CitadellaCitadella

2008. szeptember 18-tól  a Google Earth-ön  Budapestre látogató szörfözők  már háromdimenziós képeken  gyönyörködhetnek egy sor  fővárosi nevezetességben.  Budapest jellegzetes és híres épületei, hídjai közül 24 jelenik meg különleges technika segítségével.  Olyan ismert látnivalókat tekinthetnek meg élethű formában a Google Earth-ön, mint  a Széchényi Fürdő, a Hősök tere, a Bazilika, a Mátyás templom, a Lánchíd vagy a Műcsarnok.

CitadellaCitadella

2008. szeptember 18-tól  a Google Earth-ön  Budapestre látogató szörfözők  már háromdimenziós képeken  gyönyörködhetnek egy sor  fővárosi nevezetességben.  Budapest jellegzetes és híres épületei, hídjai közül 24 jelenik meg különleges technika segítségével.  Olyan ismert látnivalókat tekinthetnek meg élethű formában a Google Earth-ön, mint  a Széchényi Fürdő, a Hősök tere, a Bazilika, a Mátyás templom, a Lánchíd vagy a Műcsarnok.

A főváros 3D-s megjelenéséről tartott tájékoztatón  Bojár Iván András városarculati tanácsnok moderálása mellett  beszédet mondott dr.Demszky Gábor főpolgármester,  Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője, Ikvai-Szabó Imre, turizmusért felelős főpolgármester-helyettes, valamint  Balogh András és  Süli Gábor  a Virtuális Magyarország Kft. munkatársai.

A városvezetők elmondták:

Szechenyi LánchídSzechenyi LánchídA világban tapasztalható turisztikai irányzatok azt mutatják, a városlátogató turista a kiválasztott úti cél felől elsősorban az interneten tájékozódik.  A város 3D-s arculatának megjelenítése kivételes és egyedi élményt nyújthat  azok számára, akik éppen következő utazásukat tervezik, hiszen ily módon még otthonukban, a készülődés időszakában kaphatnak ízelítőt  a Google Earth segítségével a magyar főváros látnivalóiból, információt gyűjthetnek, budapesti sétákat tervezhetnek, a virtuális túra után pedig közvetlenül elérhetik Budapest turisztikai honlapját (http://www.budapestinfo.hu/) is.

Város-arculati és turisztikai szempontból egyaránt nagy jelentősége van annak, hogy milyen képet mutat magáról egy város leendő látogatóinak.  Folyik a főváros grafikai arculati kézikönyvének összeállítása, s a főváros, sőt az ország világban való kedvező megjelenésének elősegítésére Bojár Iván András városarculati tanácsnok kezdeményezésére indul be a 3D program is.   Ennek kivitelezését a Fővárosi Önkormányzat turisztikai marketingszervezete, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. segítette.  Fotografikai eljárással készültek a modellek, komoly grafikai háttérrel.

Balogh András  (Virtuális Magyarország)  ismertette a modellezés menetét, amely a fényképezéssel indul; a kiválasztott épület látványát minden oldalról fényképeken rögzítik, s ennek alapján készül el több munkafázisban a makettt.A jelenlegi modellek összköltsége 6 millió Ft volt, s a weboldalon 17 nyelvű információkkal érhetők el.

A Google idevágó oldala havi egymillió letöltést tudhat magáénak.

A Virtuális Magyarország Kft.  a Google Earth program jogtulajdonosaival kötött megállapodás alapján szerzett jogosultságot az általuk készített modellek megjelenítésére a Google Earth platformján.

A modellek képéhez az adott helyről szóló szöveges információ, fénykép is fűzhető, kereséskor a Google keresőben és  Google térképen is megjelenik az illető hely.  A megjelenítés egyéb módon is történhet, állandó (frissített) vagy ideiglenes formában is megvalósítható, utóbbi alkalmas fesztiválok, rendezvények, megközelítési útvonalak megjelenítésére is. A Virtuális Magyarország Kft. szolgáltatási szerződésben vállalja modellek készítését és az információk feltöltését, frissítését.  A Kft.  első referencia-munkájaként tartja nyilván a most bemutatott, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht.,  megbízásából, Budapest legnevezetesebb épületeinek virtualizálására végzett munkáját.

A magukat a főváros nevezetességei között megmutatni kívánó cégeket is várják a megrendelők közé, elkészítik a megjeleníteni kívánó modellt számukra.  A jelentkezéseket a Virtuális Magyarország Kft. fogadja.  Várhatóan 1-2 hónapos átfutással kerülhetnek fel a weboldalra.  A modellenkénti költség 50-250 ezer Ft körül alakul, a bonyolultságtól függően. Ez az összeg nem tartalmazza a Google költségét.

A Főváros vezetése bízik abban, hogy a piaci szereplők is kedvet kapnak, és részt vállalnak Budapest megjelenésének további bővítésében  a Google Earth 3D-s világában, hiszen a turizmus és a hozzákapcsolódó szolgáltató ágazatok rendkívüli szerepet töltenek be Budapest életében.  Demszky főpolgármester indítványozza, egy-egy cég fogadjon örökbe egy kiválasztott városrészt a Google megjelenítéshez, s a költségekhez a főváros maga is hozzájárul.

Az Euroastra kérdésére, hogy a modellek között mikor láthatjuk  pl. a világörökségben szereplő Várkert Bazárt és a Kodály Körönd épületegyüttesét, a főpolgármester elmondta, a városban a helyreállításokhoz szükséges  támogatási lehetőségek korlátosak, az EU-tól eddig igénybe vett keret tovább nem terhelhető, ő maga új uniós keretösszegek megszerzéséről folytat tárgyalásokat, a továbblépés ezektől (is) függ.

A tájékoztatón utaltak rá, az internet az elmúlt másfél évtizedben egyre jelentősebb helyet foglal el az emberek életében.  Baráti kapcsolatok, ismerkedés,  szerelmek,  álláskeresés, iparos-keresés,  karácsonyi ajándékok megvétele az interneten,  hétvégi bevásárlás,  sőt utazási célpontjaink  interneten való kiválasztása, az utazási irodák ajánlatainak összehasonlítása megoldható ma már.

Számos olyan weboldal jött létre, ahol a felhasználók megismerhetik mások véleményét valamely felkapott üdülőhelyről,  turistalátványosságról,  a legtöbben azonban maguk szeretnének meggyőződni a kinézett hely fekvéséről, látnivalóiról, vagy akár a szálloda közvetlen környezetéről is.   Az ő életüket könnyíti meg a világszerte több mint 350 millió felhasználóval rendelkező Google Earth , amely a

http://earth.google.com/ 

címről ingyenesen letölthető.  Segítségével virtuális utazást tehet bárki a földgolyó bármely szegletébe, meglátogathatja New York felhőkarcolóit, Dél-Amerika esőerdőit és Japán zsúfolt nagyvárosait.

A Google Earth Outreach program keretét felhasználva, számos szervezet hozott létre az Earth-ben saját térképréteget speciális témák bemutatására (pl. a darfúri mészárlások, a globális környezet) ahol  nagyfelbontású képekkel, szöveges információkkal vagy videókkal járható körbe mindez.

Budapest korábban is ismert volt világszínvonalú technikai újításairól.  Olyan fejlesztések fémjelezték a magyar fővárost, mint a kontinens első földalatti vasútja, az Erzsébet híd,  (műszaki szenzáció volt az egyetlen, 290 m hosszú átívelő nyílásával), vagy az első központi porszívórendszer, amely a Gresham Szállodában üzemelt.

A felgyorsuló infrastrukturális verseny új kihívásokat teremtett az elmúlt években, s ebben a megmérettetésben egyre nehezebb helytállni.  A főváros vezetése úgy látja, Budapest versenyképességét az utóbbi időszakban jelentős előrelépések bizonyították.  A hét elején a Magyar Tudományos Akadémián tartotta első ülését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT).  A székhelyért zajló komoly versenyben olyan városokat utasítottunk magunk mögé, mint Bécs és Pozsony.  A Főváros a legújabb fejlesztésekkel Európa és a világ élvonalába lép, hiszen a világ városai közül San Franciscót, New Yorkot, Párizst és Amszterdamot követően, most a magyar főváros is megjelenik 3-dimenzióban a Google Earth-ön.

http://www.budapestinfo.hu/hu/sajto/aktualis/budapest_3d___google_earth

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük