2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HAJNALI LÁZ — Gárdos Péter új filmje

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/97265"><img class="image image-preview" src="/files/images/HajnaliLaz%20plakat.preview.jpg" border="0" width="473" height="665" /></a></span>2015. december 17-én kerül a mozikba ez a meghatóan romantikus történet</strong> a betegséget és a halált legyőző szerelemről. Gárdos Péter szüleinek drámája valós eseményeken alapul. Édesanyja 17 évvel apja halála után nyújtotta át fiának a két vastag kötegnyi féltve őrzött levelet, amelyekből kibontakozik a történet. 2010-ben regényt írt belőle, amit eddig 30 nyelvre lefordítottak. A forgatókönyv írásához csak később, 2014-ben fogott.   <p><strong>

2015. december 17-én kerül a mozikba ez a meghatóan romantikus történet a betegséget és a halált legyőző szerelemről. Gárdos Péter szüleinek drámája valós eseményeken alapul. Édesanyja 17 évvel apja halála után nyújtotta át fiának a két vastag kötegnyi féltve őrzött levelet, amelyekből kibontakozik a történet. 2010-ben regényt írt belőle, amit eddig 30 nyelvre lefordítottak. A forgatókönyv írásához csak később, 2014-ben fogott.  

2015. december 17-én kerül a mozikba ez a meghatóan romantikus történet a betegséget és a halált legyőző szerelemről. Gárdos Péter szüleinek drámája valós eseményeken alapul. Édesanyja 17 évvel apja halála után nyújtotta át fiának a két vastag kötegnyi féltve őrzött levelet, amelyekből kibontakozik a történet. 2010-ben regényt írt belőle, amit eddig 30 nyelvre lefordítottak. A forgatókönyv írásához csak később, 2014-ben fogott.  

A film kezdetén Jeruzsálemben vagyunk, színesben élvezzük a hangos piac forgatagát. Az anya (Gila Almagor izraeli színésznő játssza) itt adja át fiának az addig titkolt leveleket. Ezután átvált fekete-fehérre, hogy hűen láttassa az 1945-ben kezdődő történetet.

 

Svédország partjaihoz érkezik egy kis gőzhajó, fedélzetén a német haláltáborokat túlélő, csontsovány betegekkel, akiket itteni szanatóriumokban fognak ápolni. Svéd háziasszonyok bicikliken hozzák a süteményeiket a megmentetteknek. Avesta városkájába kerülnek a férfi betegek, köztük Miklós (Schruff Milán) és barátja, Harry (Kovács Lehel). Dr. Lindholm (Máté Gábor) őszintén elmondja Miklósnak, hogy súlyos tüdőbetegsége miatt legfeljebb hat hónapja van hátra. Az orvosok a betegekkel németül beszélnek (magyar felirattal). Miklós a tüdőbajból való gyógyulást egy plátói szerelemtől várja. A néző számára közben érthetetlen, hogy a súlyos tüdőbeteg szünet nélkül, éjjel-nappal dohányzik. Talán az orvosok ezt akkoriban nem tudták? Miklós levelek százait írja egy női szanatórium magyar lakóinak, akik közül egy válasz, Lilié (Piti Emőke játssza) megtetszik neki. Személyesen is szeretne megismerkedni a vesebeteg lánnyal. Orvosa a hajnalban fellépő magas lázak miatt nehezen engedi az utazást, de azután belátja, hogy nem tarthatja vissza. Miklóst a személyes ismeretség még inkább hajtja az élet felé.

 

Lilit örökbe akarja fogadni egy svéd család, bár a családfő Hitler igazságát hirdeti. A feleség letagadja, hiszen úgysem értik egymás nyelvét. Lili egy protestáns felekezet tagja lesz, megnyugtatóan hatnak rá a megtanult zsoltárok. Választását Miklós is elfogadná, tervezik az esküvőt, amikor Miklós egy rabbi (Scherer Péter) segítségével jobban életre kel, mert az erősebben támogatja hitében, mint az orvos. Végül zsidó szertartás szerint összeházasodik Lilivel. A barátnője, Judit (Petrik Andrea) meleg szerelemmel, féltékenységgel és ármánnyal közelít Lilihez… De már semmi sem akadályozhatja a fiatal pár boldog egybekelését, majd hazatérését. Itthon születik meg a fiúk, Gárdos Péter.

 

A film forgatását nagy nemzetközi stáb támogatta. Néhány svéd archívumból előkerült film tűzdeli meg a látványt. Hitelesen korabeliek a ruhák, a frizurák, a szemüvegek, a fémfogak, a lámpák, a terítők – Jánoskuti Márta jóvoltából. Horgas Péter művészeti vezető a rendezővel együtt jól választotta ki az alkalmas helyszíneket. A haláltáborokban történtekről csupán néhány rövid utalással emlékeznek meg. A film hosszúságát feledtetik a szép felvételek.

 

Gárdos Péter, Balázs Béla-díjas filmrendező tévé- és színházi rendezőként is dolgozik, filmjei több díjat elnyertek. A két főszereplő kiválasztása telitalálat: Schruff Milán 2004 óta a tatabányai Jászai Mari Színház tagja, Piti Emőkének pedig ez az első filmes szerepe.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.