2013. október 17-én az Országos Gárdonyi Emléknap alkalmából különleges programmal készül Eger városa. A dátum 2002 óta egyúttal az Egri Vár napja is, így a hagyományos programelemeket kreatív korhű bemutatók kísérik az Egri Vitézlő Oskola közreműködésével.

 

2013. október 17-én az Országos Gárdonyi Emléknap alkalmából különleges programmal készül Eger városa. A dátum 2002 óta egyúttal az Egri Vár napja is, így a hagyományos programelemeket kreatív korhű bemutatók kísérik az Egri Vitézlő Oskola közreműködésével.

 

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából a Gárdonyi ház kertjében időkapszula kerül elhelyezésre. A kapszulában számos közéleti személyiség helyez el a jövőnek szóló tárgyi üzenetet, illetve bekerül a Gárdonyi Emlékév minden „írásos emléke" is. A kapszulát beton-fedéssel lezárják és emléktábla kerül rá, egészen az író születésének 200. évfordulójáig, 2063. augusztus 3-ig, mikor az utókor felfedheti annak tartalmát.

 

A Dobó téri gyülekező után 9 órakor elindul a felvonulás a várba az Egri Vitézlő Oskola vezetésével. 10:30 órakor kerül sor az Országos Gárdonyi Emléknap ünnepélyes megnyitójára az Ágyúdombon, ahol köszöntőt mond L. Simon László az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, országgyűlési képviselő és Habis László Eger MJV polgármestere, országgyűlési képviselő, és Dr. Ternyák Csaba egri érsek.

 

A Népmese napja alkalmából rendezett rajzpályázat és a Tollal a csillagokig – országos irodalmi vetélkedő eredményhirdetése után elhelyezik a Gárdonyi emlékeket az időkapszulában, majd díszkísérettel viszik át a Gárdonyi Emlékházba.

 

Délben Koszorúzás a Hősök termében és Emléktábla avatás az Egri Vár Pantheonjában Gárdonyi Géza tiszteletére.

 

Este 6 órakor a Líceum Kápolnában koncert az országos Gárdonyi Emléknap tiszteletére és az egri hősök emlékére. Közreműködik: Réz Lóránt orgonaművész, Kóródy Anikó operaénekes, a Cantus Agriensis Gergely Péter Pál vezetésével és az Egri Érseki Fiúkórus Schmiedmeiszter Szilvia vezényletével.

 

Egész napos kísérőprogramként Múlt a Jövőben címmel az Egri Kulturális és Művészeti Központ Vitkovics Alkotóháza és a Heves Megyei Honismereti Egyesület festőnapot tart az Egri Várban. Az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének köszönhetően festővásznak kerülnek elhelyezésre, melyen kicsik, nagyok egyaránt kibontakoztathatják művészi tehetségüket és múltba vagy épp jövőbe repítő képzelőerejüket.

 

Ingyenesen látogatható kiállítások (10 órától 16 óráig): Az egri vár története, Az Egri Képtár, Börtönkiállítás.

A vármúzeum kiállításai és a programok szabadon látogathatók.

A kazamata látogatása egységesen: 600 Ft/fő.

Csak ezen a napon látható Imre király sírboltja és a Török kert.

 

A programok eső esetén is megrendezésre kerülnek.

 

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Agria Park Bevásárlóközpont

Együttműködő Partnerek: Eger Vára Barátainak Köre Egyesület, Egri Vitézlő Oskola

 

2013. október 17.

Az Egri Vár napja

Gárdonyi Géza Emléknap az Egri Dobó István Vármúzeumban.

 

www.egrivar.hu

www.oszifesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük