2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Guernsey

2 perc olvasás

belyeg_2.jpgGuernsey 27 pennys postabélyege  

Mint hajdani bélyeggyűjtő, szívesen keresgélek a neten bélyegeket. Ráleltem egy csodálatos motívum gyűjtemény weboldalára. Kutyák bélyegen a világ minden tájáról. Gondoltam, megkeresem törpe schnauzer kutyánkat, hátha valamelyik bélyegen rajta van. Találtam is egyet, letöltöttem és vizslatni kezdtem.

   A kibocsátó ország Guernsey. Soha életben nem hallottam róla. Földrajzi hiányosságaimat semmibe véve létezik. Franciaország északi határától nem messze egy kis szigetállam a La Manche csatornában. (Jerseynek is nevezik.)  Területe 63 négyzetkilométer, lakóinak száma 100.000 fő. Van önálló törvényhozásuk, bírósági rendszerük és kormányzatuk. Lakói a Brit Birodalom polgárai, katonai védelmüket az Egyesült Királyság látja el és képviseli őket nemzetközi szervezetekben. Ennélfogva az Európai Unió tagja. Főkormányzója a 79-éves Sir John Foley tábornok, miniszterelnöke a 88-éves Laurie Morgan asszony.

   Gazdasági életének alapjai a turizmus és a tengeri kereskedelem. Egy főre eső GDP 40.000 $, (Magyarország: 12.240 $.) A sziget legfőbb bevétele nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokból (offshore cégek) származik. A minimális adók és a vámmentesség népszerűvé tette a befektetők számára. A bankok kamatmentesen adnak hitelt, némi kezelési költséget felszámítva.

   Guernsey közútjainak hossza 200 km, vasútvonalainak hossza 5 km. Két kikötője és két repülőtere van, bármilyen gép fogadására. Budapest-Guernsey közötti távolság 1600 km, a repülőjegy ára 70.000 forint.

   Guernsey államnak van még egy nevezetessége, pontosabban egy világhírű ember kötődik hozzá. Gerard Durrel (1925-1995), aki forradalmasította az állatvédelmet, állatgyűjtést, állattartást. Megalapította a korszerű Jersey Állatparkot, elsősorban a veszélyeztetett fajok megmentését célozva. Az állatpark anyagi fedezetét örökségéből és könyveinek jogdíjából fedezte.

   Csak magyar fordításban 45 könyve és hangoskönyve jelent meg. A Családom és egyéb állatfajták c. könyvéből 2005-ben 90-perces  angol filmvígjáték készült, hazánkban is bemutatták nagy sikerrel.  Alapítványai a világ számos helyén segítettek a veszélyeztetett fajok megóvásában, szaporításában, az ott élő lakosság, elsősorban a gyermekek felvilágosításában, oktatásában.

 

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.