A közvélemény eljutott ahhoz a ponthoz, hogy a kormányzat minden felmerülő javaslatában újabb csapdát gondol és zsigeri elutasításban részesíti.

A közvélemény eljutott ahhoz a ponthoz, hogy a kormányzat minden felmerülő javaslatában újabb csapdát gondol és zsigeri elutasításban részesíti.

Több összeesküvés-elmélet született és vannak magyarázatok arról, hogy ez a folyamatosan változó adóforma egy (vagy több) másik intézkedés feledtetésére a közvélemény részére bedobott gumicsont.

A szakmai szervezetek nem foglalkoznak összeesküvés elméletekkel, kizárólag a célszerűség és a megvalósíthatóság szempontját vizsgálják.

Ezzel kapcsolatban kristályosodott ki az egyöntetű elutasítás, minden egyes szervezet, amely egyébként nagyon sok dolgot másképp minősít, ebben a kérdésben hasonló álláspontot képvisel.
Jelen pillanatban a szakma is két szempont alapján mond véleményt:

1.) egyrészről az egységes értékalapú ingatlanadó létjogosultságát elismeri azzal a kiegészítéssel, hogy megfelelő előkészítés után (-90 hónap), egy olyan bevételi forrás lehet az államháztartás kasszájába, amely kiválthatja és/vagy csökkentheti a más adónemekből származó bevételeket

2.) másrészről rámutat, hogy jelen formájában célját tekintve alkalmatlan és elfogadhatatlan ezért a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete: Békési Béla, Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseleti Egyesülete : Karlik Imre, Az Ingatlanközvetítők és -Forgalmazók Szakmai Szervezete : James Bondar álláspontja:

Az ingatlanadó tervezete megalapozatlan, előkészítetlen.
Az ingatlanadó tervezetének újabb módosítása ismét rengeteg problémát és kérdést vet fel..

Bármely formáját szándékszik a hatalom bevezetni, mindegyiknek az alapja a pontos adatbázis, mely tartalmazza az ingatlanok alapadatait.

A különböző adatbázisok, beleértve az illetékhivatali adatbázist, alkalmatlan az ingatlanadó kiszámítására.

Ha a kiinduló adatok nem pontosak, az egész rendszer rossz.
Amennyiben be szeretné vezetni a kormány az ingatlanadót, meg kell határozni minden egyes adó alá kerülő ingatlan alapadatait, státuszát és ezeket rögzíteni kell.

Ennek elvégzéséhez a szándékot, a szakmai egyeztetést, a végrehajtási folyamatait, a források biztosítását, a szakemberek kijelölését, és a nyert adatok feldolgozását, kezelését kell biztosítani.

Az Ingatlankataszter egész országra vonatkozó elkészítését 6-8 évre becsüljük.

A felmerülő költségek előteremtésére az egyes prémiumok egy évi átcsoportosításának valamivel több, mint fele elég lehet.- állapítja meg a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete most kiadott nyilatkozatában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük