2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Letölthető: Az USA Cyberháborús stratégiai alapvetése – kézikönyv – angolul

3 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44765"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/12_0_0.thumbnail.jpg" border="0" width="74" height="100" /></a></span>  <p>Nyilvánosan is megjelent a  <a href="http://www.e-publishing.af.mil/shared/media/epubs/AFDD3-12.pdf" target="new">Cyberspace Operations: Air Force Doctrine Document 3-12</a> című amerikai katonai kézikönyv 2010. július 15-án,  azonban csak most tették hozzáférhetővé mindenki számára.

 

Nyilvánosan is megjelent a  Cyberspace Operations: Air Force Doctrine Document 3-12 című amerikai katonai kézikönyv 2010. július 15-án,  azonban csak most tették hozzáférhetővé mindenki számára.

 

Nyilvánosan is megjelent a  Cyberspace Operations: Air Force Doctrine Document 3-12 című amerikai katonai kézikönyv 2010. július 15-án,  azonban csak most tették hozzáférhetővé mindenki számára.

Érdemes mindenképpen elolvasni, különösen az adatbiztonsággal foglalkozó szakembereknek, mert bepillantást enged az amerikai katonai gondolkodásba. Elsősorban, mint az amerikai doktrínát tartalmazó nyilvános alapvetések stratégiai kérdéseket taglal. Ugyanakkor egyszerű tanácsokat ad. Ezek azonban nem mennek túl a trivialitás szintjén. De ehhez tudnunk kell, Amerikában a tudás helyett a legtöbb helyen a drill, a beidegzett tevékenység a mérvadó, semmint az önálló, alkotó szintű gondolkodás a végrehajtói posztokon. Más kultúra, mely másféle megközelítést igényel.

Érdemes azért is végig rágni magunkat ezen a 62 oldalas anyagon, mert ebben az amerikai gondolkodás tetten érhető:Az az érzése az embernek,  mintha egy számítógépes játékokról szóló könyvet semmint egy hadsereg védelmi alapvetését tartalmazza. Tisztázzuk: a könyv a légierő tagjai számára készült., de ilyenek készülnek, készültek a többi haderőnem számára is, amelyek közül nem mindegyiket hozzák nyilvánosságra, hiszen ott a haderőnemek igen nagy önállóságot élveznek a hadsereg vezetésén belül.

A könyvben rávilágítanak arra, hogy a nap 24 órájában, akár egy normál adatfolyamba rejtett támadást indíthatnak az Amerika állami informatikai infrastruktúrája ellen. Ugyanakkor feltűnik ebben is egy hatásköri rivalizálás. Nem tisztázták, hogy a Légierő vagy a titkosszolgálatok feladata-e a támadás. Így erről a kézikönyv nem sokat mond.

Az amerikai védelmi konglomerátum ismerői tudják, hogy 64 fontos adatvédelmi, illetve infrastrukturális cég tagja azon együttműködésnek, amelyek háborúban (és békében) az USA érdekeinek védelmében együttműködnek, mint tették a közelmúltban egy a NATÓ és Magyarország bekapcsolásával végzett támadás szimulációs hadgyakorlaton. Ne legyünk naivak:az USA védelmi infrastruktúrájának elemei ott vannak mindenki íróasztalán, laptopján, minden ott készített szoftverben, informatikai berendezésben. Ez Amerika, a Birodalom elemi érdeke.

http://www.salon.com/wires/us/2010/10/25/D9J2J6IO0_us_cyberwarfare_manual/index.html

The Air Force cyberwarfare manual is on the website of the LeMay Center for Doctrine Development and Education: http://www.cadre.au.af.mil/main.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük