Kulturális és szórakoztató programokkal várják a látogatókat pénteken és szombaton a Békés megyei Szabadkígyóson, a Kígyósi Kastélyjátékokon, amelyet a Wenckheim-kastély parkjában rendeznek.

Kulturális és szórakoztató programokkal várják a látogatókat pénteken és szombaton a Békés megyei Szabadkígyóson, a Kígyósi Kastélyjátékokon, amelyet a Wenckheim-kastély parkjában rendeznek.

    Balogh József, a település polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a program részeként újraszentelik az önkormányzat fenntartásában lévő Wenckheim-kastély felújított családi kápolnáját.
    A kastélyt a 200 éve született Ybl Miklós tervezte, így az idei emlékév keretében pénteken szakmai programot tartanak. Ezután avatják fel a Magyarok Nagyasszonya névre keresztelt felújított családi kápolnát, amelyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szentel újra. A carrarai fehérmárványból faragott oltár asztali fülkéjében az önkormányzat újra elhelyezte a 154-ben mártírhalált halt I. Pius pápa-ereklyét.
    A Wenckheim-kastély kezelői jogát az önkormányzat két évvel ezelőtt kapta meg az államtól. Az 1875 és 1879 között neoreneszánsz, eklektikus stílusban épült kastély tervezője Ybl Miklós. A főúri család a második világháború végéig volt az épület tulajdonosa, majd az államosítás után iskolaként funkcionált 2011-ig. A kastélyt kezelő önkormányzat vállalta, hogy pályázati forrásból és önerőből helyreállítja a kastélyt és gondoskodik a hasznosításról.
    A polgármester elmondta: az eltelt több mint két év alatt 50 millió forintot költöttek állagmegóvó és felújítási munkálatokra. Az önkormányzat kötvénykibocsátásból és egyéb bevételekből 200 millió forint fejlesztési forrást gyűjtött össze a kastély helyreállítására és az európai uniós által támogatott pályázati önerőre. Felújították a kápolnát, öt teremben felújították a régi parkettát, a tölgyfa burkolatú ebédlőt. Vásároltak korhű bútorokat és világítótesteket, kijavították a melléképületek tetőszerkezetét, a kitört ablakokat újraüvegezték. A munkálatok lassan haladnak, hosszú hónapokat vesz igénybe a szakhatósági engedélyeztetés. Sürgető lenne a külső falak helyreállítása és megóvása, az esőelvezető csatornák felújítása – jegyezte meg a polgármester.
    Kígyósi Kastélyjátékokat Magyarország egyik legszebb vidéki főúri kastélyának parkjában rendezik. A 25 hektáros őspark növény- és állatvilága természetvédelmi oltalom alatt áll. A kétnapos rendezvényen Szabadkígyóshoz kötődő Békés megyei képzőművészek mutatják be alkotásaikat. A közönség tárlatvezetéssel járhatja be az 1500 négyzetméteres épületegyüttes egészét, felmehet a kilátótoronyba, ahonnan a Kígyósi-puszta látványa tárul fel.
    Pénteken este a kastélyparkban a Princess együttes ad koncertet, fellép a Belencéres Néptáncegyüttes, lesz táncház is. Késő este Palmetta-koncertet hallgathat a közönség. Szombaton a gyerekeknek a Tihanyi Vándorszínpad tart előadást, emellett lesz koncert is.

brg \ brr

MTI 2014. július 13., vasárnap 15:33

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük