2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Győr idegenforgalmi népszerűsége töretlen

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52746"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gyb.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Bár a nyár közepi hűvös idő nem igazán tett jót az egyébként is gyengélkedő idegenforgalomnak, mégis a legtöbb ember ilyenkor veszi ki a szabadságát, és szervezi meg a családi nyaralást. Győr a belföldi és külföldi vendégek számára is vonzó célpont, évente egyre több turistát lát vendégül a város. Ezúttal Magyarné Babos Erikát, a győri Hotel Kálvária szállodavezetőjét kértük meg, hogy segítsen az idei idegenforgalmi adatok elemzésében és az okok megértésében.</p> <p> 

Bár a nyár közepi hűvös idő nem igazán tett jót az egyébként is gyengélkedő idegenforgalomnak, mégis a legtöbb ember ilyenkor veszi ki a szabadságát, és szervezi meg a családi nyaralást. Győr a belföldi és külföldi vendégek számára is vonzó célpont, évente egyre több turistát lát vendégül a város. Ezúttal Magyarné Babos Erikát, a győri Hotel Kálvária szállodavezetőjét kértük meg, hogy segítsen az idei idegenforgalmi adatok elemzésében és az okok megértésében.

 

Bár a nyár közepi hűvös idő nem igazán tett jót az egyébként is gyengélkedő idegenforgalomnak, mégis a legtöbb ember ilyenkor veszi ki a szabadságát, és szervezi meg a családi nyaralást. Győr a belföldi és külföldi vendégek számára is vonzó célpont, évente egyre több turistát lát vendégül a város. Ezúttal Magyarné Babos Erikát, a győri Hotel Kálvária szállodavezetőjét kértük meg, hogy segítsen az idei idegenforgalmi adatok elemzésében és az okok megértésében.

 

Hotel KálváriaHotel Kálvária

A hotel.info szállodai szobafoglalási oldal vizsgálata alapján a 2-5 csillagos hazai szállodák közül a győri hoteleknek a legjobb az ár-érték aránya az ügyfelek értékelései alapján. A dobogón Győrt Budapest és Miskolc követi.

A megyeszékhely a vendégéjszakák száma alapján sem áll rosszul: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Magyarországra látogató turisták 8. legkedveltebb úti célja volt 2010-ben. Győr-Moson-Sopron megye másik, turisztikai szempontból jelentős városa Sopron, amely a külföldi vendégek számára a 11. legnépszerűbb magyar város. A belföldi vendégek esetében Sopron a 3., Győr a 17. legkedveltebb úti cél.

– A 2009-es válság jelentős vendégéjszaka-, vendégszám- és bevétel kisesést eredményezett az ország valamennyi szállodájában.  2010-re a szállodáknak már sikerült jobb eredményeket elérniük, kismértékben növekedett a vendégek és a vendégéjszakák száma. A KSH adatai szerint Győrben 2010-ben összesen több mint 233 ezer éjszakát töltöttek el a turisták, ebből 101 ezer volt belföldi, 132 ezer pedig külföldi vendégéjszaka. Ezekkel a számokkal Győr előkelő helyen áll a városok ranglistáján, melyet minden évben Budapest vezet, és a hagyományos fürdővárosok (Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Siófok, Zalakaros) követnek – mondta el Magyarné Babos Erika a győri Hotel Kálvária szállodavezetője.

Ilyen előzmények után 2011-ben jelentős javulásra számított a szállodaipar, a Magyar Hotel Monitor (MHM) 2011. január-júniusi adatai alapján azonban ez nem következett be: az első nyári hónapig a vendégforgalom olyan volt, mintha a nyári szezon még el sem kezdődött volna a magyarországi szállodákban. A szállodai mutatószámok általános trendje ugyanis a legtöbb esetben a stagnálás, illetve az enyhe csökkenés jeleit mutatta. A budapesti 3 és 4 csillagos szállodák foglaltsága továbbra is tartja az elmúlt évet közel 10 %-kal meghaladó eredményt, a vidéki szállodák viszont nem tudták elérni az egy évvel korábbi teljesítményüket.

– A Hotel Kálvária adatai szerencsére inkább az országos trendhez igazodnak: a szálloda forgalma növekszik – mondta el Magyarné Babos Erika szállodavezető. – Szállodánkban a belföldi vendégek számának növekedése meghaladja a Győrben, illetve országos szinten tapasztalható növekedés mértékét. A Magyarország más településeiről ide látogató vendégek száma 2006 és 2010 között 44%-kal növekedett, és 59%-kal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma, ami azt jelenti, hogy nemcsak több hazai vendég keresi fel a Hotel Kálváriát, de egyre hosszabb időt töltenek el ott.

A külföldiek között sok a visszatérő vendég, többen közülük olyan üzletemberek, akik gyakran megfordulnak Győrben, és szinte minden alkalommal a Hotel Kálváriában szállnak meg. Ennek okát a szakember abban látja, hogy folyamatosan meg tudnak felelni a vendégek által támasztott magas elvárásoknak mind a vendégközpontúság, tisztaság, mind a szolgáltatások terén, amelyek a tapasztalatok szerint a legfontosabb tényezők a szállodai szobafoglalás esetén. A visszatérő üzletemberek számára fontos a valódi vendégszeretet, ezért örömmel veszik, hogy a hotel csapata szinte nem változik, sok vendég már név szerint ismeri a szálloda és étterem dolgozóit. A tavaly megnyitott Magnólia Spa Győrben egyedülálló a hotelek kínálatában, szolgáltatásaival és kialakításával pedig otthonosságot, barátságosságot, nyugalmat áraszt. Az elengedhetetlen éttermi szolgáltatásokról a Kálvária hotel esetében a Carmen étterem gondoskodik, de a szállóvendégek kedvelt helye a hotelben található Cross Bár is.

Magyarné Babos Erika emlékeztetett arra, hogy a győri városvezetés folyamatosan és sokat tesz azért, hogy idecsalogassa és itt is tartsa a turistákat, és az erőfeszítéseknek köszönhetően 2010-ben elnyerte a Kultúra Magyar Városa, a Legsportosabb Város és az Év Tourinform Irodája díjakat is. A kérdés már csak az, hogy ilyen előzmények után hol helyezkedik majd el Győr városa a 2011-es népszerűségi rangsorokban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.