A Design Terminál immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Gombold újra! kortárs öltözéktervezési pályázatot. 

A Design Terminál immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Gombold újra! kortárs öltözéktervezési pályázatot. 

2013-ban a pályázat már témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépi az országhatárt: 

a Gombold újra! ezúttal a közép-európai kulturális értékek indíttatására született pályamunkákat vár, a figyelmet a régió szellemi örökségére, a négy ország közös kulturális értékeiben rejlő lehetőségekre irányítva. 

Nemzetközi vendégeket várnak, akikkel a szervezők új, közép-európai jelentőségű divateseményt kívánnak életre hívni.

 

A „GOMBOLD ÚJRA!"  története

A Design Terminál a magyar kreatív ipar fejlesztéséért felelős állami intézmény, küldetése; elősegíteni a kreatív iparban tevékenykedő fiatalok hazai kibontakozását, s felhívni hazai és nemzetközi befektetők figyelmét a tehetségekben rejlő üzleti lehetőségekre.

A Design Terminál egyedülálló kezdeményezése a Gombold újra! pályázat, mellyel a fiatal magyar divattervezőket kívánja támogatni. Az első, 2011-es pályázat döntője az Európai Unió magyar elnökségének kísérőeseményeként zajlott, itt a fiatal tervezők a magyar viselettörténet által inspirált modern kreációkat mutattak be. A kezdeményezés sikere nyomán, 2012 tavaszán, a második alkalommal kiírt pályázat záró-rendezvényén a verseny legjobbjai mellett tíz, a szakmában már elismert magyar divattervező is bemutatkozott a szélesebb nyilvánosság előtt, de helyet kapott a programsorozatban a divat és az üzlet kapcsolatát vizsgáló konferencia és vásár is. 

 

A pályázatot immár két éve övező szakmai érdeklődés és közönségsiker arról győzte meg a szervezőket, hogy a Gombold újra! nem csupán folytatásra, de bővítésre is érdemes, így született meg a Gombold újra! Közép Európa elnevezésű koncepció, a Central European Fashion Days részeként. A regionális együttműködés gondolatának erősítésével, a nagyközönség figyelmének felkeltése után a cél;  a nemzetközi divatipar figyelmét is felkelteni a kreatív iparágak területén feltörekvő közép-európai tervezők iránt. Ennek jegyében, a szervezők a pályázók számára idén már a közép-európai értékeket és hagyományokat jelölték meg a verseny inspirációs forrásaként, a záróeseményen pedig, versenyen kívül, vendégül látják négy ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia fiatal divattervezőit is, 2013-2014 őszi-téli kollekcióikkal.

A szervezők remélik, hogy a fenti kezdeményezés, a régióbeli négy ország szakembereivel való  együttműködés révén erősödhet Magyarország, s Közép-Európa pozíciója a kreatív iparágak területén.

 

A „Gombold újra! Közép-Európa" pályázat: 

A pályázat célja, hogy közép-európai, cseh, lengyel, magyar, szlovák, vagy éppen általános közép-európai kulturális értékek és hagyományok által inspirált, kimagasló színvonalú ruhadarabok és kiegészítők szülessenek.

A jelentkezők a 2014-es trendekhez igazodva, a megadott inspirációs forrásokból kiindulva, öt darabból álló kortárs öltözék-kollekcióval, vagy kiegészítő kollekcióval pályázhatnak.

Több trendkutató ügynökség szerint, a következő 2-3 szezonban Közép-Kelet-Európa lesz az egyik legizgalmasabb inspirációs forrás a divatvilágban, a pályázat tehát nem is lehetne aktuálisabb. 

Mitől lehet jellegzetes a közép-európai országok divatja? Vajon megjeleníthetők-e az öltözködésben a közép-európai kulturális értékek oly módon, hogy az eredmény a nemzetközi trendekbe illeszkedjen?  A pályázóktól ezekre a kérdésekre is választ várnak. 

A pályázaton csak magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személyek és magyarországi adószámmal rendelkező jogi személyek, ill. jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek vehetnek részt. Ugyanakkor a versenyt lezáró divatbemutatón a régióból felkért tervezők is bemutatják kollekcióikat.

 

Kategóriák

A jelentkezők szakmai előmenetelük alapján "Newcomer" (új tehetségek), ill. "Oldhands" (olyan feltörekvő tervezők, akik készítettek már legalább négy kollekciót) c. kategóriákban indulhatnak. 

A pályázók mindkét kategória esetében az Öltözék-, vagy a Kiegészítő kollekció alkategóriák közül választhatnak.

Az Öltözék kollekció, ill. a Kiegészítő kollekció tervezése esetében is öt teljes öltözékkel, vagy kiegészítővel lehet pályázni (egy öltözék több ruhadarabot is tartalmazhat). Az öt-darabos kollekcióból egy darabnak az inspirációs forrásokat alapvetően megjelenítő látványöltözéknek, ill. látvány-kiegészítőnek kell lennie, a további négy darabnak pedig az előbbi leképezéseként kell hordható darabbá összeállnia, melyek együttesen, egy mini-kollekciót alkotva mutatják be a pályázó tervezői képességeit.

A pályázaton való részvételhez 2013. április 2-ig kell regisztrálni a www.gomboldujra.hu  weboldalon, s oda a pályázati anyagokat feltölteni. 

 

Értékelés  

 

A beérkezett pályázati anyagokat neves szakértőkből álló terv-zsűri, ill. nemzetközi döntő-zsűri értékeli, és választja ki a kivitelezésre érdemesnek ítélt kollekciókat az alábbi szempontok alapján: 

igazodás a 2014-es trendekhez

a kiválasztott inspirációs forrás(ok) felhasználásának módja 

a kiválasztott inspirációs forrás ( ok) indirekt megközelítése

a kollekció felépítettsége, egységessége

a kivitelezés minősége 

 

A zsűri

 

Tervzsűri

Zsótér László, rektorhelyettes – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest 

Anda Emilia, divattervező – ANDA

Wojciech Dziedzic, a Divat Tanszék vezetője – School of Form, Poznan, tanár – Central Saint Martins, London

Harmati Hedvig, a Textil Tanszék vezetője – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest 

Olo Krizova, a Prague Fashion Weekend művészeti igazgatója

Simonovics Ildikó, művészettörténész, a "streetfashionbudapest" kurátora 

A Slovak Fashion Council vezetőségének képviselője  (egyeztetés alatt)

 

Döntőzsűri 

Az InStyle International magasrangú képviselője (egyeztetés alatt)

Jacek Klak, a Lodz Fashion Week ügyvezető igazgatója (egyeztetés alatt)

Kopek Gábor, rektor – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest 

Luu Anh Tuan, divattervező – Anh Tuan

Sebestyén Márta, magyar népdalénekes, UNESCO Művész a békéért

Maria Straneková, divattervező – Mayamay, tanár – Thomas Bata University, Zlín 

Szűcs Péter, főszerkesztő – InStyle Magyarország, Fashion Issue

Zoboki Gábor, építész – ZOBOKI-DEMETER & Társai Építésziroda 

 

A nagyszabású divatshow keretében rendezett eredményhirdetés 2012. június 8-án, szombaton zajlik a Millenárison.

 

Díjazás

A Gombold újra! Közép-Európa pályázatának győztesei minden eddiginél komolyabb szakmai díjakban részesülnek, az alábbiak szerint:

 

NEWCOMER – új tehetségek

A kategória győztesének segítséget biztosítanak saját márkája beindításához, mely magában foglalja saját kisarculatának megterveztetését és kollekciója lookbook- és imázs-képeinek elkészítését egy professzionális fotóssal. Emellett a kategória győztese szakmai gyakorlatot tölthet egy ismert divattervező műhelyében, valamint bemutatkozhat a brno-i STYL, illetve STYL -KABO szakvásáron.

 

OLDHANDS – feltörekvő tervezők

A kategória győztesének bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a 2014-es Párizsi Divathét ( Ősz-Tél) kísérőrendezvényén, a ZipZone showroomban, ehhez a 2013 őszi Premiere Vision szakvásáron anyagvásárlási költségkeretet biztosítanak, valamint finanszírozzák egy 15-20 darabból álló mintakollekció gyártását. 

 

2013-ban a Gombold újra! Közép-Európa támogatói sorába lépett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), melynek fő feladata a befektetés-ösztönzés, valamint a közép- és kisvállalkozások exportfejlesztése. Ennek jegyében a HITA kiemelten fontosnak tartja a nemzetközi színvonalon dolgozó magyar divattervezők – így a leendő nyertes pályázók – külpiaci érvényesülésének, nemzetközi kitörésének támogatását: ezért a Hivatal 500-500 ezer forinttal járul hozzá az Oldhands kategória Öltözék-, ill. Kiegészítő-alkategóriájában legjobbnak bizonyuló tervezők megjelenéshez a párizsi ZipZone Showroomban. 

 

A fentieken túl, az esemény szponzorai ebben az évben is több értékes különdíjat osztanak ki a döntősök között. 

 

A záróesemény 

CENTRAL EUROPEAN FASHION DAYS

A Gombold újra! Közép-Európa záróeseménye Central European Fashion Days néven kerül bevezetésre a nemzetközi közönség körében. A június 8-i rendezvény magában foglalja a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntőjét, a régió országaiból meghívott tervezők bemutatóját, a szakmai konferenciát és a vásárt is.

 

A szervezők célul tűzték, hogy a jövőben a meghívott tervezők bemutatója, valamint a verseny nemzetközi tematikája és zsűrije mellett a pályázat résztvevői köre is nemzetközivé váljon, ezzel létrejöjjön egy minden elemében regionális jelentőségű, új divatesemény.

A Central European Fashion Days ezzel középtávon alkalmassá válhat a magyar és más közép-európai tervezők nemzetközi bemutatkozására, egyúttal növelheti Magyarország és Budapest esélyeit a régió kreatív ipari csomópontjának címéért folytatott versenyben.

 

 

Fontosabb időpontok

2013. február 5. – Sajtótájékoztató / Regisztráció kezdete 2013. április 2. – Jelentkezési határidő

2013. április 5-6. – Tervzsűrizés I.

2013. május 13. – Kivitelezési határidő

2013. május 17-18. – Tervzsűrizés II.

2013. június 7. – Döntőzsűrizés / VlP fashion night 

2013. június 8. – Divatbemutatók, eredményhirdetés 

2013. június 9. – B2B találkozók 

 

További információk és pályázati kiírás:  www.gomboldujra.hu   

Kapcsolat: sajto@designterminal.hu  

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük