Hm? Igen, ez csak a Godot Filmklubban lehetséges. Kedden indult a háromnapos filmparádé a 80'-as, 90'-es évek válogatásából. A nagy sikerre való tekintettel és a minden képzeletet felülmúló érdeklődés miatt A nagy kékség c. filmet 2013. február 9-én, szombaton este 6 órától ismét levetítik.

 

Hm? Igen, ez csak a Godot Filmklubban lehetséges. Kedden indult a háromnapos filmparádé a 80'-as, 90'-es évek válogatásából. A nagy sikerre való tekintettel és a minden képzeletet felülmúló érdeklődés miatt A nagy kékség c. filmet 2013. február 9-én, szombaton este 6 órától ismét levetítik.

 

És nemcsak a film! Mellette Sonja Ooms belga fotóművésznek a kávéházban látható kiállítását is érdemes megtekinteni. A hét siker filmjei különben az alábbiak voltak:

Kedden A nagy kékség (francia, Luc Besson, 1988, 160') mélységi mámor, avagy delfinekkel táncolók, szerdán Mezítelenül (angol, Mike Leigh, 1993, 126') üres gyomor és némi humor, és csütörtökön a Hullámtörés (dán, Lars von Trier, 1996, 158') nemi nyomor és megváltás/ka.

 

Februárban a következő filmekre számíthatnak a Godot Filmklubba látogatók.

 

„Táj, lélek, sors"  kedd este 7-től

02.12.             Szürkület (magyar, Fehér György, 1989, 95')

02.19.             Oltalmazó ég (olasz, Bernardo Bertolucci, 1990, 138')

02.26.             Gerry (amerikai, Gus Van Sant, 2002, 103')

 

„Mike Leigh 70"  szerda este 7-től

02.13.             Két angol lány (angol, Mike Leigh, 1997, 87')

02.20.             Minden vagy semmi (angol, Mike Leigh, 2002, 128')

02.27.             Még egy év (angol, Mike Leigh, 2010, 125')

 

„NŐK a képzeletben és a valóságban"  csütörtök este 7-től

02.14.             8 nő (francia, François Ozon, 2002, 103')

02.21.             Lorna csendje (belga, Jean-Pierre és Luc Dardenne, 2008, 105')

02.28.             A tetovált lány (svéd, Niels Arden Oplev, 2009, 147')

 

Végezetül érdemes elolvasni, hogy a heti filmek közül kettőről mit írt 1994-ben a Filmkrónika.

 

A nagy kékség. 

A technikailag ragyogóan megvalósított ökológiai kultuszfilm a francia mélytengeri búvár, Jacques Mayol önéletrajzán alapszik. A francia Jacques (Jean-Marc Barr) és az olasz Enzo (Jean Reno) gyermekkoruk óta vetélytársak a víz alatt tartózkodásban. Most már az oxigénkészülék nélküli mélymerülés világbajnoki címéért vetélkednek, emellett ugyanannak a lánynak, Johannának (Rosanna Arquette) a kegyeit szeretnék elnyerni. Enzo elveszti a versenyt, s kétségbeesetten a halált választja. Vetélytársa megmenthetné, de enged az olasz fiú kérlelésének, s hagyja, hogy szándékosan túl mélyre merüljön. Utána azonban Jacques-ot a lelkifurdalás nem hagyja nyugodni: noha biztos lehet Johanna szerelmében, sőt a lány azt is megvallja, hogy gyerekük lesz, a fiú a normális emberi élet helyett a nagy kékséget választja, s nem sokkal utóbb követi vetélytársát a hullámsírba.
A film jelképekkel telített képsorokban arra figyelmeztet, hogy a tengeri világ lényeivel könnyebb kapcsolatot találni, mint az emberek világában a másik emberrel.

 

Mezítelenül

Fantasztikusnak ható naturalista vízió arról a Londonról – a Daltson és a Soho világáról -, amelyről nemigen szokás tudomást venni: ahol a nyomor és az erőszak az úr .
A film fiatal főhőse, Johnny (David Thewlis) egy kiégett, intelligens és szókimondón cinikus, pénz és munka nélküli egzisztencia Manchesterből menekü1 a fővárosba. Nőktől remél segítséget, akiktől egyébként irtózik, de éppannyira utálja a férfinemet is. A verést, amely elől elmenekült, véletlenül és érdemtelenül itt kapja meg egy sötét éjszakán a minden ok nélkül rátámadó bandától. A film végén törött lábbal indul tovább volt barátnője, Louise (Lesley Sharp) és sebzett lelkű lakótársnője, Sophie (Kartin Cartlidge) lakásából, ahol egy időre menedéket talált.

Ha fekete humor nem enyhítené, valósággal elviselhetetlen lenne ez a keserű ember- és társadalomábrázolás, amely néhol már önmaga paródiájának hatna, ha Mike Leigh nem tudná biztonságosan megvonni a végső határt, ameddig közönsége sokkolásában elmennie érdemes és lehetséges.
Ez a provokatív tehetséggel megalkotott mű számos angol kritikusa szerint mérföldkő lehet az angol filmtörténetben.

 

2013. február 9.- 18:00

A nagy kékség 

Godot Filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük