2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Halamandzsa — Fischer Judit, Navratil Judit és Szemző Zsófia kiállítása

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97164"><img class="image image-preview" src="/files/images/halaman.preview.jpg" border="0" width="484" height="173" /></a></span>2015. december 9-én, (szerdán) 18 órakor nyílik az INDA Galériában Fischer Judit, Navratil Judit és Szemző Zsófia kiállítása Halamandzsa címmel. A tárlatot Zsikla Mónika művészettörténész nyitja meg.</p> <p> 

2015. december 9-én, (szerdán) 18 órakor nyílik az INDA Galériában Fischer Judit, Navratil Judit és Szemző Zsófia kiállítása Halamandzsa címmel. A tárlatot Zsikla Mónika művészettörténész nyitja meg.

 

2015. december 9-én, (szerdán) 18 órakor nyílik az INDA Galériában Fischer Judit, Navratil Judit és Szemző Zsófia kiállítása Halamandzsa címmel. A tárlatot Zsikla Mónika művészettörténész nyitja meg.

 

A három barát kiállításának központi tematikája a nyelv birtoklása előtti azon képlékeny állapot, amikor a nyelvi kifejezés megcsontosodott és hierarchikus szabályai és definíciói még ösztönös módon artikulálódnak, jelölő és jelölt között és nélkül csúszkálva járják be a „halandzsa" tartományának önfeledt és vég nélküli káoszát. A tanulás folyamán elfeledett nyelvtan nélküli, de fonológiával rendelkező glosszolália újbóli megtapasztalásához a művészek eltérő perspektívákból közelítik a nézőt.

 

Fischer Judit aprólékos precizitással megfestett képeinek mindennapi tárgyait Virginia Woolf Solid Objects című novellája ihlette. A szinte fotó realisztikus tökéletességben megjelenő tárgyak olyan, funkcionalitásuk során észrevétlenségbe ködösülő objektek, mint színes konfettikből összeállt (esetleges) formák, színes és fekete- fehér pomponok, használat után a szemétbe landoló parti papír asztalterítő vagy üvegmosó kefekukacok. A konkrétan felismerhető tárgyak mellett azonban feltűnnek olyan zavarba ejtő formák is, mint egy kacsakő tartó vagy tulajdonságátadással létrehozott háromdimenziós só és cukor képződmények.

 

Navratil Judit Mérges hernyó rajzai emlékkönyvek a változás, átalakulás, védekezés- sebezhetőség és mozgás tiszteletének jegyében. De az élet hurrikánaáni körforgásának, folytonosság és nyugvópont közti mókuskerék dinamikájának képi megfogalmazásaként Navratil előkészíti a hosszútávbukfenc mozgalmának megalapítását is, s elképzelt törekvésének werkfilmje a kiállítás alkalmával debütál.

 

Szemző Zsófia Fától az erdőt című rajzsorozata a rétegzettség és a töredezett értelmezhetetlenség felől közelít a természetesség állapotának halandzsa időszakához, kollázsokkal telerakott falfelületén pedig a végtelenségig keveredik egymással realitás és fikció. A természet közelségének állapotában feloldódva erdei videóján szinte felfoghatatlan a látott esemény ok okozati összefüggése kibillentve ezzel is a nézőt a kiállítás tárgyainak racionális megközelítéséből.

 

A 'halamandzsa' megpróbálja látogatóit visszaringatni a glosszolália határokat lebontó, gyermekien puha állapotába."

(Zsikla Mónika)

 

2015. december 10. – 2016. január 15.

Halamandzsa

Fischer Judit, Navratil Judit és Szemző Zsófia kiállítása

INDA Galéria

Budapest, Király utca 34. II/4.

 

www.indagaleria.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.