2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyógyszerárak hegymenetben

2 perc olvasás

farmacie.jpg  Megenged néhány kérdést, vezérigazgató úr?

–  Természetesen.

–  A minap bementem a patikába a szokásos gyógyszereimért és majdnem rosszul lettem. Eszméletlen módon megemelkedtek a gyógyszerek árai. Ön a legnagyobb hazai gyógyszergyár vezetője, mi a véleménye erről?

–  Induljunk ki abból, hogy a gyógyszer különleges árú. Útját a gyártól a betegig szigorú hatósági előírások rögzítik. Ha ön bemegy egy cipőboltba, olyan lábbelit vesz, amilyet csak akar. De a gyógyszerek többségét csak szigorú engedéllyel, receptre lehet megvásárolni. Gondoljon csak a veszélyes alapanyagokra, mérgekre, kábítószerekre. Nem gyerekjátékról van szó.

–  Nem gyerekjátékról, hanem a gyógyszerárakról szeretnék többet tudni. Ha a család náthás lesz, a gyógyuláshoz szükséges medicina 5-6 ezer forintba kerül. És ebben még az antibiotikumok sincsenek benne.

– A közvélemény előtt minden orvosság egyforma. Pedig óriási különbségek vannak. A magisztrális készítményeket fizikai módszerekkel állítják össze a patikákban. A gyári gyógyszereket homogenizáló, granuláló, vibrációs szitáló, filmbevonó, tablettázó és hasonló gépeken állítják elő  A galénuszi termékeknek gyógynövények az alapanyagai. A generikus szerekről már nem is beszélnék, túl bonyolult lenne.

–  A gyógyszergyáraknak mégis az az érdekük, hogy minél több profitra tegyenek szert.

–  Nem. A zoknigyárnak az az érdeke, hogy minél több zoknit adjon el a kereskedelemben. Mi az orvosoktól függünk. Ha nem írják fel készítményeinket receptre, akkor hiába gyártanánk bármennyit, a nyakunkon marad.

–  De hát egy vagy több receptet írni nem nagy ügy.

–  Tévedés. A recept okirat, okmány, hivatalos dokumentum, amelynek a törvény előtt bizonyító ereje van, ezért bír rendkívüli fontossággal. Nem lehet össze-vissza írogatni.

–  És a gyógyszereket ajánló orvosok, akik felkeresik a családorvosi rendelőket?

–  Ez már a múlté. De mondja csak, maguk újságírók, miért olyan elfogultak? Miért nem írnak az árcsökkentésekről is.

–  Mire gondol vezérigazgató úr?

–  Jelentősen csökkentettünk elsőként Európában a lepra, sárgaláz, beri–beri, ámokfutás, továbbá a tropenkoller, az Aleppo-szindróma, cisztás fibrózis, narkolepszia és az álomkór megbetegedések gyógyítására szolgáló termékeink árát. Na, ezt is írja meg, szerkesztő úr!

 

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.