2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Határok nélküli, vagy behatárolt tudomány?

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44763"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/darwin-majomura.thumbnail.jpg" border="0" width="79" height="100" /></a></span>A közelgő tudományünnep olyan ellenállást váltott ki a darwinizmussal szemben, mint egy rezisztens baktérium egy antibiotikummal szemben. <td valign="top"> </td>  </p><p>

darwin majomura.thumbnailA közelgő tudományünnep olyan ellenállást váltott ki a darwinizmussal szemben, mint egy rezisztens baktérium egy antibiotikummal szemben.

 

  

darwin majomura.thumbnailA közelgő tudományünnep olyan ellenállást váltott ki a darwinizmussal szemben, mint egy rezisztens baktérium egy antibiotikummal szemben.

 

  


    Az Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) Egyesület értesült róla, hogy a Tudomány ünnepe rendezvénysorozatban Pál Csaba biológus Darwin a mindennapokban  tart majd előadást. A téma előzetes leírása szerint az evolúció az egysejtűek szintjén  egy laboratóriumban könnyen megfigyelhető .  

Ezt az állítást határozottan megtévesztőnek tartjuk. Az evolúcióelmélet feltételezése szerint az élővilág minden faja korábban élt fajokból alakult ki. A baktériumok esetén azonban ilyen mértékű átalakulást soha nem figyeltek meg.

 Alan H. Linton bakteriológus szerint:  A bakteriológia elmúlt 150 éve során nincs bizonyíték arra, hogy egy baktériumfaj egy másikká vált volna.  Egy korábbi interjújában Pál Csaba is rámutatott, hogy  a sejt biokémiai hálózatai rendkívül ellenállóak a mutációkkal és egyéb környezeti behatásokkal szemben .  

A megfigyelések szerint a természetben és laboratóriumban zajló mutációk csupán a baktérium szervezetének parányi részét érintik, és nem hoznak létre új fajt, csak az egyes fajokon belüli változatokat, baktériumtörzseket eredményeznek.

 Félrevezetőnek tartjuk azt a megfogalmazást is, mely szerint a genetika és a rendszertan az evolúció tanára épülne. Valójában a genetikai öröklés alapvető törvényszerűségeit Gregor Mendel írta le, függetlenül Darwin elméletétől. A DNS felépítésének és működésének napjainkra leírt komplexitása pedig evolúciósan egyáltalán nem megmagyarázott. Sőt, jól képzett kutatók éppen ebből következtetnek arra, hogy az élő rendszerekben rejlő információ eredetét csupán egy intelligens forrással lehet megmagyarázni.  Az élőlények rendszertanát először Karl von Linné alkotta meg, aki nem evolúciós módon gondolkodott. Napjaink tudósai ugyan az evolúciós gondolkodásmód alapján próbálják rendszerezni a fajokat, ám nem sikerült ezen a módon egységes törzsfát felrajzolniuk. A kutatók elképzelései között kibékíthetetlennek látszó ellentmondások vannak. Véleményünk szerint e megoldatlanság abból fakad, hogy a fajok valójában nem egymásból jöttek létre.  

Mindezektől függetlenül hasznosnak és fontosnak tartjuk Pál Csaba azon kutatásait, amelyek az antibiotikumok hatékonyságának megismerését célozzák. Azonban ezek a vizsgálatok nem követelnek meg evolúciós világképet, és az élővilág evolúciójára vonatkozó következtetések sem adódnak belőle. Csupán a fajok korlátozott változékonyságáról tanúskodnak, ami Darwin előtt is jól ismert volt, és az értelmes tervezettség felfogásával is teljes mértékben összeegyeztethető.

  Tiszteletben tartjuk mások evolúciós meggyőződését. Csupán azt javasoljuk, hogy a tudomány művelői világosan válasszák el egymástól a tényeket és az igazolatlan hipotéziseket. Ennek elmulasztása a laikus nagyközönség megtévesztéséhez vezet, amely szöges ellentétben áll a tudományos ismeretterjesztés céljával.  http://www.ertem.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.