2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Harcias Budapest

2 perc olvasás

mo_ta_setany_agyu.jpgBudapest XI. kerületében jártam, most Újbudának nevezik, a Nagyszőlős utcában volt dolgom. Évtizedek óta nem jártam arrafelé, elkeveredtem. Megszólítottam egy hölgyet,  merre menjek? Itt menjen be uram a Harcos utcába, a végén van a Harcos tér, azon át tetszik menni és máris ott van a Nagyszőlős utcában.

   Hazaérve eszembe jutott valami. Fővárosunkban meglepően sok út, utca, tér, sétány elnevezése utal a katonaságra, kiképzésre, fegyverekre, háborúra, hadszínterekre. Híres hadvezérekről elneveznek köztereket a világ számos országában…..Néhány a mi névadóink közül: Kinizsi Pál, aki életében egyetlen csatás sem vesztett el. Dobó István egri várkapitány. Görgey Artúr honvédtábornok. Zrinyi Miklós, a szigetvári hős. Tomori Pál hadvezér, kalocsai érsek. Hunyadi János a törökverő. Hadik András huszártábornok……. a sor sokáig folytatható. De nem erre gondoltam, hanem más, harcias utalásokra, elnevezésekre.

   Kezdjük a katonai rangokkal. Honvéd, Harcos  és Baka utca. (Közlegény és Katona utca nincs, pedig az ügyeletes tiszt így szólítja meg a lézengőt: Katona! Mit keres maga itt?) A rangsor így folytatódik: Káplár, Tizedes (a kettő ugyanaz), Őrmester, Hadnagy, Őrnagy, Ezredes (régen óbesternek hívták, Óbester utca is van a Ferencvárosban), Tábornok. Vezér utca is van, négy (!) kerületben, de ez nem katonai rang. Az Önkéntes sem rang, tartalékos katonát jelent, mégis utcát neveztek el róla.

   Következzenek a fegyvernemek. Gyalogos, Huszár, Lövész, Utász, Hidász, Tüzér, Gránátos, Pilóta, mind-mind utcanév. Obsitos, ha már elhagyta fegyvernemét, leszerelt. És a fegyverek? Kard, Tőr, Töltény, Akna, ők is utcanevek.

   A katona mindennapjairól is közutakat nevezetek el az elöljárók, tanácselnökök, jegyzők, polgármesterek. Őrjárat, Őrhely, Őrség, Őrszem, Őrtorony, Lőtér. Mindegyik utca, út, vagy tér. És nézzünk be a Laktanya utcába, ilyen is van ám, Óbudán. Meg Táborhely, afféle nyári laktanya. Őrtorony.

   Kezdődjön a Csata (utca Angyalföldön). Ostrom, Riadó, Győztes, Győzelem. Doberdó (talán erről a csatáról nem kellett volna utat elnevezni, kedves Óbudaiak).

   Szóval Budapest ilyen harcias főváros. Kérem az Olvasót, higgye el, az említettek mind-mind utca-, út., tér és sétány-nevek. És még több is van. Megtalálhatók a Budapest Atlaszban, kiadta a Cartographia Kft.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.