A Moha Kultúrtér és Kávéházban februárban elindult tavaszi pezsgés márciusban tovább fokozódik. Kiállítás finissage, Godot Irodalmi Est, „Bor, szabadság, művészet", zene és egy újdonság a Moha Mini várja a héten is az érdeklődőket. Természetesen kávézás közben megtalálja Ön a Godot Filmklubot is.

 

A Moha Kultúrtér és Kávéházban februárban elindult tavaszi pezsgés márciusban tovább fokozódik. Kiállítás finissage, Godot Irodalmi Est, „Bor, szabadság, művészet", zene és egy újdonság a Moha Mini várja a héten is az érdeklődőket. Természetesen kávézás közben megtalálja Ön a Godot Filmklubot is.

 

Elsőként tekintsék meg a Filmklub heti ajánlatát.

Március 19. kedd: Törvénytől sújtva (amerikai, Jim Jarmusch, 1986, 107')

Az amerikai függetlenfilm koronázatlan királya (ld. pl. Halott ember) nemrég töltötte be 60. évét. Florida után ezúttal a nem kevésbé kietlen New Orleansba és a környező lápvidékre látogatunk (hommage à David Finch). Itt töketlenkedik 3 antihősünk (John Lurie, Tom Waits, Roberto Benigni), akiket a sors egyazon börtöncellában hoz össze.

Nem sokáig… Egyszer kopp, másszor hopp!, avagy az élet még Amerikában is lehet néha habostorta! – angol nyelven, magyar felirattal.

 

Március 20. szerda: Oblomov néhány napja (orosz, Nyikita Mihalkov, 1980, 136')

Kedvcsinálónak következzen mindjárt Mihalkov másik legzseniálisabb alkotása: a „felesleges emberről", akit éppen idealizmusa és az elveszett gyermekkor iránti vágyakozása gátol a cselekvésben, tervei megvalósításában, s aki bár a jövőbe lát, mégis inkább a múltba tekint (szóval a mi patópálunknál némiképp összetettebb figura)… Goncsarov klasszikus regényének esszenciális eszenciája, ihletett és elmélyült mozgóképre álmodása.

(orosz nyelven, magyar felirattal)

 

Március 21. csütörtök: Tristana (spanyol, Luis Buñuel, 1970, 98')

A Nagy Hispán Mágus pont egy évtizeddel az egyházi körökben méltán botránykeltő Viridiana után ismét szülőhazájában forgatta – megintcsak Galdós (a „spanyol Balzac") egy másik, de igencsak rokonlelkű műve alapján – ezt a női Trisztán-parafrázist. Lélektani szempontból is tökéletes látlelet a szeretet és a gondviselés álarca mögött rejlő (férfiúi) gyarlóságról, a tiltott gyümölcs utáni beteges sóvárgásról, mely óhatatlanul maradandó torzulásokhoz vezet… Címszerepben Catherine Deneuve, partnerei Fernando Rey és Franco Nero. – spanyol nyelven, magyar felirattal.

 

Belépő: 500 Ft – vagy bérlet is váltható (4.000 Ft / 10 tetszőleges alkalom).

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmész. (további információ hétköznap 10 – 18 ó: +36 70 238 7583).

A filmek este 7 órakor kezdődnek.

 

Ezek után nézzük a többi programot:

 

2013. március 19. kedd.

18:00'Lélekáttűnések' Finissage

Horvát Helén Sára grafikusművész tárlatának záró eseménye.

19:00 – Godot Irodalmi Est

Múlt – Elitképzés az Eötvös Kollégiumban

A XI. kerület frekventált helyén párizsi mintára hozták létre az Eötvös József Kollégiumot, eredetileg abból a célból, hogy támogassák a szegényebb sorsú tehetségeket, hogy az ország középiskolái számára kiváló középiskolai tanárokat neveljenek. Az Eötvös Kollégium később zárt légkörével és furcsa strukturált és titkokat őrző fegyelmével a kulturális elitképzés egyik központja volt. A magyar szellemi élet meghatározó fóruma, a tanár és tudósképzés központja volt, a háború után egy tollvonással megszüntették és csak az 1960as évektől kezdődött el újra a feléledése. Emlékeket hallgatunk meg íróktól, irodalmároktól, akik a kollégium tagjai voltak.

Beszélgetés a régi Eötvös Kollégium tagjaival, kutatókkal és családtagokkal.

Film az Eötvös Kollégiumról.

(Réz Pállal otthonában készítenek hangfelvételt), Czapáry Endre, Hankiss Elemér, Horváth László, Lator László, Kelevéz Ágnes, Keszthelyi Lajos, Magay Tamás, Ritoók Zsigmond, Ruttkay Zsófia, Sárosi Bálint, Tomasz György
Moderátor: Czapáry Veronika

 

2013. március 22. péntek.

18:00 – 'Bor, szabadság, művészet…'

Szabó Csaba organista kiállításának megnyitója

Megnyitja: Demeter Zoltán, borász

Közreműködik: Bese Botond bőrdudán

 

2013. március 23. szombat.

17:00 – Mester és tanítványai

A négy Szalóky….

Egy igazi zenészcsalád bemutatkozása. A brácsától a harsonán át a trombitáig….avagy nagyapa, fia és az unokák, akik mindannyian egy nyelvet beszélnek: a ZENE NYELVÉT.

Az apuka a Benkó Dixieland bandben harsonás.

 

19.30 – Blues Tradition: Kovács Ági Band

Az ismert énekesnő és zenekara hosszabb szünet után a rajongók legnagyobb örömére néhány éve ismét koncertezik. Az új repertoárban jellemzően a New Orleans stílus kerül előtérbe. A jazz és blues kedvelői számára az este különleges zenei élményt ígér.

Közreműködnek: Kovács Ági – ének, Demko Gergely – zongora, Radics József – bőgő, Adamecz József – dob

 

Moha Mini

A Moha Mini egy új kezdeményezés a Mohában, első sorban a legfiatalabbak számára szóló tematikusan felépített képzőművészethez kapcsolódó programok.

Két féle program váltja egymást: a Múzeumpedagógia mai kortárs művészek munkáit megismerve a Godot Galéria és Moha Kávéház és Kultúrtér tárlatain, valamint Mozgókép Kultúra és Animációk, ismert animációs rendezők filmjein keresztül gyakorlati feladatokkal. A Moha Mini egyik sajátossága, hogy a felnőtteknek szóló programokat egészíti ki és a kiállítások, művészeti programok forgatagába bevonja a legkisebbeket is.
Minden szombaton 11-12.30 óráig, Múzeumpedagógia és a Mozgókép váltva egymást hétről-hétre.

A márciusban indult program a „Design tudatosok" – formák és színek kavalkádja az alkotói felületen – Mozgásba hozott képek – Animáció témával indult. Múlt szombaton március 16-án

Múzeumpedagógia mindenkinek foglalkozásra került sor.

2013. március 23. szombat, 11.00- 12.30

Kovásznai György papír animációi – Mesék a művész világból…

2013. március 30. szombat, 11.00- 12.30

Múzeumpedagógia mindenkinek

 

A Moha Mini logó pályázatot is meghirdetett, amelyre 5-14 éves gyerekek, akár gyerekcsoportok pályázhatnak. Az embléma azt az élményt szeretné megjeleníteni, amit a kulturális programok minden korosztály számára adni tudnak a legkisebbektől a legidősebbekig. További információk hamarosan!

 

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

 

http://www.facebook.com/MohaCafe

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük