2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gorbacsov Szent Ferenc sírjánál

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11135"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gorbacsov.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gorbacsov Assisiben" title="Gorbacsov Assisiben" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Gorbacsov Assisiben</strong></span></span>Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök Assisiben Szent Ferenc sírjánál imádkozott - közölte több hírügynökség. Hazatérte után Gorbacsov cáfolta a hírt, hogy hívő lenne, mondván: még mindig ateistának tartja magát.</p><p>

gorbacsov assisibenGorbacsov AssisibenMihail Gorbacsov volt szovjet elnök Assisiben Szent Ferenc sírjánál imádkozott – közölte több hírügynökség. Hazatérte után Gorbacsov cáfolta a hírt, hogy hívő lenne, mondván: még mindig ateistának tartja magát.

gorbacsov assisibenGorbacsov AssisibenMihail Gorbacsov volt szovjet elnök Assisiben Szent Ferenc sírjánál imádkozott – közölte több hírügynökség. Hazatérte után Gorbacsov cáfolta a hírt, hogy hívő lenne, mondván: még mindig ateistának tartja magát.

Gorbacsov cáfolta az orosz Interfax hírügynökségnek, hogy titokban keresztény lenne – írja a The Christian Post. „Az elmúlt napokban a médiában számos találgatás jelent meg állítólagos titkos vallásosságomról, a Sacro Convento rendházban tett látogatásom kapcsán. A félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy mindig ateista voltam és az is maradok."

Gorbacsov kereszténységéről azután terjedtek el hírek, hogy egy évvel a kommunizmus bukása előtt egy pártkongresszuson kijelentette: „a lelki újjászületés olyan fontos a társadalom számára, mint az oxigén" – írja a Chicago Tribune.

Ilyen előzmények után több hírügynökség következtetéseket vont le abból, hogy Gorbacsov múlt szerdán félórát töltött csendben Szent Ferenc sírja előtt.

Gorbacsov, akit egyébként ortodoxnak kereszteltek, elmondta: nem zarándokként, hanem turistaként tett látogatást a sírnál. Elismerte, hogy a vallás fontos szerepet játszik a társadalom életében, és úgy fogalmazott: szívesen keres fel ortodox templomokat Oroszországban, katolikus és protestáns templomokat az Egyesült Államokban és Európában, zsinagógákat Izraelben és mecseteket az arab világban. „De eddig még senkinek nem jutott eszébe, hogy ez alapján bármelyik vallás követőihez soroljon" – tette hozzá.

Az orosz ortodox egyházat nem érintette meg különösebben, hogy a volt orosz elnök Szent Ferenc sírjánál járt. „Gorbacsov inkább érzelmeit fejezte ki, mint hitét" – mondta II. Alekszij pátriárka szóvivője az orosz médiának. „Gorbacsov még úton van a kereszténység felé. De ha megérkezik, örömmel fogadjuk őt" – fogalmazott.

www.telegraph.co.uk

MK

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.