Cyberhazard 

Az ún. malware-ek, vagyis a rosszindulatú programok terjesztői ismét új trükkel álltak elő: a keresőoptimalizálás után már saját keresőket is gyártanak.

Cyberhazard 

Az ún. malware-ek, vagyis a rosszindulatú programok terjesztői ismét új trükkel álltak elő: a keresőoptimalizálás után már saját keresőket is gyártanak.

A – néha illegitim – keresőoptimalizálási trükköknél is tovább mentek a malware-terjesztők a Panda Security legújabb figyelmeztetése szerint: kifejezetten saját, specializált keresőprogramokat gyártanak, amelyek a legkülönfélébb eredményeket ígérik a látogatóknak, valójában azonban mindig ugyanazt nyújtják. A készítők igyekeznek az aktuális témákat meglovagolva ismertséget generálni.

– A gyanútlan, az interneten magukat nem túl jól kiismerő felhasználók könnyen áldozatul eshetnek – fogalmazott Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Számukra a Google is „csak" egy kereső, és nem tudják megkülönböztetni az ilyen „álkeresőket". Egy ilyet használva pedig minden keresésre gyakorlatilag ugyanazt az eredményt kapják: valamilyen gyanús tartalmú oldalt, amelyet megkeresve azonnal megfertőződik a gépük.

A technika összefügg a Panda által már korábban közölt „hamis antivírus"-módszerrel is: a letöltődő malware hamis vírusfertőzésekről ad ki riasztást a gépen, és egy hamis antivírus-szoftver megvételére buzdít.

– Csak azt tudjuk tanácsolni mindenkinek, hogy inkább az ismertebb keresőmotorokat válassza – magyarázza Sándor Zsolt. – Az egyik ilyen ál-keresőnek már így is 195 ezer látogatója volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük