Megdöbbentően magas volna a Jobbikra szavazók aránya az Európai Parlamenti választásokon, ha azokat ma tartanák – derül ki a Véleménybank internetes közvéleménykutató oldal méréseiből. Míg az SZDSZ-re a válaszadók 6 százaléka, a Jobbikra az összes megkérdezett 16 százaléka szavazna.

Megdöbbentően magas volna a Jobbikra szavazók aránya az Európai Parlamenti választásokon, ha azokat ma tartanák – derül ki a Véleménybank internetes közvéleménykutató oldal méréseiből. Míg az SZDSZ-re a válaszadók 6 százaléka, a Jobbikra az összes megkérdezett 16 százaléka szavazna.


Az április 27-én elindított felmérésre eddig közel kétezer válasz érkezett. A válaszadók egyértelmű többsége, majdnem fele ( 49,1 százaléka) a Fidesz-KDNP listája mellé rakná az ikszet június 7-én. A Véleménybankon regisztrált felhasználók ötöde (19,9 százaléka) szavazna a szocialisták listájára. A mért eredmények nagyságrendileg nem térnek el a társadalomban tapasztalható pártszimpátiáktól, ugyanakkor szokatlanul magas a Jobbikot támogatók aránya – vélte Pető Lilla, Európai Uniós kutatási szakértő, a Véleménybank Alapítvány munkatársa. Az MDF a mért 8,9 százalékos támogatottságával szintén megelőzte a liberális pártot. Az, hogy a liberális párt szerepelt a legrosszabbul a mérés során nagyon erős jelzés, hiszen az SZDSZ szavazóbázisa korábban felülreprezentált volt az internetes kutatásokban.

A feltett kérdés struktúrája nem felel meg a hivatalosan elfogadott közvéleménykutatási gyakorlatnak, hiszen a lehetőségek között nem szerepel minden listát állító politikai párt, valamint az az opció sem, hogy nem veszek részt a választáson . A Véleménybank munkatársa szerint erre azért volt szükség, hogy a válaszadókat rákényszerítsék a döntésre, egyértelműen mondjanak véleményt a jelenlegi legfontosabb politikai erőkről. Így a kutatás nem méri a várható részvételi arányt, viszont markáns képet ad a jelenlegi erőviszonyokról – fogalmazott Pető Lilla, aki hozzátette, a Véleménybank a választást megelőző héten megismétli a mérést, egy új, minden listát állító pártot feltüntető kérdőívvel. A júniusi kérdésben szerepelni fog a nem vesz részt a választáson lehetőség is – hangsúlyozta az uniós kutatási szakértő.

Az EP-választásról az állampolgárok lényegesen kevesebb információval rendelkeznek, mint az országgyűlési vagy az önkormányzati választásokkal kapcsolatban – derül ki a szavazáshoz fűzött megjegyzésekben, a válaszadók ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a magyarországi viszonyoknál sem rendelkeznek kellő ismerettel a jó döntés meghozatalához, s ez az uniós kérdésekben való döntésre hatványozottabban igaz . A felméréshez csatolt kommentárokból azonban az is kiderül, nagyon sokan döntenek úgy, hogy június hetedikén nem nyilvánítanak véleményt a szavazófülkékben.

www.velemenybank.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük