2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Grafológusok alkonya

3 perc olvasás

 

a kézírás napja

Az ember életében néha hosszú idő telik el anélkül, hogy a saját nevén kívül bármit is leírna kézzel, miközben a számítógépen, vagy a tabletten naponta hosszan nyomkodjuk a billentyűzetet. Jó lenne, ha nem két ujjal pötyögnénk, hanem tízzel és villámgyorsan, hibátlanul. Ehhez meg kellett volna tanulni a gépírást már gyermekkorban.

Bezzeg egyes finn iskolákban már nem tanítanak kézírást. Az oktatásügy úgy ítélte meg, hogy nincs értelme papírral, tollal vesződni egy olyan korban, amelyben minden a kommunikációs elektronikus eszközökről szól. Katri Karasma, a turkui egyetem professzora, a finn szakos tanárképzés vezetője szerint a tanulókat túlságosan megterheli, ha a kis- és nagybetűs folyó kézírás mellett a gépírást is el kell sajátítaniuk, ezért a hagyományos kézírás törölhető a tantervből. Ha az általános iskolás fakultatív módon akar kézírást tanulni, akkor a nagybetűs írást elsajátíthatja.

Az amerikai államok egy részében már nem kötelező az iskolásoknak a hagyományos folyóírást megtanulniuk, helyette a vakírás, a tízujjas gépelés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Az ott élő szakemberek szerint a jövőben úgyis mindent valamilyen gépen írunk majd, így felesleges elavult tudományokra oktatni a kicsiket.

A szakértők úgy vélik, hogy ezek a ma még ritkán alkalmazott módszerek a következő 15-20 évben általánossá válnak. A hagyományos kézi folyóírás elsajátításához 3 év kell, ez rengeteg felesleges idő. Szóval a jövő már világos, na de mi lesz a grafológusokkal? Erre teszek szerény gondolatkísérletet.

A kézírás helyett a digitális és az elektronikus aláírást fogják elemezni. Egy okmány hitelességét a papír minőségétől teszik függővé. Zaklató, fenyegető, vagy zsaroló levélnél a géppel írt betűket vizslatják. Például ha a betűtípus Times New Roman, akkor a levélíró csak fenyegetőzik, gyáva és nem mer továbblépni. Ha Arial Black, akkor büntetett előéletű gazemberre gyanakodnak, óvatosságra hívják fel a figyelmet, mert a szerző erősen agresszív egyéniség, aki be is válthatja fenyegetését. Ellenben ha Lucida Console-t használ, akkor perverz, de ártalmatlan kukucskáló.

Akkor mi a megoldás? A grafológusok képezzék át magukat kriptográfussá, titkosírás megfejtővé. Idő van bőven, a szakemberek úgy vélik, hogy a finn és az amerikai minta a következő 15-20 évben válik elkerülhetetlenné és általásossá. Addig is emlékezzünk meg minden január 25-én a Kézírás Világnapjáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.