2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyorsabb és biztonságosabb haladás a Budapest közeli autópálya-szakaszokon

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42067"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/tabla_4.jpg" border="0" width="79" height="78" /></a></span> <p><strong>A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére az agglomerációs közlekedés megkönnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében újabb nagy forgalmú, főváros közeli autópálya-szakaszokon vezetik be a tehergépjárművek előzési tilalmát.</strong></p><p>

 tabla 4

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére az agglomerációs közlekedés megkönnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében újabb nagy forgalmú, főváros közeli autópálya-szakaszokon vezetik be a tehergépjárművek előzési tilalmát.

 tabla 4

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére az agglomerációs közlekedés megkönnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében újabb nagy forgalmú, főváros közeli autópálya-szakaszokon vezetik be a tehergépjárművek előzési tilalmát.

tiltott szakaszokTiltott szakaszokJúlius végével az M7 autópálya Pusztazámor-Sóskút csomópont és Székesfehérvár (7. sz. főút) csomópont (Nagykanizsa felé tartó jobb pálya) közel 34 kilométerével bővült a korlátozásban érintett szakaszok teljes hossza. Az M3 autópályán Gödöllő (M31) csomópont és Hatvan (32. sz. főút) csomópont között (29 km) augusztus közepétől lép életbe a tilalom. 

A szakminisztérium a korlátozást 2008 és 2009 tavaszán kísérleti jelleggel az M1, M3 és M7 több szakaszára vezette be. A jelenlegi bővítéssel a Budapest közeli autópálya-hálózat összesen 142 kilométerére terjed ki az előzési tilalom.

Az intézkedés célja, hogy a megnövekedett áruforgalom mellett gyorsabbá és biztonságosabbá váljon a főváros megközelítése a személygépkocsin közlekedők számára. Az M1, M3 és M7 e szakaszain napi 50-70 ezer jármű halad át, ez a teljes autópálya-hálózat 2009. évi 26000 jármű/nap átlagos forgalomnagyságának mintegy két-háromszorosa. A balesetsűrűség kiugróan magas a korlátozásban érintett szakaszokon. Az autópályákon a figyelmetlen vezetés után a második leggyakoribb baleseti ok a tavalyi évben is a követési távolság be nem tartása volt. A bevezetett intézkedéssel az ebből eredő ráfutásos balesetek kockázata jelentősen csökkenthető.

A "Tehergépkocsival előzni tilos" (KRESZ 33. ábra) tábla hatálya alatt az úton a 3500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival (vontatóval, lassú járművel stb.) előzni tilos. (A tilalom nem vonatkozik pl. kétkerekű motorkerékpár előzésére.)

Hasonló korlátozást Európa számos országában alkalmaznak sikerrel a fokozott igénybevételnek kitett autópálya-szakaszokon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mérlegeli a tilalom kiterjesztését más, hasonló forgalmú útszakaszokra.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.