Az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányzat ki akarja terjeszteni a kulturális járulékot az internet-szolgáltatókra is, hiszen két héttel korábban még minden parlamenti erő egyetértett abban: további kedvezmények és új tervek szükségesek az Internet bővítése érdekében.

 

Az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányzat ki akarja terjeszteni a kulturális járulékot az internet-szolgáltatókra is, hiszen két héttel korábban még minden parlamenti erő egyetértett abban: további kedvezmények és új tervek szükségesek az Internet bővítése érdekében.

 

A konzervatív párt szerint az MSZP az elmúlt hetekben több alkalommal széleskörű egyeztetéseket és adóegyszerűsítést ígért, ezzel szemben a parlament költségvetési – valamint kulturális bizottsága szakmai egyeztetések nélkül fogadta el a törvényjavaslatot. Az MDF úgy látja: az SZDSZ lépten-nyomon adócsökkentéssel kampányol, azonban amikor lehetősége lenne ígéretei betartására, újra beáll a szocialisták mögé, és némán megszavazza az újabb sarcokat. Az MDF célja a digitális kultúra fejlesztése, ezért módosító javaslatot nyújtott be az internetadó kivetése ellen.

A Magyar Demokrata Fórum elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányzat ki akarja terjeszteni a kulturális járulékot az internet-szolgáltatókra is, hiszen két héttel korábban még minden parlamenti erő egyetértett abban: további kedvezmények és új tervek szükségesek az Internet bővítése érdekében. Úgy tűnik, hogy a szép szavak és az ígéretek mögött ezúttal sem található őszinteség és valódi tenni akarás: a kormány számára nem az internet-sztráda, hanem az adó-pálya szélesítése a fontosabb, holott ezzel akadályokat gördít a digitális írástudatlanság felszámolására tett törekvések elé.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az e-Befogadásról szóló ötpárti parlamenti megállapodás után a kormányzat mellőzi a társadalmi párbeszédet és a gazdasági számításokat, valamint fittyet hány az ország lakosságának rövid és hosszú távú érdekeire is. Az MSZP az elmúlt hetekben széleskörű egyeztetéseket és adóegyszerűsítést ígért, ehhez képest a parlament költségvetési- valamint kulturális bizottsága előzetes szakmai egyeztetés nélkül fogadta el a javaslatot. Nem csoda, hogy a korábbi állásponttal gyökeresen ellentétes előterjesztés a szakmai körök heves ellenállását váltotta ki.

Az MDF értetlenül áll az SZDSZ által tanúsított viselkedéssel szemben is: a liberálisok lépten-nyomon adócsökkentéssel és az ellenzékiség bátor felvállalásával kampányolnak, azonban amikor lehetőségük lenne ígéreteik betartására, újra beállnak a szocialisták mögé, és némán megszavazzák az újabb sarcokat. Ha az SZDSZ szándékai valóban komolyak az ellenzéki politizálással kapcsolatban, akkor nem támogathatja az MSZP újabb ballépéseit, így az internet-szolgáltatók értelmetlen és átgondolatlan megadóztatását sem.

A Magyar Demokrata Fórum Informatikai kabinete igent mond a fejlesztésre, hiszen az a célunk, hogy mindenki egyenlő eséllyel férhessen hozzá az Internethez, amely nagyban növelheti az állampolgárok verseny- és munkaképességét. Ugyanakkor határozottan ellenezzük a visszafejlesztéseket, ezért módosító javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg a kormány internetadóval kapcsolatos átgondolatlan és káros elképzelése.

2008. 04.15.

Pettkó András,

az MDF Informatikai kabinetének vezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük