2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„FILMES ÁTJÁRÓ A MÚLTBA”

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52741"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Metropolitan,%20regi%20filmek%20018.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Az <strong>Európai Filmes Átjáró</strong> - European Film Gateway (EFG) című európai uniós projektet 2008-ban indították, hogy az európai és a nemzeti kultúrák filmhez kötődő múltja ne menjen feledésbe. 14 ország 20 filmarchívuma vállalta, hogy elérhetővé tegye a filmörökséget a nagyközönség számára. Az első három évben máris 790 ezer filmes dokumentumot digitalizált. A Magyar Nemzeti Filmarchívum eddig 1000, a némafilm és a hangosfilm első korszakából származó fotó, film, plakát közzétételét tudta megvalósítani.

Az Európai Filmes Átjáró – European Film Gateway (EFG) című európai uniós projektet 2008-ban indították, hogy az európai és a nemzeti kultúrák filmhez kötődő múltja ne menjen feledésbe. 14 ország 20 filmarchívuma vállalta, hogy elérhetővé tegye a filmörökséget a nagyközönség számára. Az első három évben máris 790 ezer filmes dokumentumot digitalizált. A Magyar Nemzeti Filmarchívum eddig 1000, a némafilm és a hangosfilm első korszakából származó fotó, film, plakát közzétételét tudta megvalósítani.

Az Európai Filmes Átjáró – European Film Gateway (EFG) című európai uniós projektet 2008-ban indították, hogy az európai és a nemzeti kultúrák filmhez kötődő múltja ne menjen feledésbe. 14 ország 20 filmarchívuma vállalta, hogy elérhetővé tegye a filmörökséget a nagyközönség számára. Az első három évben máris 790 ezer filmes dokumentumot digitalizált. A Magyar Nemzeti Filmarchívum eddig 1000, a némafilm és a hangosfilm első korszakából származó fotó, film, plakát közzétételét tudta megvalósítani.


 

A Műcsarnok 2011. szeptember 25-ig tartó kiállításán eleveníti fel a magyar némafilm korát plakátokon, a korabeli sztárok fotóin és az újabban digitalizált filmek vetítésével. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) és a Filmintézet a Műcsarnok Menü Pont projektgalériájában Gulyás Gábor igazgató, Lovas Lajos miniszteri biztos, a MaNDA főigazgatója és Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum főtanácsadója együtt nyitották meg értékes kincsünkről a kiállítást.

 

Lovas Lajos elmondta, most, az utolsó percekben küzdelem folyik a múlandóság ellen, hiszen a némafilmek jelentős része megsemmisült vagy elveszett. Gyürey Vera hozzátette, hogy munkához feltétlen szükség volt több kulturális intézmény összefogására és önkéntes segítőkre. A 20. század elején sok-sok nagy színész, zenész, festő, irodalmár forradalmasította a társadalmak provinciális gondolkodását. Elég említeni csak a Nyugat című folyóirat szerepét az irodalomban.

 

A magyar film elindítói közül első dr. Janovics Jenő kolozsvári művész-filmrendező, aki később elhagyni kényszerült az országot. Az első alkotók között volt Antalffy Sándor, Pásztory M. Miklós, Uher Ödön, meg a világhíres Korda Sándor és Kertész Mihály. A kor legendás színészei közül néhány: Bajor Gizi, Blaha Lujza, Fedák Sári, Lábass Juci, Lenkeffy Ica, Csortos Gyula, Rátkay Márton, Uray Tivadar, Berky Lili és sokan mások. A filmek közül több is film- és fotótörténeti ritkaság. A werkfotók megteremtői a kolozsvári Dunky-fivérek voltak.

 

A Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködéséből jött létre a múzeum könyvtárában működő webes BBS Filmarchívum. Most itt, a multimédiás terminálokon a látogatók megtekinthetik az EFG és a Balázs Béla Stúdió csaknem 200 órányi filmtartalmát.

A vetítéseket csütörtökönként 18 órától tartják augusztus 4-én, 18-án, szeptember 1-jén, 8-án, 15-én és 22-én. Esténként 2-2 filmet láthat a közönség. A filmeket illő zenével kíséri Darvas Kristóf.

Darvas Kristóf, a zongoristaDarvas Kristóf, a zongorista

 

   A némafilmek sajátossága, hogy színészek beszéd helyett mindent mozdulatokkal, arcjátékokkal, intenzív játékkal fejeznek ki, amihez sok rendezői ötlet járul. Nagyon tetszik, hogy a tragikus részleteket csak feliratokkal jelzik. Jó volt látni például a fiatal és gyönyörű Berky Lilit Az utolsó éjszaka című filmben, vagy a Simon Judit címűt Kiss József balladája nyomán a vidéki zsidó hagyományokról, elfeledett mesterségekről.

Szabó István Oscar-díjas filmrendező a nézők közöttSzabó István Oscar-díjas filmrendező a nézők között

 

A nemzetközi összefogás eredményeként majdnem mindegyik film külföldi archívumokból került elő.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.