2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hadat üzen az EP a szeméthegyeknek

3 min read
<p><span class="inline left"><a href="/node/2410"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eukornyvedelem.thumbnail.png" border="0" width="96" height="100" /></a></span>A tagállamoknak 2012-ig stabilizálniuk kell hulladéktermelésüket - áll abban a jelentésben, melyet kedden második olvasatban fogadott el az EP környezetvédelmi bizottsága az úgynevezett hulladékirányelv felülvizsgálatáról. </p><p>

A tagállamoknak 2012-ig stabilizálniuk kell hulladéktermelésüket – áll abban a jelentésben, melyet kedden második olvasatban fogadott el az EP környezetvédelmi bizottsága az úgynevezett hulladékirányelv felülvizsgálatáról.

A tagállamoknak 2012-ig stabilizálniuk kell hulladéktermelésüket – áll abban a jelentésben, melyet kedden második olvasatban fogadott el az EP környezetvédelmi bizottsága az úgynevezett hulladékirányelv felülvizsgálatáról.

Európában évente több mint 1,8 milliárd tonna hulladék keletkezik, mely fejenként 3,5 tonna szemetet jelent; ez a mennyiség gyorsabban növekszik, mint a GDP, mindemellett ennek a mennyiségnek kevesebb, mint a harmada kerül újrahasznosításra vagy újrafeldolgozásra. Még 2005 szeptemberében az Európai Bizottság javaslatot tett a hulladékról szóló 1975-ös irányelv felülvizsgálatára. Mostani szavazásakor a parlamenti szakbizottság lényegében fenntartotta azokat az EP által az első olvasatkor megszavazott módosításokat, melyeket a Tanács nem fogadott el, s egyebek között megismételte azon kérését, hogy szabjanak ki újrafelhasználási célszámokat.

A Caroline Jackson (brit, néppárti) által gondozott jelentés, melyet kedden 42-0-14 arányban fogadott el a környezetvédelmi bizottság, úgy véli, hogy a teljes hulladéktermelést (a 2009-es adatokhoz képest) 2012-ig stabilizálni kell. A tagállamoknak a módosított irányelv hatályba lépését követően legfeljebb öt évük lesz arra, hogy hulladékmegelőzési programokat állítsanak össze, és meghatározzák azokat a célszámokat, melyek révén teljesíteni lehet a 2012-es célkitűzést, valamint 2020-ra további jelentős csökkenés érhető el a hulladéktermelésben. A képviselők mindemellett célszámokat tűznének ki az újrafelhasználásban és újrahasznosításban is. 2020-ig a háztartási hulladék újrafelhasználására és újrafeldolgozására való előkészítését súlyban minimum 50 százalékra kell növelni, az építési és bontási hulladék esetében pedig ennek a számnak el kell érnie a 70 százalékot. Bármely kategóriában kevesebb mint 5 százalékot újrafeldolgozó vagy hivatalos számadatokkal nem rendelkező országok számára e célok elérésére további ötéves időszak engedélyezhető.

A szakbizottság döntött arról is: a tagállamoknak 2015-ig szelektív hulladékgyűjtést kell megvalósítaniuk legalább az alábbi kategóriákban: papír, fém, műanyag, üveg, textil, egyéb biológiailag lebomló hulladékok, olaj és veszélyes hulladékok. A Parlament fontosnak tartja a lerakás és az égetés arányának csökkentését is, mivel ezek mind jelentősen szennyezik a környezetet. A képviselők között volt némi nézeteltérés, hogy a hulladékégetést visszanyerésnek vagy ártalmatlanításnak minősítsék-e; a keddi voksoláson végül a Bizottság és a Tanács álláspontját támogatva az előbbi mellett döntöttek, feltéve, ha az bizonyos energiahatékonysági normáknak eleget tesz.

A szakbizottsági ülésen kiderült az is, hogy a képviselők mindemellett ragaszkodnak az ötlépcsős hulladékhierarchia alkalmazásához; ez az intézkedések csökkenő sorrendjét állapítja meg a hulladékkeletkezés megelőzésétől és csökkentésétől kezdve az újrafeldolgozáson át a hulladék biztonságos és környezetvédelmileg megfelelő ártalmatlanításáig. Fontos eltérés, hogy míg a Parlament a hierarchiát „főszabályként" kívánja alkalmazni, addig a Tanács az „irányadó elv" kifejezést részesíti előnyben.

Caroline Jackson jelentéstevő most abban reménykedik, hogy a Tanáccsal második olvasatban megállapodásra tudnak jutni, így a Parlament a júniusi plenáris ülésén zöld jelzést adhat az irányelvnek. Ha ez mégsem történne így, akkor az egyeztetési eljárás keretében a tárgyalások az ősszel folytatódni fognak.

Bruxinfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük