2022.július.03. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HAJÓFINANSZÍROZÁS: EURÓ ALAPON HOSSZABB TÁVRA

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51819"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Lombard_hajo%20kep.thumbnail.jpg" border="0" width="92" height="100" /></a></span>A Balaton Európa legnagyobb tava, így nem csoda, hogy a hazai hajós társadalom évről évre bővül. A legnagyobb igény továbbra is a vitorlás hajók iránt mutatkozik, és ezt a válság sem korlátozta. A finanszírozási konstrukciókban viszont volt változás: ma elsősorban euró alapon, és azt is inkább hosszabb távon veszik igénybe az ügyfelek - derül ki a Lombard Lízing Csoport, hazánk legnagyobb hajófinanszírozója által készített piaci összefoglalásból.

lombard hajo%20kep.thumbnailA Balaton Európa legnagyobb tava, így nem csoda, hogy a hazai hajós társadalom évről évre bővül. A legnagyobb igény továbbra is a vitorlás hajók iránt mutatkozik, és ezt a válság sem korlátozta. A finanszírozási konstrukciókban viszont volt változás: ma elsősorban euró alapon, és azt is inkább hosszabb távon veszik igénybe az ügyfelek – derül ki a Lombard Lízing Csoport, hazánk legnagyobb hajófinanszírozója által készített piaci összefoglalásból.

lombard hajo%20kep.thumbnailA Balaton Európa legnagyobb tava, így nem csoda, hogy a hazai hajós társadalom évről évre bővül. A legnagyobb igény továbbra is a vitorlás hajók iránt mutatkozik, és ezt a válság sem korlátozta. A finanszírozási konstrukciókban viszont volt változás: ma elsősorban euró alapon, és azt is inkább hosszabb távon veszik igénybe az ügyfelek – derül ki a Lombard Lízing Csoport, hazánk legnagyobb hajófinanszírozója által készített piaci összefoglalásból.

Bár a válság a hajókereskedelemben is éreztette hatását, a visszaesés közel sem olyan jelentős, mint a többi területen. Egy hajó – legyen szó akár motorosról, akár vitorlásról – egyértelműen luxus kiadásnak számít; a hazai értékesítési számokat tekintve messze elmaradunk szomszédainktól.

„Egy vitorlás ára ma nagyjából 4-5 millió forinttól kezdődik, ugyanakkor az ügyfelek többsége nagyjából 80-100ezer euró között költ hajóra. Felső határ persze nincs hiszen, aki megteheti akár 400-500 ezer euróért is vásárolhat magának vitorlást" – mondja Kozma Gábor, a Lombard Lízing Csoport hálózati igazgatója.

A Lombard tapasztalatai szerint az igazi fellendülés 1999-2000 környékén volt tapasztalható, amikor az emberek kifejezetten nagy lelkesedéssel fektettek hajóba és a korábbi tulajdonaikat is gyakrabban cserélték, ezáltal folyamatosan nőtt a darabszám és a mérettel együtt az érték is. Az értékesítési számokat tekintve ez nagyjából évi 10 milliárd forintot jelentett, de előfordult ennél sikeresebb év is.  Bár a folyamat a válság következtében lelassult, az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján ma már elmondható, hogy éledezik a piac és a használt hajófinanszírozás mellett továbbra is az új hajót vásárló ügyfelek mozgatják a keresletet.

Az értékesítés lassulása a vitorlás és a motoros hajók piacát egyaránt érintette, míg a nagyobb csökkenés egyértelműen a motoros hajók esetében tapasztalható, ami a magasabb fenntartási költségekkel áll összefüggésben. A hajók éves fenntartása ugyanakkor nagyban függ a mérettől illetve a kikötő felszereltségétől. „Egy átlagos balatoni 32 lábas vitorlás éves kikötőhely díja nagyjából 500-800 ezer forint/év között mozog, amihez plusz költségként jön még a karbantartás. „A hajó tulajdonosok előszeretettel költenek egyéni igényeknek megfelelő extra felszerelésekre (pl.: komfort, multimédia és navigációs csomagok)" mondja Dobrovszki Tamás, a Lombard Lízing Csoport hajófinanszírozási szakértője.

„Ma a piac 70 százalékát a céges beruházások, 30 százalékát pedig a magánszemélyek vásárlásai adják." – mondja Kozma Gábor, a Lombard Lízing Csoport hálózati igazgatója.

A finanszírozás mértékére jellemző, hogy akár néhány millió forintos összegtől is igénybe veszik a finanszírozót, alsó határ szinte nincs, de a Lombard tapasztalatai szerint az ügyfelek általában 4-5 millió forint felett gondolkoznak el a finanszírozás lehetőségén. Ekkor is főleg a hosszabb lejáratú, euró alapú konstrukciók érdekesek számukra.

„A hajók értéke kevésbé változik a gazdasági környezettel, nem hatnak rá olyan mértékben a világpiaci hatások, mint például az autók vagy az ingatlanok esetében, így kifejezetten ajánlott befektetési eszközként tekinthetők" – mondta el Kozma Gábor.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.