A hétvégén több mint háromezer-kétszázan keresték fel a még együtt látható Munkácsy-trilógiát a debreceni Déri Múzeumban – közölte az intézmény sajtóreferense vasárnap az MTI-vel.

A hétvégén több mint háromezer-kétszázan keresték fel a még együtt látható Munkácsy-trilógiát a debreceni Déri Múzeumban – közölte az intézmény sajtóreferense vasárnap az MTI-vel.

    Nehéz Attila csütörtökön jelentette be, hogy a képek nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába a Hamilton-galériába, és mivel a képet a következő napokban elő kell készíteni a tengerentúli szállításra, már csak vasárnapig látható együtt a trilógia Debrecenben.
    Az MTI tudósítója pénteken, szombaton és vasárnap is azt tapasztalta a helyszínen, hogy folyamatosan érkeznek a látogatók a Munkácsy-terembe, hogy még utoljára együtt tekinthessék meg a három nagyméretű képet: a Krisztus Pilátus előtt címűt, a Golgotát és az Ecce Homót.
    Voltak családok akik arra a hírre, hogy elszállítják a trilógia egyik darabját, átszervezték hétvégi programjukat, és távoli városokból, többen a Dunántúlról érkeztek Debrecenbe, hogy "elbúcsúzzanak" a trilógiától.
    Ugyanakkor számos látogató – az MTI érdeklődésére – annak a reményének adott hangot, hogy eredményesek lesznek a képek sorsáról folyó tárgyalások, és előbb utóbb végleges otthonra lel a trilógia mindhárom darabja Debrecenben.
    Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere is azt mondta pénteken, hogy nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátteret.
    Bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, aminek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében.
    Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.
    Az MTI tudósítójának értesülései szerint a Krisztus Pilátus előtt című képet hétfőn emelik le a falról, kiveszik a keretből, és egy nagyméretű hengerre felcsavarva csomagolják be, teszik ládába.
    A szállítmányt – amelynek július 24-éig kell megérkeznie a Hamilton-galériába – a Déri Múzeum kupolatermének ablakán keresztül daruval emelik majd ki és helyezik el a képet szállító kamionba.

btár \ bpt

MTI 2014. július 13., vasárnap 18:55

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük