A távol-keleti emberek számára a Holdújév a legjelentősebb ünnep. Közép-Kelet-Európa legnépesebb kínai kolóniája hazánkban él, érthető tehát, ha az idén már egész napos fesztivállal üdvözlik a Holdújév beköszöntét.

A távol-keleti emberek számára a Holdújév a legjelentősebb ünnep. Közép-Kelet-Európa legnépesebb kínai kolóniája hazánkban él, érthető tehát, ha az idén már egész napos fesztivállal üdvözlik a Holdújév beköszöntét.

A Holdújév előestéjén, 2013. február 9-én, szombaton a Buddha-Bar köszönti a Kígyó évét – jelentette be Angelus Barbara, a Buddha-Bar Hotel PR és marketing igazgatója. A pán-ázsiai konyhát kínáló étteremben az Ázsiai Holdújév alkalmával különleges Buddha-Bar menüválogatást kínálnak szerencsesütivel, a vacsorát hagyományos kínai teaceremónia követi. Az étterem felett található elegáns Buddha-Bar Lounge-ban 21 órától Holdújév Party-n az ázsiai hagyományokat oroszlántánc, pávatánc mutatja be. A hölgyvendégeknek 21-24 óra között egy ajándék „Year of the Snake" koktéllal kedveskednek, ami bizonyára meghozza a szerencsét a kígyó évében, mert csupa olyan alapanyagot mixelnek bele, ami a kínai hagyományok szerint jó szerencsét, gazdagságot, boldogságot hoz az embernek. A vodka alapú koktélba sárgabarack likőr, licsipüré, gránátalma-szirup, szilvalekvár, narancslé, citromlé kerül.

A 17 évvel ezelőtt alakult, és azóta a világ 15 országában jelenlévő, világszerte ismertté vált cég 2012 nyarán érkezett meg Budapestre Párizs, Dubai és Monte Carlo után. A gyönyörűen felújított Klotild Palotában, a Ferenciek terén kapott helyet az ötcsillagos Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace. Külön bejárattal a Váci utcáról nyílik a Buddha-Bar étterem, és a felette található lounge & bár. A divatos és kifinomult belsőépítészeti megoldások – beleértve az óriási Buddha szobrot is – a rendkívüli kiszolgálás, az ázsiai, csendes-óceáni partvidék konyhájának kínai, thai, indiai, japán, kaliforniai fúziója, valamint jellegzetes Buddha-Bar sushi kínálat garantálja, hogy minden vendég felejthetetlen gasztronómiai élményben részesüljön.

A tájékoztatóra meghívott vendégeket a Professional Chung Hop Kuen Kung Fu csoport kombinációs harci technikák látványos bemutatójával fogadta. Ennek során képet adtak a wu tang, tehát a belső stílus, valamint shaolin kung-fu egyes elemeiből, a rövid és a hosszú fegyverek használatából. Ilyen harcművészeti bemutatóra 2013. február 10-én, vasárnap, a Millenáris B csarnokában többször is sor kerül majd. Itt rendezik a Holdújév Kupa kung-fu versenyt, a Magyar ChanWu Szövetség, a Magyar Tradicionális Kung-fu és WuShu Szakszövetség tagjai pedig rövid programokkal várják az érdeklődőket.

A Magyarországon élő bevándorlók integrálásának elősegítése a legfontosabb célja a Szubjektív Értékek Alapítványnak – mondta el az alapítvány elnöke Lőrincz Marcell, aki egyben a fesztivál főszervezője is. A holdújévi fesztivál szervezésének ötlete két évvel ezelőtt merült fel. Szeretnék, ha ennek segítségével a magyarok jobban megismerhetnék az itt élő ázsiai embereket. Ne csak úgy tekintsenek rájuk, mint az olcsó boltok és büfék működtetőire. Az alapítvány tevékenységének eredményeként a Metropol újságban négyoldalas beszámoló is megjelenik a magyarországi ázsiaiak életéről.

Ezen a fesztiválon szeretnénk egybevonni a kínai és a magyar ünneplő közönséget – tette hozzá Cserkész Gábor, a Kínai Művészeti Központ elnöke. A Holdújév a legjelentősebb távol-keleti ünnep. Rendkívül fontosnak tartjuk az európai és ázsiai emberek üzleti, kulturális hátterének kölcsönös megismerését, nem csak azért, mert szívügyünk a keleti kultúra, hanem mert egyre inkább a nyugati világ alapvető műveltségének részévé is válik. A Holdújév Fesztiválon bemutatkoznak továbbá a kínai kultúrával és nyelvoktatással foglalkozó szervezetek és oktatási intézmények, de a szervezők könyvbemutatókkal, és a távol-keleti konyha remekeivel is készülnek. A „Rizspalánta" Óvoda a legkisebbeknek kínál majd színes műsorokat.

Kínában a Holdújév a család ünnepe – egészítette ki Ma-Ying, a Kínai Művészeti Központ alelnöke. Ilyenkor mindenki hazamegy, aki teheti. Aki pedig nem, az a barátaival tölti ezt a legvidámabb, legboldogabb napot. Hogy valóban az legyen, arról a szervezők jó előre igyekeztek gondoskodni. Az esti gálára 35 cirkuszművész érkezik Kína GuangXi tartományából, hogy elkápráztassa a közönséget. Mivel a fesztiválra a belépés ingyenes, erre a nagyszerű műsorra mindenkit várnak. A Holdújév Fesztivál nem titkolt célja: hagyományt teremteni. Bizonyos, hogy a résztvevő szervezetek és művészek felejthetetlen napot szereznek a látogatóknak.

Az idén ünnepli tizedik születésnapját az AsiaCenter, mely a rendezvény fő támogatója – árulta el Énekes Mónika, a Center marketing igazgatója. Szólt arról is, hogy a korábbi években – országos rendezvény híján – mindig megszervezték a saját Holdújév ünnepségüket, most viszont már egy igazi, nagy ünnepsége előmozdítói lehetnek. Az országos kezdeményezés az Európai Integrációs Alapból valósul meg, támogatja a hazánkban élő ázsiai kisebbséget, és emellett olyan szórakoztató programot nyújt kicsiknek és nagyoknak, ami rávilágít a kulturális különbségekre, de egyben közelebb is hozza Földünk másik felét. Az egész napos programon a táncos, zenés bemutatókon túl megismerhetjük a keleti gyógyászat titkait, egyes ázsiai sportok fortélyait, betekintést nyerünk a gasztronómiába és a teázás hagyományába. Jelenleg az AsiaCenterben a Xinhua Hírügynökség fotókiállításával találkozhatnak a látogatók, ami a Holdújév Fesztivál idejére szintén a Millenárisra költözik.

Valószínűleg sokan csak ezért mennek majd el a fesztiválra, hogy találkozhassanak dr. Chen Zhen professzorral, a Közép-európai Kínai Orvosi és Gyógyszerészeti Egyesület elnökével. Ő és még egy tíz kínai orvosból álló csoport vizsgálatokat, általános egészségfelmérést is végez a rendezvényen. A professzor szerint feltétlenül igaz a kínai közmondás: a világ legjobb orvosa önmagad vagy, a legjobb gyógyszer pedig a megelőzés! A várható átlagos élettartam Európában Magyarországon a legalacsonyabb. Változtatni ezen nagyon könnyű lenne. Szinte nem is kell hozzá más, csak boldogság! A rossz dolgokat ne engedjük be az életünkbe, ne emésszük magunkat, mások hibáit bocsássuk meg. Keressük tudatosan a boldogságot, melyhez a most kezdődő Kígyó Év különösen jó lehetőséget kínál.

www.facebook.com/holdujev

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük