döntőbe,

miközben a szétúszásban a német sráccal az összesített legjobb 4. és 5. időt úszták meg.

(fészbuk fociVB beírás)

A döntőben két magyar lehet benne, a harmadik helyezett már – ha magyar – nem juthat tovább. Az elődöntőben négyen lehetnek egy országból. Még sem csak az eredmény számít? A német fociválogatottban mindenki német állampolgár, de születés-származás tekintetében alig van echte dajcs ! : ) A sportvilágban elég régóta ismert módszer a nemzetiségváltás, aminek komoly befolyása van egy-egy sportoló nyilvántartható eredményére. Egy író írhat az asztalfióknak, és halála után is publikálhatók a művei, de egy ország harmadik legjobbja hiába jobb a többi ország legjobbjánál. Vagy emlékezzünk a Polgár lányok esetére a Magyar Sakkszövetség akkor vezetőségével. Csak a tudás számít? Biztos?

Most fejeződött be a 3 méteres női műugrás. Barta Nóta harmadik, Gondos Flóra hetedik. Köszönjük lányok! Nóra komoly műtéten van túl, utána le kellett adnia még 10 kilót, ebben sokat segített a kis vizsla, aki most is itt van a drukkerek között. Másfél évi mentális munka sokat kivett belőle, ezért nem csoda, hogy kihagyott a nekifutás végére. Az, hogy az előtte állóknak még nagyobb kihagyása volt, az hozta fel őt a dobogóra. Elég sokan rontottak ma. Négy éve volt már bronz, de a mostani mégis más színű : – ). Ő komolyan vett a mondást, hogy ha az élet citrommal kínál,csinálj belőle limonádét  : – ) 

Barta Nóri ez valami gyönyörű volt! Aranyos bronz, köszönjük :)))!

Én is sírtam az eredményhirdetés alatt!

(fészbuk fociVB beírás)

Sportszerű-e azért drukkolni, hogy a mienk nyerjen? Ez ugyanaz, mintha azért drukkolok, hogy másik veszítsen, rontson, legyen rossz napja? Matekban a mínusz szor mínusz az plusz. Itt nem. A jó eredmény szükségképpen a másik rosszabb eredményét jelenti. Ez a verseny. Ha ketten úsznak egymás mellett, akkor az egyik jobb – a másik a bal pályán úszik. Volt olyan selejtező, ahol egy versenyző volt a medencében. Eredetileg két másik is lett volna mellette, de azokat kizárták, mert olyan is van. Egy magyar sportoló pl. bemutatott a verseny után egy ujjat, és ennek majd komolyabb következményei lehetnek. Ez is lehet kizárási ok – vagy más. (Cartman: Szeretlek tite… Vagyis csesszétek meg!) Gondolom a biztonsági váltás fogalmát már hallották az úszóváltókkal kapcsolatban. „Annyira jól sikerült a váltásod, hogy azt hittük kizárnak!" – mondta a riporter a futam utáni beszélgetésnél. A rajtkőn álló versenyző ugyanis nem látja az előtte úszó versenyző érkezési beütését, mert takarva van előtte a rajtkő alja. Tehát meg kell saccolnia, az utolsó pár méter alapján (amikor még látja), hogy mikor fog beütni. Ha túl hamar indul, kizárják, ha túl későn, hogy ne zárják ki, akkor meg időt veszít. A megfelelő idő MTR módszerrel való kiszámítása adja a biztonsági váltást [MTR módszer: Műszaki Tudományos Rekeszizom, lm. hasra ütés].  

Ha ketten úsznak egymás mellett, az lehet jó (felhúzza az egyik a másikat), lehet rossz (nagyon zavart az, hogy folyamatosan a felvert vízben voltam), és ennek a két lehetőségnek még nagyon sok változata van. A paralimpikonok esetében viszont előfordul, hogy valóban csak egy versenyző futja le a távot, és mindenki neki drukkol. A különböző csonkolások, hátrányszámítások miatt következhet be az, hogy az adott helyzetben (távon) nincsen összemérhető versenyképességű sportoló, és akkor az egyedüli ellenfél a hossz és a stopper. Azok is nagyon kemény ellenfelek lehetnek!

Persze lehet ellenfél az íróasztal mögött is! Nem feltétlenül rosszindulat miatt, csak mert a szabál az szabál! Egy magyar úszó fiunk az elődöntőn túljutott, de a döntőn már nem lehetett itt, mert a szingapúri ifjúsági olimpiára kellett elutazni. Egy külföldi sporttársa egy nappal tovább maradhatott, és csak a döntő után ült fel a szingapúri gépre. Lehet hogy nekik sikerült a jegyet elcserélni, nekünk meg nem?

Ja, és csak megjegyzésképpen. A Face Book! Az emberi kommunikáció újabb alkalmazásszintje. A barlangrajzok digitális utódja. Már – egyes felmérések szerint – az e-mail információátviteli mennyiségénél több info megy át a közösségi oldalakon. Lájkolok, diszlájkolok, megjegyzek, hozzászólok, belépek, odaírok .. Másképpen, de több. Lehet hogy a rengeteg mailware (levélszemét) megszűnésének az lesz a nem várt módja, hogy leállunk a levelezéssel? Szóval a Foci VB televíziós közvetítése mellett a Face book-on létrejött egy sportkedvelő csoport (a meglepő 2010FociVB néven). Itt a királyi TV közvetítéseivel, a sporteseményekkel kapcsolatban nyüzsögtek az információk. A VB végeztével ugyanazok a televíziós emberek ugyanezen a helyen elkezdték az Úszó Európa Bajnokság anyagait közölni. (Link a cikk végén). Volt pár szó arról, hogy lehetne – kellene csoportot váltani, megszüntetni, újat létrehozni – végül minden és mindenki maradt. Newton első szociális törvénye, a tehetetlenség. Tehát az úszó EB-vel kapcsolatos információk a 2010FociVB fészbukos csoportban érhetők el. A nyelv rugalmas, és nem csak a karrierépítés folyamán. A hagyományos felületük (telesport.hu) is lassan átveszi a fészbukos kapcsolattartási webkettes szintet: egy-egy cikken belül a napi versenyek várható időpontjai is olvashatók (A Telesport szakírói a következő számokra és versenyzőkre hívják fel a nézők figyelmét (a megadott futamkezdési időpontok tájékoztató jellegűek, előfordulhat csúszás . . . ) .

– Nagyii nem láttad a gyógyszeremet? Az volt ráírva hogy LSD.

– Sza.ok én most a gyógyszeredre, inkább segíts kizavarni ezt a k..va sárkányt a konyhából!

Egy másik technikai téma, a dopping. Hogy az nem technika? Ugyan már! Lacourt 100m-es háton megúszta azt az eredményt amit egykor a csodaruhában teljesített. Eddig ő az egyetlen. aki erre képes. A tavalyi szintek alatt úsznak a többiek. Az új technikai előírás doppingnak (tiltott teljesítményfokozó eszköznek) minősítette azt a ruhát, amit az elmúlt években használtak vízi sportolók. Míder jellegű szorítófelület, amivel a légellenállás csökkenthető volt, igaz pár borda is eltört, és egyesek légszomjra panaszkodtak, miután újra kaptak levegőt. A dopping nem egyértelműen olyan tabletta, amitől a vékony lányka NDK-s telefonfülkeméretűre duzzad, és a véréből kimutatható a hatóanyag. A vérdopping pl. saját vér levétele csúcsformában, és visszatöltése a verseny előtt. Semmi idegen anyag. Azután van idődopping. Nincs? Hogyne volna! A doppingvizsgálati kötelezettség előír a sportolónak tartózkodásbejelentési kötelezettséget, mintaadási kötelezettséget, megjelenési kötelezettséget. Ha megjelenik egy váratlan ellenőrző bizottság, és nem talál a szállóban, mert te a televízióban vagy esetleg az ENSZ-ben, és tárgyalsz, vagy riportot adsz, akkor megszegted a bejelentési kötelezettséget. Volt ilyen a magyaroknál!  Ez doppingvétségnek minősül!  A szabály néha fura dolgokat produkál. A Donald kacsa képregények be voltak tiltva Finnországban, mert a kacsán nem volt nadrág…:D  A televízóban most hallottam, hogy engedély nélküli lett a nagymágocsi öregek otthona. Az ottlakók jól érzik magukat, a róluk való gondoskodás megfelelő, a jogszabálynak nem felel meg a nyilvántartás: a gondozási és az eltartási szerződések eltérései miatt havonta magas büntetésekkel sújtják az otthont. Ez valami ki kit sújthat verseny? Vagy az új magyar sújtásos ruhafazonhoz ez illik? Még az is lehet, hogy jogilag igazuk van. De akkor az a jog az nem életszerű! De erről nem egy idősgondozónak kell gondoskodnia! A folyószabályozás tekintetében a klímaváltozás miatt már nem érvényesek a régi paradigmára épülő katasztrófavédelmi rendszerek.A dietetikai előírások a folytonosan növekvő környezetszennyeződés miatt folyamatos felülvizsgálatra szorulnak. Már régóta nincsen a héjában vitamin, ott a lerakódott növényvédőszerek találhatók. Az olimpiai doppingellenőrzések ötéves hatályosság miatt nem tudjuk megmondani, hogy az elmúlt olimpiának kik az érmesei, Öt évig nem végleges az eredmény. A pekingi olimpia óta is több magyar sportoló lett érmes úgy, hogy előtte állóktól elvették az érmet, és olyan is volt, akik már nem érmesek. Hogy lettél olimpiai bajnok? Szerdán délután jött egy levél a Doppingbizottságtól, hogy előresoroltak ezüstérmesnek.

A FociVb egyik témája volt a videóbíró. Itt, a vizeseknél van. A műugró kimászik a vízből, és megnézi a hatalmas kivetítőn lassítva az ugrását a nézőkkel és a bírókkal együtt. Aha, lábtartás, ritmus, térd.

Jobban látható és értékelhető. Igaz, a focinál nincs erre ennyi idő, de talán ha a bírók egyike ezzel foglakozna… Vagy lenne még egy bíró, aki csak ezzel foglalkozna … Bár volt olyan, aki a gólvonalat nem látta, pedig ott állt mellette – igaz takarta a labda. A Jabuláni.  Ami sokak szerint használhatatlan, bár a készítője szerint tökéletes. Nem kellene minden csapatba egy Adidas kapus?

Van az esélylatolgatásnak egy speciális, igen jól látható és nehezen kezelhető területe, a paralimpikonok, a fogyatékos sportolók helyzete.  Egy bonyolult rendszer segítségével kiszámítják, hogy a különböző fogyatékosságok hogyan mérhetők össze, és utána valóban azért szorítunk, hogy versenyző teljesítse a távot. Ez a szép benne. De ahhoz, hogy teljesítse, kellene sportolási lehetőség, ami már mindennapi pénzkérdés, és ebben a mi országunk is fogyatékos. Volt olyan edző, aki elmondta, hogy két sportolót készít fel: egy fogyatékost és egy egészségest. A két sportoló egymással jól kijön, segítik egymást, jó hatással vannak egymásra, de ez csak a magasan kvalifikált élsportolóknál van így. Egy középsúlyosan fogyatékos, vagy komolyabban csonkolt versenyző fizikailag, pszichikailag és edzésmetodikailag is más körülményt igényel, mint egészséges társa. Elvileg egyenrangúak. Az elv gyakran csak elnevezés. Ismeri a SATAN elnevezést? Igen? Maga is informatikus? A Security Administrator Tool for Analyzing Networks egy alkalmazás, amivel a hálózat biztonsági elemeit lehet vizsgálni. Hogy nem erre gondolt? Nahát! Mikor egyenrangú két sportoló? Ha mindkettő százados? Ha mindkettőt Kiss Laci bácsi edzősége alatt dolgozik? Hogy ő nem tud egy kettős lábcsonkolásúval mit kezdeni? Hát akkor?

Gyakorlatilag sok sportintézménybe, sportvezetői irodába nem lehet kerekesszékkel bejutni. A lépcső szegregál. Lépcső mongyon le?

http://www.montazsteahaz.hu/ Montázs teaház: itt dörzsvendég vagyok – fal mellett ülök

http://www.telesport.hu/ először csak ugyanaz máshol, de mára már más is van, ugyan ott!

http://sportgeza.hu/sport/2010/08/14/mutina_agnes_nagyot_hajrazott_a_bronzert/ az új konkurencia, és nagggyon jó!

http://www.facebook.com/home.php?#!/2010focivb webkettes már embéegyes minőségben : – )

http://www.pepsifoci.hu/live/nb1_ftc_honved_20100815 karakteres meccsközvetítés – nem jó (mert kikapunk) de van, és kis sávszélességen is átjön

http://staff.washington.edu/dittrich/misc/satan/ ez a satan nem az a satan : – )

http://www.digibiz.hu/rupert-murdoch-orszagos-napilapot-indit-tablet-es-okostelefon/20100814 A következő EB-t már telefonról nézzük? Ja, már a mostanit is lehetett volna?

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.