A Bosch Rexroth vállalatok idén második alkalommal rendezik meg a Pneumobil versenyt, a sűrített levegővel hajtott járművek versenyét.

 

A Bosch Rexroth vállalatok idén második alkalommal rendezik meg a Pneumobil versenyt, a sűrített levegővel hajtott járművek versenyét.

A versenyre felsőoktatási intézmények diákjai, csapatai jelentkezhettek, olyan járművet kell tervezniük és építeniük, amely a megadott műszaki feltételek mellett a legnagyobb hatásfokot képes elérni. A Pneumobil verseny fő célja a fenntartható fejlődéshez köthető innovációs megoldások kifejlesztése, olyan alternatív erőforrások bevonása, mint a levegő, a pneumatika. Nagyon fontos cél az is, hogy a versenyen keresztül a műszaki felsőoktatási hallgatókat egy gyakorlati, illetve komoly szakmai felkészültséget, kreativitást igénylő munkába vonjuk be. Így a jövő mérnökei már most megmutathatják tehetségüket.

A versenyt 2009. május 8-án és 9-én rendezik meg Eger belvárosában, a Dobó téren. A program a versenyen induló járművek bemutatásával kezdődik pénteken, a versenyre pedig másnap, azaz szombaton az Érsekkertben kialakított versenypályán kerül sor.

Ki bírja tovább egy levegővel? – 4 számban versenyeznek

A versenyző csapatok számára a hajtás- és vezérléstechnika szakértője, a Rexroth bocsátja rendelkezésre a légjárgányok hajtásához szükséges pneumatikus vezérlő és végrehajtó elemeket, melyekkel a járműveket megépítik.

A pneumobilok négy versenyszámban – a konstrukció eredetisége, távolsági, gyorsasági és gyorsulási kategória – mérhetik össze tudásukat, amelyet a nap során értékel a szakmai zsűri. A leginnovatívabb és legeredményesebben szereplő csapatok értékes tárgyjutalmakat és egy külföldi tanulmányutat nyerhetnek. A kategórianyertes csapatok közül a Bosch Rexroth vállalat vezetői választják ki azt a járművet, amely egy évig viselheti majd a „Rexroth Legjobb Pneumobilja" címet.

Idén már külföldiek is jelentkeztek

A Pneumobil 2009 versenyre benevezett csapatok száma a tavalyi év sikerének köszönhetően közel duplájára emelkedett, így idén mintegy 30 légjárgány állhat majd rajthoz Egerben. A rendezvény ebben az évben már nemzetközi szinten folytatódhat, hiszen két külföldi felsőoktatási intézményből is neveztek csapatok az eseményre.

A Pneumobil 2009 verseny fővédnöke: Dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára. A szaktárca kiemelt témaként kezeli a Pneumobil verseny innovatív kezdeményezését. Külön elismerés a Rexroth számára, hogy a 2009-es Kreativitás és Innováció Európai Évéhez kapcsolódó ötletpályázatra benyújtott Pneumobil verseny a Tempus Közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében bekerült az Év hivatalos hazai programjába is. Az uniós kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik a kreativitás és az innováció saját személyes életünkben, önmegvalósításunk és társadalmi jólétünk elérésében csakúgy, mint a fenntartható fejlődés biztosításában.

http://www.boschrexroth.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük