2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mindenszentek és Halottak Napja – Hogy ne legyünk a bűnözők áldozatai

5 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/33206"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/police.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.police.hu" title="www.police.hu" width="84" height="100" /></a><span style="width: 82px" class="caption"><strong><a href="http://www.police.hu/">www.police.hu</a> </strong></span></span>Mindenszentek ünnepén és Halottak Napján a korábbi évekhez hasonlóan nagy számú magyar állampolgár és külföldi kel útra, hogy lerója kegyeletét az ország temetőiben. A rendőrség a polgárőrséggel együttműködve idén is segíti a közlekedőket a temetőknél, parkolók környékén és nagyobb közlekedési csomópontokon. Ugyanakkor a megemlékezés nyugalmához elengedhetetlen, hogy az állampolgárok megfogadják a bűn- és baleset-megelőzési jó tanácsokat. <td valign="top"> </td>  <br />

 www.police.huwww.police.hu Mindenszentek ünnepén és Halottak Napján a korábbi évekhez hasonlóan nagy számú magyar állampolgár és külföldi kel útra, hogy lerója kegyeletét az ország temetőiben. A rendőrség a polgárőrséggel együttműködve idén is segíti a közlekedőket a temetőknél, parkolók környékén és nagyobb közlekedési csomópontokon. Ugyanakkor a megemlékezés nyugalmához elengedhetetlen, hogy az állampolgárok megfogadják a bűn- és baleset-megelőzési jó tanácsokat. 

 

  

 www.police.huwww.police.hu Mindenszentek ünnepén és Halottak Napján a korábbi évekhez hasonlóan nagy számú magyar állampolgár és külföldi kel útra, hogy lerója kegyeletét az ország temetőiben. A rendőrség a polgárőrséggel együttműködve idén is segíti a közlekedőket a temetőknél, parkolók környékén és nagyobb közlekedési csomópontokon. Ugyanakkor a megemlékezés nyugalmához elengedhetetlen, hogy az állampolgárok megfogadják a bűn- és baleset-megelőzési jó tanácsokat. 

 

  

    A rendőrség kiemelt célja, hogy az emberek méltóság- és kegyelet teljesen emlékezhessenek meg elhunyt hozzátartozóikról, szeretteikről.

Ennek érdekében az ország egész területén lényegesen több rendőr lát el a hosszúhétvégén szolgálatot, az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezeteivel együttműködésben. A közös járőrszolgálattal főként a temetőkben és azok környékén találkozhatnak, szükség esetén a rendőrök biztonságot garantáló intézkedéseket foganatosítanak. A nagyobb közlekedési csomópontokon és a parkolók környékén rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést. Ügyeljenek arra, hogy a parkolási rend több helyütt is megváltozhat, ezért kiemelten figyeljék a szolgálatot teljesítők jelzéseit, valamint a közlekedési és tájékoztató táblák útmutatásait. Javasoljuk, hogy kövessék a híradásokat az esetlegesen kialakult torlódásokkal, balesetekkel kapcsolatban, valamint tanúsítsanak türelmet az esetleges közlekedési fennakadások, parkolási nehézségek esetén! A határátkelőhelyeken számottevő várakozások kialakulásával nem számol a rendőrség, azonban kisebb jellegű forgalomnövekedésre lehet majd számítani.

    A személygépjárművel útnak indulók rendszeresen ellenőrizzék autójuk műszaki állapotát. Fontos tudniuk, hogy az év ezen szakában a téli gumi használata elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, az alapján válasszák meg a haladási sebességet, számolva a nyálkás, csúszós úton megnövekvő féktávolsággal. Ajánlatos útvonaltervet készíteniük, amely különösen az esti órákban történő hazautazáskor, korlátozott látási viszonyok között lényegesen megkönnyítheti a közlekedést. Gépjárművüket lehetőség szerint őrzött parkolókban, esti órákban pedig jól kivilágított helyen hagyják. Táskáikat, értékeiket és okmányaikat ne felejtsék az utastérben, kívülről látható helyen. Parkolás után győződjenek meg róla, hogy az autót megfelelően lezárták-e.

    Nagyobb tömegeket vonzó eseményekkor óhatatlan módon megjelennek alkalmi-, trükkös- és zsebtolvajok, így várhatóan Mindenszentek ünnepén és Halottak Napján is. A rendőrség továbbra is fellép velük szemben, hogy a temetőkben vagy tömegközlekedési eszközökön lehetőleg senkit se érhessen kár. Ugyanakkor a megemlékezőnek sem szabad megfeledkezniük értékeik megóvásáról. Ehhez szolgál a rendőrség olyan bűnmegelőzési jó tanácsokkal, amelyek alkalmazása remélhetőleg minél több ember számára napi praktikává válhat.

    Az alkalmi tolvajok jellemzően őrizetlenül hagyott vagyontárgyakat –  kerékpárokat, csomagokat, táskákat – tulajdonítanak el. Biciklijüket a megemlékezők jó minőségű zárral, sűrű gyalogosfogalmú helyen zárják le, és a könnyen leszerelhető alkatrészeket, mint a kulacs vagy a sebességmérő, se felejtsék rajta. Akik a tömegközlekedést választják, lehetőség szerint vegyék igénybe a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket.

    A zsebtolvajlások megelőzésére a legegyszerűbb módszer, ha a pénztárcát, iratokat és bankkártyát a kabátjuk belső zsebébe teszik, valamint mobiltelefonjaikat ne látható helyen, például nyakba akasztva hordják. Ne tartsanak maguknál sok készpénzt, a bankkártyát és annak PIN kódját sose tartsák egy helyen!
    

Trükkös lopásoknál az elkövetők általában az emberi jóhiszeműségre építenek. Szándékosan olyan helyzetet idéznek elő, akár segítség- vagy információkéréssel, amellyel a figyelmet elterelve követhetik el a lopást. Sok esetben pénzintézetek és ATM-ek környékén próbálkoznak trükkökkel. Ne feledjék, a pénzt a felvételt követően minél hamarabb biztonságos helyre, lehetőleg belső zsebbe vagy lánccal rögzített pénztárcába kell tenni! Az autósok ügyeljenek arra, hogyha kiszállnak a járműből, minden esetben zárják le a gépkocsit, még akkor is, ha nem távolodnak el tőle.

    Bármilyen jogsértés, gyanús jel vagy elfogadhatatlan körülmény észlelése esetén forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz, vagy telefonon tegyenek bejelentést a mobiltelefonról is hívható 107-es, vagy 112-es telefonszámok valamelyikén!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.